Despre uscaciunea vaginala si tratarea ei, fara inhibitii
Inhibitia si pudoarea ne determina deseori sa trecem sub tacere sau sa discutam numai “in soapta” cu prietenele despre dificultatile care apar in timpul actului sexual din cauza lubrifierii insuficiente a vaginului. Durerea, usturimea sau scaderea libidoului sunt doar cateva dintre simptomele asociate unui vagin “prea uscat”. Este o problema frecventa a femeilor, care apare indiferent de varsta, afecteaza un numar mare de femei si – vestea buna – poate fi rezolvata.
“Uscaciunea vaginala“ nu tine cont de varsta
„Uscaciunea vaginala” este o afectiune asociata in mod uzual cu inaintarea in varsta, fiind mai frecventa in randul femeilor aflate la menopauza sau dupa aceasta. In mod normal, atunci cand exista stimulare sexuala, glandele vaginale elibereaza o secretie care umezeste intrarea in vagin. Daca zona vaginala este bine irigata cu sange, atunci ea poate produce o cantitate suficienta de lichid. Odata cu inaintarea in varsta, insa, fluxul sanguin scade, peretii vaginali se subtiaza, tesutul devine mai putin “umed”, dureaza mai mult pana cand vaginul se umezeste, iar cantitatea de lichid este mai redusa. De asemenea, este o problema cu care se confrunta extrem de frecvent femeile dupa nastere.
Exista insa numeroase alte cauze de natura psihoemotionala sau medicala ce pot cauza lipsa de lubrifiere in timpul actului sexual in randul femeilor de orice varsta – chiar si a celor foarte tinere. Inhibitiile sau tabuurile legate de activitatea sexuala, lipsa interesului, a nevoii sau a receptivitatii sexuale, problemele in cuplu, stresul, nervozitatea sau experientele sexuale neplacute sunt doar cateva motive cu resort psihologic sau social care pot inhiba lubrifierea vaginului. Exista, pe de alta parte, numeroase cauze fizice, ca de exemplu: fluctuatiile hormonale, sarcina, utilizarea anumitor medicamente (contraceptive, antihistaminice, antidepresive, tratament oncologic, hipotensive etc.), consumul de nicotina sau alcool, anumite boli (diabet, hipertensiune arteriala, infectii fungice sau cu papiloma virus, cistite, endometrioza, ovarectomie etc.)
Utilizarea unui gel vaginal, o solutie simpla si eficienta
Ca in orice afectiune, primul pas trebuie sa fie identificarea cauzelor si, in masura posibilului, tratarea lor. Reducerea stresului, psihoterapia sau consilierea sexuala pot fi utile atunci cand problemele sunt cauzate de factori emotionali. Cauzele de natura fizica trebuie abordate si tratate corespunzator, cu ajutorul medicului de familie sau a specialistului ginecolog.
In acelasi timp, utilizarea unui gel vaginal, cu efect lubrifiant, suplimenteaza sau inlocuieste secretia naturala, diminuand dificultatile si imbunatatind experienta sexuala. Pentru a fi eficiente si sigure, utilizati insa doar gelurile special destinate tratarii acestei probleme, disponibile in farmacii. Exista geluri usor de aplicat si care nu pateaza lenjeria, nu au reactii adverse sau efecte secundare asupra mucoasei vaginale si penisului si nu ataca latexul – fiind, asadar, sigure pentru utilizarea atat cu, cat si fara prezervativ. In plus, aceste geluri contin ingrediente cu efect antiseptic si dezinfectant si au un Ph similar ph-ului vaginal. Chiar daca poate parea o solutie, folosirea uleiurilor pentru masaj sau a celor pentru bebelusi, a cremelor cosmetice sau a altor “adjuvanti la indemana” este total nerecomandata. Utilizarea unor astfel de substitute afecteaza mucoasa vaginala si creste riscul aparitiei unor inflamatii sau infectii locale, deoarece modifica si dezechilibreaza ph-ul natural al vaginului. Nu in ultimul rand, acestea pot periclita siguranta celui care le foloseste, prin interactiunea cu suprafata prezervativului.
Articol preluat prin amabilitatea doamnei Ioana Ursu
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.