Top 4 mituri despre sanatate

top_4_mituri_despre_sanatate-1200x675.jpg

”Nu sta langa geam ca te trage curentul” sau ”Nu iti pocni degetele, pentru ca o sa iti tremure mana cand vei fi in varsta” sunt doar doua, dintre cele mai frecvente mituri din sanatate.

Avand acces la o sursa de informatie atat de complexa, precum internetul, oamenii tind sa se increada in miturile vehiculate pe site-uri care ofera informatie trunchiata si sa isi desfasoare rutina zilnica tinand cont de acestea. A discerne intre informatia de buna calitate de pe site-uri profesionale si a alege sa croiesti viata copilului tau, dupa informatii indoielnice, preluate de pe site-uri care nu au in spate expertiza medicala, sunt probleme  de decizie personala ale fiecaruia. Din pacate o decizie eronata, poate afecta viata celor dragi.

Totusi, care ar fi cateva dintre sfaturile pentru pastrarea sanatatii, in care NU ar trebui, sub nicio forma sa ne incredem?

 

Vaccinurile duc la aparitia de tulburari psihice la copii

1. Vaccinurile duc la aparitia unor anomalii si/sau tulburari psihice la copii – FALS.  Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactica, împotriva unor boli care pot produce suferinta, inavliditate, decese; in termeni uzuali, un vaccin induce imunitatea organismului vaccinat  fata de  boala. Ca urmarea a refuzului vaccinarii,  boli ”uitate” pana nu demult, considerate eradicate de pe Glob, incep sa reapara. Un astfel de exemplu, il constituie  difteria -boala aparent disparuta, in urma cu mai bine de  30 de ani- reaparuta recent in Spania. Severitatea ei, riscurile pe care le presupune imbolnavirea, tratamentul dificil, fac din reaparitia acestor boli, un ucigas extrem de periculos.

 

Vaccinarea salveaza vieti, protejeaza generatii – Adevarat

 

Iarna trebuie sa te imbraci gros

 2. Racesti daca nu te imbraci gros – FALS

Desi in anotimpurile reci virusurile produc mai multe imbolnaviri, un surplus de haine groase nu iti ofera protectie contra acestora. Raceala, infectiile respiratorii, survin mai des in spatiile inchise, neaerisite, aglomeratie. In spatiile deschise, hainele groase nu fac decat sa ingreuneze miscarea, respiratia, produc transpiratie abudenta ca raspuns al organismului la supraincalzire.

 

In timpul perioadelor reci ale anului, alaturi de imbracaminte comoda, din tesaturi naturale, este recomandat sportul in aer liber, acesta reprezentand cea mai eficienta metoda in intarirea imunitatiiAdevarat.

 

Tratamentul cancerului este inutil

 3. Tratamentul cancerului atat la copii cat si la adulti este inutil – FALS

In unele cazuri, in care cancerul este depistat intr-o faza mai avansata, tratamentul poate fi de lunga durata, fiind adesea greu tolerat de catre pacient, insa in nici un caz, acesta nu este inutil. Studiile arata ca in urma cu zece ani, copiii bolnavi de leucemie nu reuseau sa invinga boala in proportie de peste 90%. In zilele noastre, mai bine de 80% inving boala, tocmai datorita tratamentului medical.

 

Cancerul poate fi controlat prin tratament complex, coordonat de echipe interdisciplinare formate din mai multi specialisti, in functie de profilul bolii de baza – Adevarat

 

Petele de pe unghii indica lipsa de calciu

 4. Petele albe de pe unghii indica lipsa de calciu – FALS

Petele albe observate in unghii si care dispar odata cu cresterea lor, nu indica o lipsa a calciului, asa cum am auzit de cele mai multe ori, ci pot fi cauzate de carenta de fier, carenta de microelemente. “Petele albe” localizate la nivel ungveal, pot fi cauzate si de microleziunile unghiei prin traumatisme repetate, pot fi semne precursoare pentru afectiuni severe ale organismului: disfunctii ale tiroidei, diabetul zaharat, etc.

Carentele de ingrijire ale unghiilor pot fi o cauza reala a modificarilor aspectului, structurii, coloratiei patului unghial.

Aspectul general la unghiilor reflecta cu fidelitate starea de sanatate a organismului – Adevarat

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors