Despre vaccinare, din nou..

10 decembrie 2013 by Dr. Valeria Herdea0
despre_vaccinare_din_nou-1200x900.jpg

Posibilitatea de a preveni imbolnaviri severe, a caror declansare ar putea duce la invaliditate si deces, printr-un simplul act vaccinal, ramane una dintre progresele majore in domeniul stiintelor medicale, aflate in slujba protejarii Vietii.

 

Controverse vor exista cu siguranta, intrucat, nici un argument stiintific nu va fi vreodata suficient, pentru a combate mituri fara substanta sau perseverenta intr-o lume dominata de temeri, alimentata de informatii virtuale, lipsita de cele mai multe ori de cea mai elementara baza stiintifica.

 

Ceea ce nu se poate ignora cu adevarat, ramane realitatea faptelor:

–          Gripa spaniola a ucis peste 20 milioane de oameni, mai mult decat Primul Razboi Mondial, la un loc.

–          Variola a decimat milioane de oameni in Evul Mediu

–          Poliomielita a lasat milioane de copii invalizi in intreaga lume cunoscuta. Europa a fost declarata zone polio-free in anul 2002 de catre OMS. 53 de tari s-au putut decalara zone libere de poliomielita. Iata ca acum, in 2013, ne confruntam din nou cu riscul major de avea o epidemie de poliomielita, pentru ca nu peste tot in lume a existat acces la preventie prin vaccinare impotriva acestei boli crunte.

–          Rabia turbarea, ucide anual oameni fara a avea nici un remediu salvator in afara de mult controversata vaccinare…

 

Faptele prezentate pot continua, istoria Trista a Omenirii o confirma. Ele devin argumente, fireste, depinde in mana cui ajung, cine si in ce scop utilizeaza informatia. Care ar fi cele doua probleme mari, cel mai frecvent discutate ?!

 

1.      Este necesara vaccinarea, mai ales in conditiile in care avem alimentatie sanatoasa, copii ar fi alaptati la san 1-2 ani, conditiile de trai s-au imbunatatit, accesul la asistenta medicala este mai facil?

 

Da – categoric, este necesar, intrucat imunitatea de la mama se mosteneste la sugar pana la varsta de 6 luni, dupa care nivelul anticorpilor protector fata de boli in general scade foarte mult.Sugarul devine expus la imbolnavire foarte usor.

 

Vaccinarea efectuata la varsta mica va fi cea care ii confera imunitate, pe termen lung mai ales in fata bolilor infecto-contagioase cu risc vital.

 

Sanul asigura imunitatea in primele 6 luni, doar daca mama a fost vaccinata la randul ei sau a trecut prin boala.

 

Dupa primele 6 luni, sugarul se afla pe un camp de batalie total descoperit: are o ‘armata” de ofiteri, tineri, neinstruiti- imunitatea innascuta, alaturi de limfocite si soldati de aparare, produsi de acestia, numiti “anticorpi”, care pot avea memorie de lunga durata (LTM)

O viata sanatoasa, din pacate nu poate inlocui singura, efectul protector al vaccinarilor.

 

1.      De ce atat de multe vaccinuri, la o varsta atat de frageda?

Pentru ca acum are nevoie cel mai mult sa fie protejat un copil!

Bagajul sau imunologic nu este maturizat, in consecinta are nevoie sa il protejam, prin vaccinare, pentru a nu-l expune unor boli severe cu risc major invalidant sau chiar deces. Capacitatea sistemului imun al copilului mic poate absorbi o cantitate de antigene, mult peste ceea ce aduce vaccinarea de la varsta mica. Un sugar este capabil sa primeasca cateva miloane de antigene in propriul organism fara a avea vreo problema de sanatate-sunt fapte demonstrate stiintific de catre foruri international cu reputatie extrem de solida.

 

Datorita eternelor mituri existente pe tema vaccinarii, oamenii se tem nu atat de roulul vaccinului in a-I proteja de boala, pentru ca acest lucru se intelege usor ci, de ce are in compozitie fiecare produs vaccinal.

 

Orice vaccin are doua parti componente: antigenul si adjuvantii. Antigenul reprezinta accea parte din vaccin, care determina imunitatea fata de un anumit germen. Adjuvantii determina amplificarea raspunsului imun, indus de catre antigen.

 

Organismul este caracterizat de imunitatea naturala proprie, conditionata genetic si imunitatea dobandita, in urma trecerii prin boala sau vaccinarii. Imunitatea naturala actioneaza doar in primele 6 luni de viata. Imunitatea dobandita-castigata ca urmare a trecerii prin boala sau ca urmare a vaccinarii fata de germenul incriminat, dureaza toata viata in majoritatea cazurilor.

 

Adjuvantii folositi in vaccinuri

Thimerosal-este un conservant. A fost utilizat ani de zile in compozitia vaccinurilor. Contine ethyl mercur. Miturile vorbesc despre un alt compus de mercur methyl mercur – compus toxic, uitand voit, ca in realitate vorbim despre un alt compus. Rolul sau este de a proteja vaccinurile de suprainfectie.In acest moment thimerosal mai exista doar cantitati infime si doar in anumite vaccinuri antigripale. Sunt studii extreme de serioase care arata ca nu are legatura cu aparitia autismului – un alt mit vehiculat la greu in ultimii ani.

 

Cat de mult rau a facut omenirii, propaganda dusa de Dr. Wakefield, la sfarsitul anilor 90, care a prezentat autismul ca efect secundar al vaccinarii cu vaccin trivalent rujeola-rubeola-oreion?

 

In Europa a adus indoiala, a adus primele refuzuri la vaccinare si in consecinta, in etapa urmatoare au aparut efectele acesti campanii total neprofesioniste si lipsite complet de etica: sute de cazuri de rujeola, invaliditate si decese pe tot cuprinsul Europei.

 

10 ani mai tarziu, revista Lancet, cea care publicase studiul Dr. Wakefield recunostea eroarea, lipsa de profesionalism a acestuia. Medicului respectiv I s-a retras dreptul de libera practica, dar toate aceste evenimente au avut loc mult timp dupa ce acei copii si acele familii fusesera lovite de suferinta.

 

Rolul Aluminiului din vaccin

Aluminiul – asigura stabilitatea antigenului, intareste raspunsul imun, simplu sau in combinatie cu alti adjuvanti. Sarurile de aluminiu sunt utilizate in compozitia vaccinurilor de peste 80 de ani. Nu prezinta riscuri. Pana la varsta de 6 luni un bebelus primeste o doza de 2,5 ori mai mare de aluminiu, alaptat fiind, decat doza din vaccinurile primite in acelasi interval.

 

Mercurul, conservant pentru stabilitatea vaccinului

Mercurul reprezinta un conservant care asigura stabilitatea vaccinului mai ales in perioada in care vaccinurile contineau mai multe doze per flacon. Mercurul este un element care se gaseste in pamant, apa, alimente, inclusiv in laptele matern.

 

Alergia la proteina din ou folosita in vaccinuri

Proteina din ou– considerata ca baza de crestere, actualmente se mai gaseste in cantitati foarte mici in vaccinuri. Alergia la proteina din ou este foarte rara. Datorita cantitatii mici de astfel de continut proteic, riscurile de alergie s-au redus la extrem.

 

Cercetari stiintifice extrem de riguroase au demonstrat ca nu exista legaturi intre vaccinuri si debutul unor afectiuni neurologice degenerative.

 

Testarea vaccinurilor si informarea populatiei

In general, inainte de punere pe piata, se lucreaza la un vaccin 10-20 de ani, ulterior punerii pe piata el este supravegheat permanent, se urmareste nivelul de anticorpi protector fata de boala, pe care vaccinul il produce.

 

OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului),CDC (Centrul de Control al Bolilor) SUA – sunt surse serioase pentru informarea populatiei asupra a ceea ce este si ceea ce face un vaccin.

 

In tara noastra, sursele de informare a populatiei provin de la nivelul Societatii Nationale de Medicina Familiei -organizatia profesionala a medicilor de familie, a fost constituit Grupul National de Vaccinologie, existand o preocupare constanta in vederea activitatii de preventie prin vaccinare.

 

Periodic, se desfasoara activitati de up-date educational, atat pentru profesionistii in sanatate dar si pentru pacienti. Calitatea informatiilor oferite prin munca si implicarea membrilor comunitatii medicilor de familie, fac din aceste activitati, sursa cea serioasa de informare la care pot avea acces pacientii.

 

Modalitati de informare din mediul online despre vaccinare

Exista site-uri de informare a pacientilor http://www.snmf.ro/vaccinare, unde, de asemenea pacientii pot primi informatii direct de la profesionisti in sanatate.

 

La nivel de tara exista site-uri informative la pe aceasta tema: ISP (Institutul de Sanatate Publica), MS (Ministerul Sanatatii), DSP (Directiile de Sanatate Publica). Exista site-uri personale, ale medicilor de familie (http://www.herdea.ro/medicale/2/schema_de_vaccinare), care pun la dispozitia pacientilor date complexe despre vaccinare, aduse la zi. Sunt informatii in permanenta schimbare, pentru ca informatiile medicale sunt in continua innoire.

 

Nu este simplu sa tii contactul cu informatiile la zi in domeniul medical, dar in domeniul vaccinologiei, cu siguranta ca datele sunt mereu aduse la zi, pentru ca acest domeniu, aduce progrese reale in domeniul preventiei. Sa tratezi o afectiune este un scop major al profesiei noastre, dar sa previi ramane o mare arta si indiscutabil printre putinele masuri cost eficiente intr-un sistem sanitar care se doreste performant.

 

Efecte adverse post-vaccinare

Eventualele efecte aparute dupa vaccinare – febra, roseata locului de vaccinare, tumefactia (se umfla locul injectiei si devine un pic mai dur decat de consistenta obisnuita a pielii) – sunt efecte tranzitorii, de obicei dureaza 2-4 zile, fara a prezenta pericol pentru sanatatea individului. Ele sunt suprevegheate de catre parinti, sunt raportate de catre acestia medicului lor de familie, care va consilia pacientul, pentru ca lucrurile sa intre in normalitate.

 

Efecte mai rar intalnite, ca exemplu rush-eruptie dupa vaccinare sunt considerate RAPI – reactii adverse post vaccinale indezirabile si se raporteaza ca atare la DSP (Directia de Sanatate Publica).Sunt urmarite de catre medicul de familie sau de catre medicul infectionist. Toate aceste evenimente sunt prezentate in prospectul vaccinului.

 

Teoriile “conspiratiei” mondiale sunt din pacate cele care fac extrem de rau, induc sentimentul de nesiguranta in relatia dintre pacient si corpul medical si din pacate sunt generatoare de decizii care pot afecta profund starea de sanatate a copiilor nostrii.

 

Refuzul vaccinarii, pe care, din pacate, o parte din parinti si-l asuma in mod extrem de periculos, nu ii pune doar pe micutii lor, in situatia de a nu fi protejati de efectele nefaste ale unor boli infectioase extrem de severe, ci pun in pericol si alti copii – pana la urma intreaga comunitate in care si acesti parinti si copiii lor traiesc.

 

Nu cred, sincer si este strict parerea mea personala, ca astfel de comportamente sunt de incurajat-intrucat atunci cand traiesti intr-o comunitate este corect sa iti pese si de ceilalti membrii ai comunitatii. Daca exista posibilitatea sa te protejezi pe tine si pe ai tai, este corect sa faci asta si pentru semenii tai.

 

Decizia personala a fiecaruia afecteaza si viata celorlalti

In ciuda celor de mai sus, NU sunt adepta unor decizii fortate, dar cred cu tarie, ca ar cam fi momentul sa se produca schimbari in constiinta noastra civica, in gradul de responsabilitate si responsabilizare al fiecaria dintre noi, pentru ca, daca intr-o societate nu exista aceasta grija pentru celalalt, respectiva societate este condamnata iremediabil la distrugere, la regresie.

 

Familia este cel mai de pret lucru pe care il avem fiecare, sanatatea acestei familii devine o problema de responsabilitate majora individuala si colectiva in acelasi timp. De aici incepe credinta in valori, pacea si bunastarea personala si generala a unei societati.

 

Daca nu incepem sa ne manifestam ca adulti responsabili fata de copii nostrii si sa le dam si lor aceleasi sanse pe care noi la randul nostru, le-am avut prin deciziile asumate ale parintilor nostrii, vom avea nesansa de a vedea intr-un viitor nu prea indepartat, inflorind din nou boli severe, care ne-ar da inapoi in evolutie nu numai la nivel de individ, dar si la nivel de societate, la nivel de supravietuire pe intreaga Planeta.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors