Campania Impotriva bolilor de sezon fara antibiotice

7 aprilie 2012 by Dr. Valeria Herdea0
23-dr.jpg

In luna martie, echipa C. M. I. Dr. Herdea Valeria a demarat o noua initiativa numita Campania Impotriva bolilor de sezon fara antibiotice. In cadrul acestei Campanii s-au derulat multiple actiuni de educatie, pentru preventia bolilor de sezon, in randul celor mari si al celor mici. Pornind de la regulile elementare de:

– igiena orala (spalatul pe dinti, toaleta bucala corecta)

– igiena nazala (suflatul corect al nasului de la cele mai mici varste, utilizarea corecta a dispozitivelor cu care poate fi curatat nasul la copii mici – “batista bebelusului”, aspiratorul nazal – cu demonstratii practice! )

– igiena maiinilor

– igiena generala corporala

– igiena aerului in incaperile aglomerate

– igiena locuintei proprii si a mediului ambient

Si terminand cu :

– reguli de prima interventie in caz de viroze (racelile comune) la domiciliu

cu limitele a ce se poate si ce trebuie facut la domiciliu in caz de febra, rinoree, tuse

cu limitele a ce, NU este recomandat a se face la domiciliu si mai ales fara un consult si recomandare medicala

– cu tratamente minime fara efecte secundare care pot fi aplicate in urgenta si fara riscuri notabile de catre un parinte implicat si avand un bagaj educational minim pentru principalele afectiuni cu care se poate confrunta propriul sau copil sau chiar adultul insusi

– cu reguli de baza pentru a incuraja stimularea pe scara larga (pe cat se poate si ne sta in putere sa o facem!) a imunitatii (IMD – imunomodulare)

 

     Din cadrul acestei Campanii, va prezentam cateva aspecte, pe care speram sa le puteti utiliza in practica, atat cei mari cat si cei mai mici:

1. Scopul realizarii acestui proiect, a fost acela de a atrage atentia pacientilor, asupra riscurilor de a utiliza in mod necontrolat, abuziv, antibotice, fara un consult si o recomandare medicala prealabila.

 

     Prezentarea produselor antiimflamatoare, antiseptice si anestezice locale, a modului corect de utilizare si aplicare, a intervalului optim de utilizare , a categoriilor de varsta, patologiei, a situatiilor concrete, in care pot fi utilizate, vin sa intareasca recomandarea pe care noi, ca medici de familie, o facem pacientilor nostri aceea de:

– a nu utiliza, administra sau combina tratamente care pot avea potential risc asupra starii lor de sanatate

– a utiliza, la domiciliu doar si strict acele produse, care si-au dovedit eficacitatea, in timp, pentru un pacient, pentru o categorie de afectiuni

– produse lipsite de efecte secundare nedorite pe termen scurt sau lung

 

2. Prezentarea in cadrul Conferintei Nationale a Medicilor de Familie 28-30 martie 2012, a lucrarii:

EFICIENTA IMUNOMODULARII IN PRACTICA PEDIATRICA A MEDICULUI DE FAMILIE.
STUDIU CLINIC INTRE ANII 2009-2011.

 

Autori:

Dr. Herdea Valeria, primar medicina de familie, CMI
Dr. Herdea Laura, specialist medicina de familie, CMI
Dr. Soldea Lidia, rezident. an III nutriţie, diabet. zaharat. si boli de. Metabolism si nutritie.
Herdea Alexandru Dan – student. anul III, UMF Carol Davila
Herdea Teodor – terapeut terapii alternative


     Lucrarea este rodul a trei ani de munca de cercetare, in cadrul cabinetului nostru, desfasurata de intreaga echipa medicala – medici, asistente si colaboratori medicali. A fost distinsa cu un premiu onorant de catre Comitetul stiintific al Conferintei.

 

     Esenta acestei lucrari rezida in aceea, ca esential este : “Nu sa tratezi, ci sa previi” si ca de cele mai multe ori “a preveni” este cu certitudine mai accesibil, mai eficient, mai avantajos cost/beneficiu, acest beneficiu se rasfrange in mod deosebit in starea de sanatate a celui ce beneficiaza de IMD (imunomodulare). Este o politica veche a cabinetului nostru, accea de a incuraja, orice metoda de preventie in fata bolii, cu conditia indeplinirii urmatoarelor criterii:

– dovezi clinice optim – benefice, respectiv studii clinice ale utilizarii respectivelor metode/terapii/medicatii

– proba timpului din momentul lansarii produsului

– observatia clinica proprie

– accesibilitate, cost-eficienta

 

     Le multumim pe aceasta cale, tuturor acelora care si-au adus aportul prin munca lor, pentru ca aceasta lucrare sa fie finalizata.

 

3. Lucrarea va aparea in extenso, in ghidul: “Scoala familiei mele”, pe care speram sa il putem publica, la finele acestui an.

     Ghidul va include :

–  atelierele desfasurate pe parcursul anului 2011-2012, (de la stadiul pre-conceptional, la paliatie, cu abordarea principalelor probleme – “teme”, ale fiecarei varstei luate in discutie). Pentru ateliere, speram sa putem realiza si suport audio-video, inclus in ghid, pentru a facilita un acces mai usor la informatie si educatie al pacientilor nostri.

–  lucrarile de cercetare desfasurate si finalizate de catre C.M.I. Dr. Herdea Valeria, in ultimii 10 ani, intr-un capitol separat.

 

Cu drag, in prag de primavera,

pentru familia noastra largita ,

Echipa Dr. Herdea Valeria

Prichindica

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors