Apa si organismul uman

26 decembrie 2013 by Dr. Valeria Herdea0
apa_si_organismul_uman.jpg

Apa reprezinta mediul primordial al vietii. Organismul uman este compus din 70% apa in medie. Embrionul si fatul in uter au un continut de 90% apa, nou-nascutul sau sugarul mic-86-88% apa in organism. Tanarul la varsta de 30 ani are un continut de 70% apa. Adultul, in jurul varstei de 45 ani are aproximativ 65% apa, iar varstnicul de 70 ani are in jur de 46%.

Pierdere de peste 15% din volumul apei din organism duce la deces.

 

Organele interne au continut diferit in apa in functie de cat de active sunt:

– creierul-90%            -rinichiul-80%

– muschii-75%           -cartilajele-55%

– oasele-20%             -rinichii-83% 

– dentina-10%           -sangele-90%

– ochii-95%                 -plamanii-86%

 

Rolul apei

Apa are roluri vitale pentru organismul nostru, de la simplul lichid pe care il ingeram, pana la ultima molecula din noi:

– mediul intern al organismului (sange, limfa…)

– circula nutrienti vitali pentru crestere si dezvoltare

– elimina toxinele (renal-1700l sange filtrat in 24 ore-1,5 l urina eliminata…)

– restabileste echilibrul termic al organismlui prin transpiratie (apa eliminata la nivelul pielii) sau perspiratie (apa eliminata prin respiratie).

– apa metabolica – rezultata in urma reactiilor chimice

 

Necesarul de apa intre fiziologic si patologic

Organismul uman are nevoi diferite in functie de :

1. Varsta

2. Sex

3. Efort fizic

4. Stare de sanatate

5. Tip de alimentatie

6. Zona geografica

7. Anotimp/Temperatura ambientala

8. Status emotional

 

Nou nascut

-3 luni-150 ml/kg corp/24 ore

bbb3-6 luni-125-150 ml/kg corp/24 ore

6-12 luni- 125-100 ml/kg corp/24 ore

1-3 ani-100 ml/kg corp/24 ore

3-6 ani 90-100 ml/kg corp/24 ore

Varsta peste 7 ani-80 -90 ml/kg corp/24 ore

Ex. Medie copil 20 kg-necesar apa/24 ore=1,5 l (!)

 

Necesar apa adult tanar

-40-50 ml/kg corp/24 ore

Ex 60 kg=2 l/zi minim(in afara de alimentatie)

 

Femeile au un continut de apa, mai redus in organism, decat barbatii (femeile au continut mai mare de tesut grasos, fata de barbati care au masa musculara si osoasa mai mare).

 

Necesarul de apa creste in:

Stari febrile – (peste 38 grade) fara hidratare corespunzatoare

 

Pierderea de apa:

  a. – Lipsa de aport-ex .varsaturi, neglijenta in a administra apa corect si la timp copilului mic

  b. -Pierderi in exces-transpiratii abundente in caz de febra, diaree-pierderi prin scaune

 

In functie de tipul de alimentatie:

oamenii manancaA) carnat -necesita  cantitati mari de apa pt a compensa activitatea  de prelucrare a nutrientilor-in practica,din pacate, sunt persoanele care (statistic) consuma apa in cantitati reduse-medie 1,5 l/24 ore

 

B) ovo-lacto-vegetarian – aportul este asigurat de apa+lactate+fructe+legume+ingestie de lichid-(statistic) consum mediu de lichide-2 l lichide /24 ore

 

C) vegetarian -legumele si fructele contin cantitati mari de apa(peste 80-90%) – cantitatea de apa necesara aparent ar fi mai redusa(pardoxal-consumul de apa este cel mai mare la aceasta categorie)-2-2,5 l/24 ore

 

In functie de statusul emotional:

›-  Stress-ul emotional induce setea

-›  Mecanism compensator-ingestiunor cantitati mai mari de apa decat in mod uzual

-›  Efect benefic-creierul se hidrateaza si in consecinta creste capacitatea de concentrare, viteza de reactie,dispare oboseala etc.

 

Calitatea apei – tipuri de apa

 

1. Apa de izvorapa izvor

In functie de sursa poate avea diferite grade de puritate

Ex. Izvoarele Oltului – puritate 100%. Oltul la varsare in Dunare – puritate 40- 60% (in situatia cea mai buna!)

 

Atentie! A nu se utiliza apa de izvor netestata sanitar in alimentatia sugarului! (concentratia de saruri si de nitrati poate duce la intoxicatii severe).

 

2. Apa de put

Probleme: netestata sanitar

apa fantanaContinutul potential de nitrati o face periculoasa pentru alimentatia nou-nascutului/sugarului mic.

Nitratii se transforma in organismul copiilor in nitriti, care se combina cu Hemoglobina (complex continut de ertriocite – celulele rosii ale sangelui), rezultand un produs toxic (methemoglobina). Prezenta acestuia poate bloca ireversibil transportul de oxigen de catre organism si induce boli severe = deces al nou-nascutului (blue baby syndrome – sindromul copilului albastru)

 

Atentie! NU utilizati apa de put pentru a prepara hrana nou-nascutilor si sugarilor mici!

Apa care poate fi utilizata in alimentatia copilului mic nu poate contine mai mult de 10 mg/l nitrati (NO3). Pentru prepararea hranei la sugarul mic se poate utiliza apa oligominerala (cu saruri minerale  in cantitate redusa, avand specificatia producatorului pentru “utilizare la sugar” si etichetare corecta in conformitate cu standardele interne si internationale in vigoare!)

 

Criterii populare pentru testarea calitatii apei: nu se va utiliza apa de put care nu fierbe fasolea boabe!

Atentie! Nitratii nu dispar prin fierbere!!

Fierberea apei – reprezinta o metoda de sterilizare a apei folosita pentru distrugerea microbilor, parazitilor si nu distruge nitratii!

 

3. Apa de robinet

– reprezinta apa  de care beneficiaza zonele urbane si  o mica parte a zonelor rurale

– apa este tratata in conformitate cu Normele Sanitare legale (ex. Clor)

 

Recomandare:

Utilizati apa de robinet trecuta prin filtre de purificare (retin impuritati, minerale in exces, paraziti, microbi, etc), pentru care aveti dovezi clare ca au fost produse in conditii de siguranta si cu respectarea Normelor Sanitare in vigoare si ai caror producatori va pot furniza evidente/dovezi ale rezultatelor obtinute in purificarea apei!

 

4. Apa imbuteliata

apa imbuteliata– Apa carbogazoasa (saruri minerale+CO2)

– Apa plata (minerala fara CO2)

– Apa pentru sugari (apa oligominerala fara CO2)

Continut

-a nu se depasi >120 mg minerale/l

-a nu se depasi >20 mg sodiu /L

Ex. AQUA Carpatica plata are un continut minim de nitrati: – 0,8 mg/l

 

Apele oligo-minerale pot fi utilizate : la prepararea  hranei bebelusilor, in alimentatia pacientilor hipertensivi

“Sarea, sau clorura de sodiu, este un mineral esential pentru buna functionare a organismului si regleaza, impreuna cu potasiul, procesele celulare si fenomenele electrice de membrana. Sodiul este benefic numai in cantitati limitate, deoarece altfel exista riscul aparitiei bolilor cardiovasculare” (sursa)

 

Optimizarea apei

Calitatea apei poate fi crescuta prin:fierbe apa

›  – mijloace conventionale – dezinfectie, sterilizare, standardizare norme de  colectare, transport, pastrare, educatie consum etc

›  – mijloace neconventionale: expunere la Lumina Solara a Rasaritului, Sacroterapie (Rugaciune)

 


Modificarile apei in urma optimizarii/rugaciunii asupra apei:

rasarit de soare– creste beneficitatea apei in terapie (Apa sfintita, apa terapeutica asupra careia s-a efectuat o rugaciune speciala, personalizata pentru suferinta pacientului,va avea calitati  vindecatoare.In acest sens exista dovezi extrem de serioase si studii clinice efectuate de catre Institutii de prestigiu in lume)

 

masaru emoto– se activeaza memoria apei (Masaru Emoto) prin ganduri emise asupra ei, sentimente, limbaj, volitional/involuntar (dovezi ale cristalizarii apei in mod diferit, in functie de ce tipul de tratament care s-a efectuat asupra apei).

 

Modelul de apa cu calitati speciale, vindecatoare, este reprezentat de apa rezultata in urma Slujbei de Sfintire a Apei de Boboteaza.

 

Concluzii

1. Apa reprezinta mediul primordial al Vietii, viata  se dezvolta in mediu lichid, organismul supravietuieste  prin si datorita continutului de apa care intretine  procesele vitale

2. Calitatea apei consumate este definitorie pentru calitatea vietii umane si sanatatea tuturor sistemelor ei

3. Optimizarea apei reprezinta o metoda reala de tratare a apei si crestere a calitatii si vitalitatii ei, implicit a calitatii vietii, celor carora le este dedicata; este repetabila, cuantificabila, prin metode stiintifice si aplicabila de catre orice entitate, capabila sa manifeste empatie si compasiune fata de semenii sai aflati in suferinta.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors