Baia bebelusului

26 ianuarie 2014 by Dr. Valeria Herdea0
baia_bebelusului-1200x675.jpg

Unul dintre cele mai placute momente ale zilei ramane indiscutabil, baia bebelusului. Baia bebelusului poate fi facuta in orice moment al zilei – dimineata sau seara, in functie de disponibilitatea si timpul pe care parintii il au la dispozitie si fireste in primul rand, fiind ritmata de nevoile/bioritmul bebelusului dvs. Sunt sugari care imediat dupa baie mananca si apoi adorm la sanul mamei. Exista de asemenea o categorie insemnata de bebelusi care dupa baie devin extrem de activi si desi sunt pusi la san, adorm greu.

 

     Nu exista reguli stricte la acest capitol dedicat ingrijirii puiului dvs. Singura regula pe care este indicat sa o respectam, este aceea ca baia generala sa fie efectuata zilnic iar toaleta locala la fundulet, ori de cate ori bebelusul  urineaza – cu apa calda sau are scaun – cu apa calda si sapun.

 

     Baia generala poate fi efectuata in cadita sau la chiuveta daca bebelusul este inca foarte mic dar la fel de bine poate fi facuta si in cada mare de baie daca se respecta principiile de siguranta deplina pentru copil si mama (sa nu alunece, sa nu cada, sa nu aspire apa, sa poata fi controlata temperature apei).

 

De ce materiale avem nevoie pentru baita bebelusului?

     Materiale necesare pentru baie – cadita, termometru (unele cadite au inclavat din fabricatie un termometru), prosoape, scutece de finet moale, sampon sau sapun special pentru bebelus, piaptan pentru bebelus, unguent de protectie pentru fundulet, ulei de masaj.

 

Produse de ingrijire pentru bebelusi

Caracteristici solicitate pentru produsele de toaleta ale bebelusului:

– fara coloranti

– fara conservanti

– fara parfumuri sau doar esente fine, verificate atent pentru a nu fi alergizante

 

Este indicat sa va procurati cantitati mici din produsul cosmetic, intrucat odata deschise aceste produse se pot oxida si pot irita pielea bebelusului.

 

Cum pregatim apa de baie?

apa de baie a bebelusului     Apa de baie – temperatura apei poate fi de 40 grade. Puteti masura cu aproximatie cu cotul dvs sau antebratul introdus in apa, dar acest lucru devine posibil dupa ce ati exersat si v-ati verificat  cu termometrul, senzatia de cald la nivelul pielii. Nu disperati, totul se invata! In cele din urma toata lumea va invata!

 

     Introduceti cu blandete bebelusul in cadita sau sub jetul de apa, pentru ca, primele bai sunt definitorii pentru reactia pe care o va avea copilul dvs, in timp fata de apa.

 

    Masati cu blandete dar ferm toate zonele corporale, insistand cu mare atentie la nivelul plicilor cutanate (imbinari ale pielii bebelusului, cute de grasime de labaia bebelusului nivelul coapselor in mod deosebit, funduletului, pentru ca acolo unde sunt astfel de pliuri, si nu insistam sa curatam sau folosim doar toaleta cu servetele umede si nu insistam cu apa si sapun/sampon delicat, conceput special pentru bebelus, riscul de a aparea  infectii cu fungi (ciuperci) este real.

 

     La finalul baii este indicata clatirea bebelusului cu apa curata, la fel de calda precum cea de la baie, pentru a nu crea senzatie de disconfort.

 

     Obligatoriu – ultima apa de clatire va fi pe fata anterioara a corpului, pentru a se scurge spre spatele  copilului. Dupa baie, tamponati pielea bebelusului cu un servet de finet moale, insistand la pliuri, pentru ca umezeala ramasa pe loc in aceste zone, favorizeaza infectiile pielii.

 

Pielea iritata a bebelusului

     O situatie speciala o constituie pielea iritata cronic – dermatita atopica. Se intalneste des la bebelusi (aprox 30% dintre bebelusi sufera de astfel de probleme), acesti copii in rest, sunt intr-o stare de sanatate excelenta, dar au acest inconvenient – tegumente uscate si cu tendinta la descuamare. Motivele care duc la aparitia acestui tip de afectare a pielii bebelusului, sunt multiple. Vindecarea acestor afectiuni, din pacate dureaza mult si evolutia este anevoioasa, cu multiple recaderi si vindecari adesea neexplicate de tratamentul aplicat. La acesti bebelusi, se impune atentie sporita atat la efectuarea toaletei cat si la utilizarea produselor cosmetice (produse cosmetice hipoalergenice).

 

     In vederea evitarii aparitiei complicatiilor la nivelul pielii bebelusului, utilizati intotdeauna la baia  bebelusului, produse de foarte buna calitate, fara a face rabat, pentru ca a trata  pielea copilului mic cu suferinta dermatologica instalata aparent fara o cauza  clara (uneori exista factori genetici predispozanti, alteori  toaleta intempestiva cu produse necorespunzatoare pielii fine a copilului mic), reprezinta o piatra de incercare pentru orice pediatru serios.

 

     Dupa baie, un masaj efectuat cu gingasie, bland dar ferm si apoi o masa la sanul mamei, pot cu certitudine sa reprezinte un moment de rasfat, siguranta si multa, multa dragoste pentru puiul de om.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors