Vitamina A (retinolul)
Vitamina A este un micronutrient ce face parte din categoria vitaminelor liposolubile. Cunoscuta si sub denumirea de retinol, vitamina A nu poate fi sintetizata in organismul nostru, de aceea este furnizata exclusiv prin aportul alimentar.
Vitamina A este cunoscuta in special pentru rolul ei in vederea pe timp de noapte, insa ea este foarte activa mai ales in domeniul farmaceutic fiind folosita pentru tratamentul acneei si diverse tratamente de infrumusetare (creme si lotiuni de piele).
Surse de vitamina A
In alimentatia noastra, vitamina A nu se regaseste in forma ei finala. Ea se afla intr-o forma precursoare, care odata ajunsa in sistemul digestiv este hidrolizata in varianta finala a mineralului.
Sursele de vitamina A provin fie din produse animale, fie din fructe si legume:
– Retinol, retinal, acid retinoic au ca sursa produsele animale: lactate, ficat, galbenus de ou
– Carotenoizii (precusorsii vitaminei A) provin din fructe si legume: morcovi, spanac, salata verde, lamaie, portocale
Rolul vitaminei A
Fotoreceptia (vederea): sinteza pigmentilor vizuali, rodopsina si iodopsina, este dependenta de cantitatea de vitamina A aflata in organismul nostru.
Functionalitatea barierei epiteliale: Vitamina A este foarte larg utilizata in industria farmaceutica de infrumusetare, o serie de creme si lotiuni sunt imbogatite cu vitamina A. In urma studiilor s-a demonstrat ca receptorii epiteliali raspund foarte bine la stimulii veniti din partea vitaminei A, iar de aici s-au extras o serie de posibilitati de utilizare ale vitamina A: incepand de la tratamentul acneei si a petelor pigmentare determinate de varsta pana la hidratarea pielii si mentinerea unei ten frumos si catifelat.
Cresterea si diferentierea celulara: rolul vitaminei A continua si in procesele de crestere si consolidare a oaselor, precum si in mentinerea starii de sanatate a parului, a pielii, a dintilor si gingiilor.
Sistemul imun: buna functionarea a sistemului imun si cresterea rezistentei la infectiile respiratorii. Scurteaza durata unor boli.
Deficitul de vitamina A
Lipsa de vitamina A din organismul nostru poate fi investigata in analizele de sange masurand Retinolul seric, avand valori normale intre 20 si 60 micrograme/dl.
Carenta in vitamina A incepe o data ce valoarea retinolului seric scade sub 20 micrograme/dl, manifestandu-se prin:
– Tulburari de vedere, keratoftalmie
– Alterarea barierei epiteliale (cheratinizare) – tegumente, epiteliu respirator, grastrointestinal, genito-urinar
– Cresterea riscului de infectii
Toxicitatea vitaminei A
Vitamina A devine toxica atunci cand valorea ei in organism depaseste 6000 de micrograme/zi. Manifestarile sunt variate:
– Anorexie, intarzierea cresterii
– Cefalee, varsaturi (hipertensiune intracraniana)
– Alopecie, diplopie, dureri musculare, dureri osoase
– Hepatosplenomegalie, hepatotoxicitate
– Colorarea in galben-portocaliu a tegumentelor (maini, picioare), datorita excesului de carotenoizi (afectiune denumite carotenodermie)
Doze recomandate
Necesarul zilnic de vitamina A difera in functie de varsta pacientului. Astfel:
– Intre 0 si 6 luni – 400 micrograme
– Intre 6 si 12 luni – 500 micrograme
– Intre 1 si 3 ani – 300 micrograme
– Intre 4 si 8 ani – 400 micrograme
– Intre 9 si 13 ani – 600 micrograme
– Intre 14 si 18 ani avand valori intre 700 si 900 micrograme
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.