Modele de regim alimentar pentru sugari 0-1 an

1279492818-regimuri alimentare.jpg

     Recomandarile de mai jos au scop orientativ, ele nu sunt obligatorii de urmat, se doresc a fi jaloane, pe care  o mamica, le poate urmari, pentru a-si creste mai usor copilasul, pentru ca pruncul ei sa fie mai sanatos si mai puternic.

     Aceste “regimuri” s-au cristalizat in multi ani de lucru cu copilasii pe care ii ingrijesc, s-au imbogatit  odata cu trecerea timpului si cresterea acestor copii. Acum douazeci de ani, modul de a-i hrani pe copiii mici era destul de diferit. Anii au dovedit, ca  multe din regulile pe care le-am urmat la momentul respectiv, pe baza a ceea ce invatasem in scoala si de la profesorii mei, carora se cuvine sa le multumesc, s-au schimbat. Pot sa vorbesc despre regimuri si schimbare a acestora , despre “moda” in alimentatie, tocmai datorita minunatilor mei profesori de pediatrie, care m-au invatat sa am curajul de a spune, ca lucrurile evolueaza si noi, medicii trebuie sa evoluam in ritmul vremurilor, ca nu detinem adevaruri absolute si ca totul este o problema de evolutie, in alimentatie ca si in viata.

    Acum multi ani, se considera ca doar o alimentatie bazata pe proteine rapid introduse, provenite din carne rosie (ex de manzat), poate proteja de anemie feripriva sau marul cu celebrul biscuite …cu gluten este hrana de vis a bebelusului, ca fierul se “ia” doar din spanac, samd. Contrar acestor opinii, timpul a adus probe, evidente. Medicina se bazeaza pe dovezi, este un lucru demonstrat. Pe ele ma bazez si eu atunci cand va fac propunerile de regim de mai jos.

    Asa, ca am pus dovezile, la lucru, am comparat copii hraniti dupa modele mai vechi si copii hraniti dupa principii moderne si de ce nu? modele curajoase de alimentatie, modele care sparg tabu-uri impuse de vremuri vechi  iar ceea ce a iesit, se vede mai jos. 

 

Tendinte moderne in alimentatie

     Copii hraniti la san mai mult timp, sunt mai inteligenti, mai sanatosi, mai buni, mai blanzi cu oameni, mai putin frustrati afectiv, nu mai vorbim de mamele lor care sunt sigur mai sanatoase, fara riscul atat de mare de a dezvolta cancer de san, asa cum au, din pacate o mare parte a mamelor moderne si angajate social, care nu pot sa-si hraneasca bebelusii un timp mai indelungat din varii motive. Hrana curata, proaspata, cu multe fructe, cereale, peste alb slab sub 1 an (grozav ar fi macar in primii 7 ani de viata!), a demonstrat ca rata de imbolnavire a scazut semnificativ la acesti copii, fata de cei hraniti cu carne rosie sau nu mai putin celebrul ficat (tot in lupta pentru fier…). Ficatul este un fel de Rosal Service al organismului nostru (no ofense pentru dl. Prigoana sau altora care ne ajuta sa scapam de balast..), el detoxifiaza organismul nostru, elimina deseuri toxice, care altfel ne-ar distruge ,la fel este si rinichiul… si lista ar putea continua.

      Haideti sa  schimbam putin optica in ce priveste, ce este bine si ce este mai putin bine in cresterea copiilor nostri. Riscul imbolnavirilor de cancer, al bolilor cardio-vasculare, aterosclerozei, al bolilor degenerative, diabetului zaharat, este direct proportional cu ce mancam in prima copilarie si mai apoi la varsta de adult, cu cat timp petrecem in natura, cu cat o respectam pe Ea si pe noi, cu modul nostru de a gandi, de a ne manifesta in contact cu ceilalti, cu cat de putin suntem iubiti sau frustrati afectiv, cu nivelul de stress la care suntem supusi . Sunt multe “direct” si indirect proportional la care am putea face referire aici, important este sa  facem ceva pentru a schimba lucrurile!

 

Putem incepe cu alimentatia bebelusilor!

     Va doresc o lectura placuta!

 

Vezi si alte regimuri alimentare la copii

 

Galerie video cu Dr. Herdea despre regimurile alimentare de la copii

 

Toate regimurile alimentare scrise de Dr. Herdea

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


0 comments

  • florentina

    23 iulie 2010 at 13:57

    Buna ziua,

    De la ce varsta recomandati scaunul de masa pentru bebelusi ?

    Multumesc frumos

    Reply

  • Dr. Herdea

    23 iulie 2010 at 20:33

    De la varsta la care copilul sta in fund (aprox. 6 luni)

    Reply

  • Apostol Oana Cristina

    31 august 2010 at 18:37

    Buna ziua, doamna doctor,
    Va rog sa-mi spuneti ce pot face sa scap de teama de a nu deveni bebele meu anemic, ce alimente ar trebui sa-i introduc la diversificare. Sabina are 8 luni, o alaptez si pe langa, la ora 10 ii dau piure de fructe si lapte matern (la cerere), la 13 – supa de legume sau ficatel (la indemnul dr. de familie, pentru anemie) sau galbenus si lapte matern, la 17.00 lapte cu cereale de la Milupa si lapte matern si la 21 doar lapte matern. Mentionez ca de abia mananca 1 lingurita de legume, ficatel si galbenus nu primeste, 2 lingurite de cereale si cel mai mult a mancat pepene galben – 50 ml. Deci, nu ne prieste diversificarea :). Este un bebe foarte energic si vrea doar lapte de la mama. Din ce am citit pe site-ul dvs., nici sfecla rosie nu e buna. Tocmai ma pregateam sa-i dau, pt. anemie, la indemnul dr. de familie. Va multumesc!

    Reply

  • Dr. Herdea

    2 septembrie 2010 at 22:51

    Sfatul meu este sa urmati cu incredere indicatiile medicului dumneavoastra, intrucat el cunoaste cel mai bine profilul fiecarui pacient al sau. Sfaturile fiecaruia dintre noi difera, in functie de experienta ce sta in spate. Nu este nici un pericol ca bebelusul dvs sa devina anemic, intrucat are lapte de mama si ati si diversificat-o, mai mult sau mai putin corect. Important este sa nu intrerupeti alaptatul si sa introduceti zilnic legume, fructe, peste, lactate.

    Reply

  • Luca Cristiana

    9 septembrie 2010 at 20:58

    Buna seara. Am si eu o problema. Fetita mea de 7 luni cred ca este racita. Stranuta des, ii curge nasul si plange mult. Temperatura nu are, ( 37 cu 1) dar este foarte agitata. Va rog frumos sa ma ajutati, ca nu stiu ce sa fac. Va multumesc

    Reply

  • Dr. Herdea Alex

    9 septembrie 2010 at 22:00

    Punetii ser fiziologic in nas, o aspirati cu batista bebelusului, si sa ii puneti Vibrocil picaturi in nas, Tantum Verde Spray pulverizati in gurita din 3 in 3 ore, si nurofen + panadol in functie de cate kilograme are, si hidratati-o cu lapte, ceai.

    Reply

  • vaduva cristina

    12 septembrie 2010 at 0:37

    buna seara doamna dr.sunt pacienta dv de aproape 5 luni…si vreau sa spun ca sunt foarte multumita de dv insa am si eu o nelamurire…fetita mea are aproape 5 luni..
    si este putin racita.este normal sa ii dau ilbagin si panadol dimineata la pranz si seara??am inteles de la o alta dr de la SPITALUL GOMOIU ca nu e normal sa i se dea si panadol si ilbagin la varsta ei…si poate avea adverse….este adevarat???

    Reply

  • Dr. Herdea

    12 septembrie 2010 at 16:46

    Buna ziua, daca este febril se pot asocia cele doua, panadol si nurofen, daca nu este febril copilul si vi s-a spus ca este doar putin racit dar fara febra, se administreaza doar nurofen Sau panadol (nu amandoua). Incercati sa urmati recomandarile ultimului medic care a examinat copilul, pentru ca medicatia la sugar se administreaza in functie de starea lui generala la momentul examinarii.

    Reply

  • Georgiana

    15 septembrie 2010 at 21:04

    Buna seara,
    Am o fetita de 7 luni si jumatate si i-am cumparat imunoroyal junior, insa am citit prospectul si scrie ca se administreaza copiilor de peste un an. Ii pot da si eu fetitei mele? As fi vrut sa-i dau cum ati scris pe site. Va multumesc anticipat.

    Reply

  • Dr. Herdea

    15 septembrie 2010 at 22:05

    Puteti sa-i dati daca are peste 8 kilograme, 2,5ml (atentie, in cazul in care in familie exista alergii cunoscute la substantele pe care le contine siropul -vezi prospect- va rog sa administrati in doze incepand cu 0,5ml/zi crescand la interval de 3 zile cu 0,5ml pe zi – ziua 1,2,3 : 0,5ml ; ziua 4-5-6 : 1ml ; etc.). Succes!

    Reply

  • Georgiana

    16 septembrie 2010 at 9:31

    Fata avea la 7 luni 8.700 si nu avem in familie alergii la acele substante. Eu va multumesc frumos pentru sfaturi, ne ajutati foarte mult! O zi placuta!

    Reply

  • zhang

    18 septembrie 2010 at 15:22

    buna ziua doanma doctora am si eu o problema cu bebe este foarte balonat in burtica iam administrat cate 5ml de debridad dar nu tot balonat ce imi recomandati sai dau?

    Reply

  • Dr. Herdea

    18 septembrie 2010 at 16:05

    Buna ziua Sab-Simplex (Espumisan) 30 picaturi de trei ori pe zi sau 0,4mlx3/zi Infacor. A se citi articolul Instructiuni Bebelus, la randul “Pentru colici”.

    Reply

  • Corina

    20 septembrie 2010 at 21:03

    Buna seara, doamna doctor am o intrebare legata de schema de imunomodulare. Fructele de catina trebuie sa fie proaspete sau cele cumparate din Plafar. Am fost sa cumpar de la Plafar si mi-au spus ca sunt prea tari si nu pot fi mestecate de copil. Copilul meu are 1.5 ani. Va multumesc mult

    Reply

  • Dr. Herdea

    20 septembrie 2010 at 21:21

    Exista fructe de catina proaspete la piata,acestea ar fi de preferat ,dar copilului nu ii dati fructele din amestec,doar 5ml din sucul rezultat dupa macerarea amestecului de catina,miere si lamaie.In concluzie puteti folosi si fructele uscate dar le lasati la macerat mai mult (48-72 ore) apoi se pun in borcane de sticla.Pot fi folosite toata iarna dar numai sucul pentru copil,adultii pot manca si fructele

    Reply

  • tzuckutza

    10 octombrie 2010 at 21:50

    buna seara . va deranjez si eu cu o intrebare. am un bebe de 2 luni jumate si are niste punctisoare negre pe fata si barbie. cu ce le pot trata?multumesc frumos

    Reply

  • Dr. Herdea

    10 octombrie 2010 at 23:35

    Puneti pe o compresa sterila Clorhexidin Spray si dezinfectati zona cu puncte negre. Lasati sa se evapore dezinfectantul si apoi pudrati cu grija pudra de Baneocin. In cazul in care dupa 3 zile de tratament (2-3 aplicatii pe zi) nu observati ameliorari, adresati-va dermatologului.

    Reply

  • florentina serban

    12 octombrie 2010 at 12:03

    Buna ziua, doamna doctor, pacientul dvs. Serban Alexandru are incepand de sambata mucozitati nazale, practic nu poate respira decat pe gura. I – am dat panadol, am curatat permanent nasul cu marimer, apoi batista sugarului si picaturi ophtamesone sau vibrocil, iar pentru gat tantum verde, dar fara rezultat. Concomitent am continuat cu septimil si pikovit. Acum a si ragusit pentru ca tine gurita mai mult deschisa. Nu a facut febra deloc si nu a avut alte simptome de raceala. Ce mai putem face ? Multumesc frumos.

    Reply

  • Dr. Herdea

    12 octombrie 2010 at 23:17

    Adaugati ambroxol, de 3 ori 10 pic, iar seara puteti sa-i adaugati romergan sau peritol, 5 ml (pt 10kg). Curatati nasucul din 3 in 3 ore si tantum verde tot la 3 ore.

    Reply

  • Leorda Diana

    14 octombrie 2010 at 13:14

    Buna ziua!
    As vrea tare mult sa va avem ca medic de familie, copilul meu are 9 luni, este inscris momentan la cineva. Vroiam sa stiu daca se poate? si ce acte ne-am trebui! Multumim!

    Reply

  • Dr HerdeaValeria

    14 octombrie 2010 at 19:49

    Buna seara,
    M-am bucurat sa citesc mesajul dvs.,dar as dori sa precizez ca scopul site-ului nu a fost sa facem loby pt pacienti.La cabinet sunt momentan aprox. 3200 de pacienti,este destul de mult,chiar si in conditiile in care lucram impreuna cu fiica mea, d-ra dr Herdea Laura.Puteti sa ma sunati la 0722353852sau 0723144572 si stam de vorba cu mare drag si apoi stabilim impreuna ce vom face cu puiutul dvs.Va doresc o seara frumoasa.

    Reply

  • Oana Alexandru

    15 octombrie 2010 at 14:10

    Buna ziua, ramasesem restanta cu datele de contact pentru service-ul la aparatele OMRON. Numarul de telefon la care ii puteti gasi este 021.336.00.76 si adresa str,Slobozia nr,22, sector 4 (in zona Rond Cosbuc)

    Reply

  • Oana Alexandru

    15 octombrie 2010 at 14:10

    Buna ziua, ramasesem restanta cu datele de contact pentru service-ul la aparatele OMRON. Numarul de telefon la care ii puteti gasi este 021.336.00.76 si adresa str,Slobozia nr,22, sector 4 (in zona Rond Cosbuc)

    Reply

  • Luiza Popescu

    15 octombrie 2010 at 16:56

    Buna ziua!Am un baietel de 7 luni cu mici probleme in ceea ce priveste diversificare alimentatiei, nu este prea incantat de mancare,intrebarea mea ar fi daca imi puteti spune cati ml de lapte trebuie sa bea intr-o zi si cate grame de piure de fructe respectiv de legume ar trebui sa manance intr-o zi.Va multumesc frumos

    Reply

  • Dr. Herdea

    15 octombrie 2010 at 22:40

    Buna seara, in principiu trebuie sa manance aproximativ 150-180ml/kg/corp/zi hrana lichida (minim 500ml lapte) dar depinde si de greutatea copilasului). In ce priveste piureul de fructe si de legume, depinde de cand ati inceput sa introduceti alimentatia complementara. Urmariti pasii de la diversificare de pe site.

    Reply

  • Bujoreanu Alina

    16 octombrie 2010 at 18:01

    Buna seara!Pacientul d-vs Eric in varsta de 6 luni si jumatate cu greutatea de 8.3 kg inca se trezeste noaptea pentru a manca cel putin o data uneori chiar de doua ori.Manaca ziua lapte formula maxim 500 ml,piure de fructe,supa,si o masa de branzica de vaci cu fructe fiecare in jur de 150 gr.Intrebarea ar fi daca am putea sa inlocuim masa de noapte in loc de lapte sa ii dam ceai cu scopul de al dezobisnui sa mai manace noaptea.Va multumim

    Reply

  • Dr. Herdea Laura

    16 octombrie 2010 at 19:22

    Da, puteti sa-i dati in timpul noptii ceai, dar puteti incerca sa mutati masa de seara mai tarziu, care sa fie lapte cu cereale (pentru a fi mai consistenta). Puteti muta si baita mai tarziu, tot ca sa fie cat mai obosit cand se culca.

    Reply

  • Maria Gradinaru

    16 octombrie 2010 at 23:58

    Buna seara!
    Pirvu Gradinaru Vlad se numeste pacientul si are 4 luni jumatate.
    As avea o prima intrebare:
    ii pot administra fiola de calciu in laptele de dimineata sau in suculetul de la pranz?
    2. Adoarme seara tarziu, in jur de 23.00 si doarme pana a doua zi la 10.00!!
    Din aceasta cauza nu mananca decat 4 mese pe zi: la 10, la 15.00, la 19.00 si la 22.30! Am incercat sa scurtez intervalul dintre mese la 3 ore dar refuza mancarea (lapte praf!).
    Credeti ca este cazul sa incerc sa ii schimb radical programul? Sa il trezesc dimineata sa manance si la 7, de exemplu?
    Multumesc foarte mult!

    Reply

  • Dr.Herdea Laura

    18 octombrie 2010 at 22:30

    Buna seara.1. In ceea ce priveste calciul gluconic este bine sa nu il amestecati mancarea/laptele ,dar se poate amesteca cu sucul de fructe.
    2.In ceea ce priveste programul de masa inca este inca mic si puteti sa ii faceti program asa cum v-am explicat si cum este scris si pe lista de diversificare alimentara.
    O seara buna incontinuare

    Reply

  • Miruna Albastroiu

    19 octombrie 2010 at 14:22

    Buna ziua, dna.doctor, pacientul dvs. Tudor Albastroiu (1an1l) a ramas cu o tuse urata dupa raceala cu febra si mucozitati survenita imediat dupa vaccinul de un an. De 3 zile ii dau eurespal, stodal, panadol seara si dim, plus vit.C, oscilo si septilin, insa tuseste in continuare destul de des si are o haraiala urata in gat aproape tot timpul (nu mai are mucozitati si nici febra). Ce mai pot face pt a-i disparea tusea si haraitul din gat? Va multumesc si va doresc o zi frumoasa!

    Reply

  • Dr. Herdea

    19 octombrie 2010 at 23:12

    Buna seara,
    Ar fi indicat sa ii faceti aerosoli cu Fluimucil1ml si 3ml ser fiziologic de 3ori/zi si sa il aspirati f. bine.Seara iiputeti da Peritol sau Romergan 5ml

    Reply

  • Elena Tudor

    24 octombrie 2010 at 9:20

    Buna dimineata. Va rog frumos sa imi spuneti si mie ce ceai as mai putea sa ii dau copilului, avand in vedere ca are 1a2l. Multumesc frumos

    Reply

  • Bujoreanu Alina

    25 octombrie 2010 at 20:28

    Buna seara!Pacientul d-vs Bujoreanu Eric a avut doua lovituri la cap in decurs de o saptamana dupa ce a cazut din carut,in ambele cazuri nu a avut nici umflaturi nici nu a avut capul spart si nici nu a plans foarte mult semn ca nu ar avea nimic grav, tin sa precizez ca a cazut pe gresie.Intrebare ar fi daca credeti ca este cazul sa mergem sa ii facem un consult de specialitate eventual o radiografie?

    Reply

  • Dr. Herdea

    26 octombrie 2010 at 20:00

    @Elena Tudor: Macese, afine, menta, musetel, tei, salcam.
    @Bujoreanu Alina: Trebuie urmarit timp de 3 saptamani (de la fiecare lovitura in parte).Daca: varsa in jet, are tulburari de comportament, tipat ascutit nemotivat, tulburari de echilibru (altele decat cele ale varstei), trebuie sa va prezentati la o camera de garda de neurochirurgie pediatrica (Spitalul Bagdasar-Arseni, sau M.S. Curie). Pentru urmatoarele potentiale cazaturi, administrati nurofen, panadol, aplicati comprese cu gheata pe locul respectiv si respectati indicatiile de mai sus. Cu tristete va spun, ca va cadea foarte des..!

    Reply

  • Adriana

    8 noiembrie 2010 at 18:26

    Buna seara,

    De la ce varsta se poate da copilului carne de vita? Fetita mea are aproape un an si nu am adaugat inca aceasta carne in alimentatia ei.
    Multumesc!

    Reply

  • Dr Herdea Valeria

    9 noiembrie 2010 at 22:20

    Recomandarile in vigoare imping administrarea carnii rosii de orice fel pana inspre 7 ani. Exista ,insa o alta ramura a pediatrilor care recomanda acest tip da carne de la 6 luni. Mie personal imi place prima varianta, recomand cu caldura carne alba de peste si cel mult pui de tara

    Reply

  • Ana Maria Gutu

    11 decembrie 2010 at 11:57

    Buna ziua, va rog frumos sa mi spuneti si mie care ar fi cauzele pentru care un bebelus de 3 luni jumate, sanatos (in urma analizelor efectuate) mananca doar 100-120 ml/masa, 5 mese/zi, plange aproape la fiecare masa si ia foarte putin in greutate (la ultima cantarire 40 g). Mentionez ca este hranita cu lapte de san muls + completare lapte praf Nan 1. Multumesc

    Reply

  • Tudor luminita

    4 februarie 2011 at 19:09

    buna ziua dna dr am si eu o intrebare ii dau san la fetita mea si care are o luna cate o data papa bn dar uneori cand este agitata si plange nu vrea cu toate ca nu a mancat. Si incepe sa tipe nu o pot calma decat dk ii dau biberon ,noaptea in schimb mananca bn de la san . Ce pot face sa ii dau si un supliment de lapte ? Cu toate ca lapte este la san._

    Reply

  • Admin

    4 februarie 2011 at 19:59

    Re: Pentru a incerca sa va raspundem cat mai exact la intrebarile dvs., incepand cu luna Ianuarie 2011 am creat un nou serviciu denumit CallMed – serviciul de consiliere medicala, unde puteti suna in legatura cu orice sfat medical doriti. Pentru mai multe detalii accesati pagina oficiala CallMed

    ——————————-
    in data de 2011-02-04 19:09:08, Tudor luminita
    a scris:
    buna ziua dna dr am si eu o intrebare ii dau san la fetita mea si care are o luna cate o data papa bn dar uneori cand este agitata si plange nu vrea cu toate ca nu a mancat. Si incepe sa tipe nu o pot calma decat dk ii dau biberon ,noaptea in schimb mananca bn de la san . Ce pot face sa ii dau si un supliment de lapte ? Cu toate ca lapte este la san._

    Reply

  • Cami

    29 mai 2015 at 15:19

    Ce parere aveti despre aceasta mancare pentru bebelusi, vi se pare ok ?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors