Controlul la medicul Ortoped Pediatru si Ecografia de sold, necesare in primele 6 saptamani de viata

control-ortopedie-pediatrica-1200x673.png

La iesirea din maternitate, parintii primesc o serie de recomandari si consulturi obligatorii pentru nou-nascut, printre care si consultul la medicul ortoped pediatru. Astfel, in primele 6 saptamani (respectiv, cat mai devreme) vizita la medicul ortoped pediatru cuprinde un consult medical „din cap pana in picioare” precum si ecografia de sold care are ca scop depistarea din timp a unei displazii de dezvoltare a soldului (boala cunoscuta sub numele de luxatie de sold).

Ce este ecografia de sold?

Ecografia de sold la bebelusi si nou-nascut
Ecografia de sold la bebelusi si nou-nascut

Ecografia reprezinta o metoda neinvaziva prin care medicul ortoped pediatru verifica solduletele bebelusului daca se afla in pozitie normala. Cu ajutorul ecografiei de sold, se poate pune un diagnostic de certitudine in primele 3-4 luni de viata, iar dupa caz poate monitoriza si evolutia sub tratament.

Cele doua vizite la medical ortoped pediatru, in primele 6 saptamani iar apoi la varsta de 3 luni, fac parte din evaluarea de rutina a oricarui bebelus.

Ecografia de sold: sold normal vs. patologic
In urma efectuarii ecografiei de sold se poate stabili gradul de maturitate al soldului precum si diagnosticarea unei displazii de dezvoltare a soldului.

Cu ocazia primei vizite se vor depista si probleme care pot sa apara la nivelul picioarelor, cum ar fi piciorul tal-valg sau piciorul stramb congenital.

Piciorul tal-valg

Piciorul talus-valgus (tal-valg)
Piciorul talus-valgus (tal-valg)

In cazul in care pe raportul medical ati primit un diagnostic de tipul “Picior tal-valg bilateral” sau “Picior talus-valgus” este important sa intelegi de la inceput ce inseamna acest tip de Picior si ce asteptari avem de la el. Exista cazuri care necesita Tratament, sub forma de masaj prin kinetoterapie pana la imobilizari gipsate, dar si forme care trec de la sine. Impreuna cu medical dvs. ortoped pediatru veti intelege ce aveti de facut acasa in continuare pentru a remedia la normal forma piciorului. Citeste mai multe despre Piciorul tal-valg (talus valgus).

Exista mai multe forme de Picior stramb congenital al bebelusilor.

Mesaje cheie de retinut

  • Consultul la medical ortoped pediatru + ecografia de sold sunt obligatorii in primele 6 saptamani
  • Deformarile diagnosticate devreme pot beneficia de un tratament aplicat din timp
  • Echipa formata din Pacient+Apartinatori – Medicul de Familie – Ortoped Pediatru – Kinetoterapeut/Gipsier este esentiala pentru succesul tratamentului

Inainte de a incepe un tratament pentru copilul dvs., ascultati sfaturile medicului ortoped pediatru. In urma unui consult de specialitate, se poate pune un diagnostic corect, urmat sau nu de un tratament, in functie de caz si patologie.

Dr. Alexandru Herdea

Medic Specialist Ortopedie Pediatrica. Programeaza-te pentru un consult chiar acum.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors