Documentele medicale pentru inscrierea copiilor la cresa, gradinita si scoala

17 septembrie 2013 by Dr. Valeria Herdea0
documentele_medicale_pentru_inscrierea_copiilor_la_cresa_gradinita_scoli-1200x800.jpg

In ultimele saptamani exista un interes crescut cu privire la documentele medicale necesare in vederea inscrierii copiilor la crese, gradinite si scoli, mai ales in legatura cu testele de laborator necesare in vederea obtinerii avizului de intrare in colectivitate.

 

     Mediul online ofera in aceasta perioada a anului, premergatoare inceperii noului an scolar, numeroase oferte “promotionale” pentru testele de laborator, cu reduceri de peste 50% in majoritatea cazurilor. In acelasi timp, mare parte a discutiilor din media se poarta in jurul costurilor si a surselor din care aceste cheltuieli ar trebui suportate. Acest „scenariu” se repeta in fiecare an, fara ca publicul – in special parintii – sa fie informat asupra unor elemente esentiale, pe care ar trebui sa le cunoasca pentru a lua decizii si a actiona in mod responsabil, in primul rand pentru sanatatea copiilor lor:

 

– Prezenta nazala si/sau faringiana a stafilococilor, pneumococilor, streptococilor este frecventa si nu reprezinta in sine un pericol pentru sanatatea copilului, asa incat nu necesita un tratament antibiotic. De altfel, chiar daca s-ar obtine o decontaminare, in urmatoarele ore sau zile, acel copil are un risc major sa se recolonizeze de la cei din jurul sau (membri ai familiei, prieteni, colegi, personal didactic…).

 

– Testele despre care se discuta nu sunt solicitate in mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. De altfel, ele nu au valoare epidemiologica, adica nu pot fi interpretate astfel incat sa dea indicatii asupra „pericolului real” la care sunt expusi ceilalti membri ai comunitatii scolare in care intra respectivul copil.

 

– Efectuarea acestor teste, interpretate in mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz – administrarea de antibiotice pentru eliminarea unui portaj depistat (desi asa ceva nu este necesar) –  cu consecinte nefaste: perturbarea florei microbiene normale a celui care primeste antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenti la antibiotice ce pot fi ulterior transmisi mai departe in comunitate.

 

– Atat testele, cat si antibioterapia care urmareste combaterea unor germeni care exista in mod normal in organism, fara sa determine manifestari clinice, cresc in mod nejustificat costurile in sistemul sanitar.

 

     Chiar si „avalansa” de oferte comerciale pentru testari trebuie privita cu reticenta. Desi laboratoarele private practica reduceri de peste 50%, costurile sunt sustinute de catre CNAS, fara a se specifica, insa, de ce aceste analize sunt „necesare”. De asemenea, nici laboratoarele, nici autoritatile nu iau in calcul efectele nocive ale administrarii nejustificate de antibiotice.

 

     Prin urmare, atat autoritatile din domeniul sanitar, cat si medicii ar trebui sa informeze in mod corect populatia despre lipsa de beneficiu a unor asemenea testari  si sa nu incurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care exista in mod normal in organism. Mai utila este o examinare medicala completa a copilului la intrarea in comunitate si nu un “aviz” scris in absenta copilului, eventual pe baza unor analize de laborator irelevante.

 

     In mod real autoritatile vor trebui sa elaboreze actele normative care sa reglementeze in mod clar documentatia medicala necesara, pentru copiii care urmeaza sa intre in comunitatile scolare. De asemenea, este necesara lansarea unui program national de informare adresat publicului larg cu privire la ceea ce este si ceea ce nu este util in cadrul evaluarii medicale a copilului la intrarea sau reintrarea in comunitatea scolara.

 

 

Conf. Dr. Gabriel Popescu

Medic specialist boli infectioase, Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals

Autor si coordonator Ghidul Angelescu de Terapie Antimicrobiana 2012 –singura publicatie medicala care ofera o abordare completa si integrata asupra terapiei cu antibiotice

Presedintele subcomisiei din Ministerul Sanatatii pentru limitarea rezistentei microbiene.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors