Vaccinarea – sanse egale pentru sanatate

vaccinarea_sanse_egale_pentru_sanatate.jpg

Dezbaterea a fost organizata in parteneriat de catre Comisia de Sanatate Publica din SenatComisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, impreuna cu Societatea Romana de MicrobiologieAsociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF) si Fundatia World Vision Romania in contextul scaderii alarmante a acoperirii vaccinale in Romania si reaparitiei unor cazuri de boli considerate eradicate.

 

La eveniment au participat peste 100 de invitati, politicieni, reprezentanti ai autoritatilor, experti in vaccinologie, reprezentanti media, societati profesionale si ai societatii civile. 26 de vorbitori si-au prezentat punctele de vedere privind cauzele si consecintele scaderii acoperirii vaccinale in Romania. 
Principalele cauze identificate pentru scaderea acoperirii vaccinale in Romania, au fost: neprezentarea la medicul de familie, accesul la informatii incomplete sau eronate privind beneficiile vaccinarii sau riscul nevaccinarii, vehicularea unor informatii fara o baza corecta din punct de vedere stiintific referitoare la vaccinuri si vaccinare, mediatizarea redusa a unor surse credibile, corecte din punct de vedere medical, cuprinzand informatii dedicate parintilor, curricula universitara si postuniversitara incompleta privind insusirea unor competente de comunicare si consiliere a pacientilor, existenta unor grupuri vulnerabile de copii fara acces la servicii medicale adecvate, disfunctionalitati legate de aprovizionare, stocare, distributie a vaccinurilor catre furnizorii de servicii medicale implicati in activitatea vaccinala, numarul redus de producatori de vaccinuri, precum si deficientele ale actualului cadru legislativ de reglementare a procesului de vaccinare.

 

Evenimentul a fost condus de catre Dr. Ion Luchian, presedintele Comisiei de Sanatate Publica din Senat si Prof. Dr. Florin Buicu, presedintele Comisiei de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, care au sustinut necesitatea unor eforturi comune de reglementare a cadrului legislativ privind procesul de vaccinare, simultan cu actiuni concertate de actualizare a informatiilor orientate catre personalul medical implicat in procesul de vaccinare si in mod special, informarea de catre profesionisti in domeniul medical, intr-o forma corecta si comprehensibila a populatiei.

 

Prof. Dr. Alexandru Rafila, consilier al Ministerului Sanatatii si presedintele Societatii Romane de Microbiologie, unul din initiatorii si organizatorii evenimentului: 
La nivel național cifrele privind acoperirea vaccinală pentru principalele vaccinuri incluse în programul național de imunizări se situeaza la 88% si sunt in scadere. În unele județe și in municipiul București valorile sunt îngrijorătoare —variind in jurul valorii de 70%. Cele mai scazute valori se înregistrează la vaccinul diftero-tetanic și la vaccinul rubeolo-rujeolă-oreion. În ceea ce privește legea vaccinării, se lucrează și s-au făcut destul de mulți pași în elaborarea unui document care să fie pus în dezbatere publica cat mai curand“.

 

Dr Valeria Herdea, Presedinte Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica a Medicilor de Familie, initiatorul evenimentului si coordonatoarea Grupului de Vaccine advocacy din cadrul AREPMF:
“Este dreptul fiecarui copil sa aiba sanse egale la sanatate. Si copiii din Romania sunt copii europeni si este recomandabil, sa beneficieze de scheme de protectie complete, impotriva unor boli infectioase severe prevenibile prin vaccinare, asemenea tuturor copiilor din UE. Una dintre solutiile privind reducerea inechitatilor consta in elaborarea unor programe de vaccinare unificate europene.”

 

In cadrul dezbaterii, au fost puse in discutie, masurile prioritare de eficientizare a aplicarii politicilor de sanatate ale statului, in raport cu riscul izbucnirii unor epidemii. Prezentarea problemei din perspectiva celor mai importanti specialisti in domeniu, decidentilor, reprezentantilor mass media, pacienti si parinti, solutiile concrete prezentate, venite impreuna cu propunerile de sustenabilitate, au constituit punctul forte al acestei sedinte de lucru interactive. Toate punctele de vedere prezentate, vor fi concretizate intr-un document de pozitie, care va fi inaintat autoritatilor, celor doua Camere ale Parlamentului, Societatilor profesionale medicale, in vederea reglementarii corecte a deficientelor majore identificate pe parcursul acestui proces.

 

Dezbaterea s-a finalizat cu Propunerea concreta, comuna, a tuturor celor implicati in dezbatere, incepand de la oamenii politici si terminand cu Consiliul National al Audiovizualului, legata de lansarea unei Campanii Nationale de informare si de educare permanenta a populatiei, privind efectele benefice si rolul vaccinurilor, in mentinerea sanatatii precum si a riscurilor pe care le implica nevaccinarea: suferinta, boala, inavaliditate, deces.

 

Sursa: AREPMF.ro

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors