Piciorul stramb congenital al bebelusilor

29 ianuarie 2014 by Dr. Alexandru Herdea1
Untitled.png

Piciorul stramb congenital al bebelusilor reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parinti. Piciorul stramb congenital defineste o serie de variante (normale sau patologice) ale formei piciorului unui bebelus.

La nastere, forma picioarelor bebelusului difera fata de forma finala a picioarelor la adult.

Exista picior plat la un bebelus? Vom afla impreuna care dintre variantele de picior stramb congenital au nevoie de tratament si care dintre ele reprezinta variante ale normalului sau isi vor reveni spontan.

Piciorul varus-equin

piciorul var equinConsiderat a fi una dintre marile urgente ale ortopediei pediatrice, piciorul stramb congenital reprezinta o malformatie in care piciorul este deformat in toate axele sale. In mod clasic se considera ca tratamentul unui astfel de picior stramb congenital ar trebui initiat inca din maternitate sau cat mai curand.

Modificarile aparute la acest nivel se impart in patru deformari esentiale: cavus, adductus, varus si equin.

Indiferent din ce unghi este privit, el nu arata ca un picior normal, iar atunci cand incercam sa il miscam si sa il repozitionam, intalnim un picior rigid care nu isi schimba pozitia (deformare permanenta).

Un astfel de picior are nevoie de tratament de urgenta.

Afla mai multe despre Diagnosticul si Tratamentul modern al piciorului varus-equin.

Piciorul talus-valgus (“tal-valg”)

Piciorul talus-valgus (tal-valg)
Piciorul talus-valgus (tal-valg)

Piciorul tal-valg (talus-valgus) reprezinta hiperflexia dorsala a picioarelor peste limita considerata normala si este intalnita adesea la nou-nascut, la care este considerata cvasinormala, in limitele varstei.

Fiind o deformare des intalnita, reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parinti mai ales atunci cand citesc acest diagnostic de pe biletul de externare din maternitate.

Majoritatea bebelusilor se nasc cu “tal valg pozitional” – picior stramb pozitional. In termeni mai simpli este echivalentul faptului ca unii copii stau “inghesuiti in burtica mamei” (cel mai adesea din cauza greutatii/dimensiunii mari), cu picioarele incrucisate pana la nivelul talpii, favorizand pozitia vicioasa.

Avem nevoie de kinetoterapie sau imobilizare gipsata?

Afla mai multe despre Diagnosticul si Tratamentul piciorului tal-valg (talus-valgus).

Metatarsus adductus sau metatarsus varus

Metatarsus adductus - Metatarsus varus
Metatarsus adductus – Metatarsus varus

O alta varianta de picior stramb congenital este data de acest metatarsus varus / metatarsus adductus. In aceasta situatie, piciorul este deformat asemenea unui “bob de fasole” atunci cand piciorul este privit dinspre planta (talpa).

Clinic, remarcam adductia antepiciorului fata de retropicior, care poate fi corectabila activ (la simpla atingere a marginii laterale a piciorului), corectabila pasiv (indreptarea manuala) sau forma rigida.

Care este diferenta dintre cele doua tipuri de metatarsus si care are nevoie de un tratament?

Afla mai multe despre Diagnosticul si Tratamentul piciorului cu metatarsus adductus / metatarsus varus.

Astragal vertical sau talus vertical congenital (piciorul convex)

Astragal vertical sau talus vertical congenital
Astragal vertical sau talus vertical congenital

Astragalul vertical congenital reprezinta o deformare a piciorului in care osul astragal (talus) nu se mai afla in relatie corecta cu osul navicular, fiind luxat posterior fata de acesta. Clinic asociaza o pozitie in equin rigid a retropiciorului.

Aceste anomalii structurale duc la un aspect de tip “rocker bottom deformity” (picior convex), in care marginea inferioara a piciorului (talpa) este convexa cu varful care “priveste” catre sol.

Cand incepe tratamentul piciorului cu astragal vertical si care sunt pasii necesari unui tratament optim?

Afla mai multe despre Diagnosticul si Tratamentul piciorului convex (astragal/talus vertical)

Inainte de a incepe un tratament pentru copilul dvs., ascultati sfaturile medicului ortoped pediatru. In urma unui consult de specialitate, se poate pune un diagnostic corect, urmat sau nu de un tratament, in functie de caz si patologie.

Dr. Alexandru Herdea

Medic Specialist Ortopedie Pediatrica. Programeaza-te pentru un consult chiar acum.


One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors