Toaleta sugarului – baia zilnica a bebelusului

13 martie 2011 by Dr. Valeria Herdea0
14-dr.jpg

Momentul zilei pe care il alocam baitei constituie unul dintre momentele principale ale zilei. La acest moment de obicei se recomanda urmatoarele: ambianta placuta, caldura, confort, curatenie, participarea ambilor parinti, eventual pentru a completa acest tablou in fundal puteti pune muzica clasica sau cantece pentru copii (frumoase melodioase).

 

Ingrijirea bebelusului este grevata de provocari zilnice: spalat, schimbat, masaj, plimbare, masa, toate acestea asezonate, in mod firesc cu multa, foarte multa blandete, grija si mai presus de toate nesfarsita dragoste.

 

     Pentru baia zilnica, exista cativa pasi de baza, pe care este bine sa ii urmam. Baia, in sine poate reprezenta o rutina, dar ea poate si trebuie sa fie si momentul de rasfat al micutului dvs.

 

Lucruri de care avem nevoie pentru baita bebelusului

     Aveti nevoie de fiecare strop de putere, de economie a miscarilor (miscarile repetate ale mamei in pozitii incomode, pot duce la probleme severe de sanatate ale coloanei vertebrale cu dureri si incapacitate functionala) de multa imaginatie, rapiditate si eficienta, pentru ca la finalul baitei sa mai fiti in stare sa va hraniti bebelusul si …sa faceti tot dvs. si cele “144 de lucruri magice”, pe care le face de obicei o super-mamica, sotie, iubita perfecta, fiica, sora, matusa, persoana activa implicata social…

 

1. Regula de aur : pregatiti toate cele necesare baii, inainte de a incepe baia propriu-zisa!

2. Pe pat/masuta de infasat, pregatiti hainute de schimb, curate, uscate, calcate: body, costumase, tichiuta, etc.

3. Prosoape sau finet moale, pentru a absorbi umezeala de pe pielea bebelusului-2-3 bucati

4. Produse pentru masajul copilului

5. Forfecuta sau unghiera pentru unghii

6. Samponul de baie, sapun special pentru bebelus

7. Ser fiziologic –pentru curatarea blanda, delicata a ochilor si nasului

8. Pampers, pungi si cos pentru colectarea deseurilor rezultate dupa baie

9. Cadita, cosul pentru rufele copilului (care va avea obligatoriu circuit separate de cele ale adultilor)

10. Termometru de baie, produse pentru dezinfectia caditei

 

     Cadita de baie se aseaza la o inaltime optima, astfel incat mama sa nu se aplece foarte mult, in timp ce face baia sugarului.

 

Pregatirea apei de baie pentru bebelusi

 

     Apa de baie trebuie pregatita “nici prea calda, nici prea rece” – Apa din baita bebelusului trebuie sa aiba aproximativ 38-40 grade. Este de preferat o baie mai calda iarna si mai calduta vara. Daca mama nu are termometru, recomandam parintilor, initial sa fiarba apa, iar apoi sa o lase sa se raceasca incet (in special la nou-nascut). Se introduce cotul sau antebratul in apa si se testeaza, astfel incat sa fie placuta pentru piele.

 

Baita bebelusului

     Se pregateste bebelusul, se dezbraca usor cu blandete. Este indicat sa avem si o chiuveta pe langa noi, mai ales in cazurile in care sugarul este murdar la fundulet. In acest caz se spala copilul sub jet de apa, cu sapun. Se incepe masajul cu un ulei de baie, neutru, fara coloranti, fara conservanti. Masajul bebelusului se poate face inainte sau dupa baie. Ideal este sa-i facem un masaj mai lung inainte de baie, iar dupa baie sa ii facem unul scurt.

 

     In camera de baie, temperatura trebuie sa fie in jurul a 24-26 de grade. Este de preferat ca baita bebelusului sa fie facuta intr-o camera mai mica, pentru a putea fi incalzita usor (baie, bucatarie). Nu se recomanda, daca exista, fireste posibilitati, baia, in camera in care doarme bebelusul, intrucat baia repetata, produce aburi, aburii produc condens si dezvoltarea de mucegaiuri, spori,care, din pacate pot imbolnavi copilul si anturajul sau.

 

     Dupa masaj se trece la baia propriu-zisa. In baie, copilul se va introduce bland. Este foarte important primul contact cu apa: fin, gingas, pentru ca isi va pune amprenta asupra atitudinii copilului fata de apa, pe toata durata vietii sale. Asezati un prosop in cadita bebelusului pentru a preveni alunecarea copilului pe plan dur si accidente deloc placate care pot surveni.

 

     Prosopelul se aseaza in cadita, inspre zona capului si toracelui. Cu mana stanga (la dreptaci) se sustin ceafa si axila stanga a copilului, iar cu mana dreapta se spala copilul peste tot. Se insista cu blandete pe tot corpul, cu miscari circulare, ceea ce va duce la destinderea si relaxarea bebelusului. Se spala pe cap, se clateste. Este bine sa aveti pregatit si un ibric cu apa calda, cu care clatim copilasul la scoaterea din cada. Sustinem copilasul de abdomen, il clatim peste tot, ultima data se va clati partea anterioara si zona genital. Se scoate din apa in prosopul pe care il aveti pregatit si/sau in servetul de finet. Servetul de finet fiind foarte fin, absoarbe rapid apa si are avantajul ca nu irita pielea copilului. Copilasul se sterge prin miscari de tamponare cu prosopul si se va evita frecarea brutala, intrucat se poate decola pielea la cei foarte mici si leza, la cei mai maricei.

 

De retinut:

– Apa trebuie fiarta si racita pana la 1 luna

– Temperatura camerei: 24-26 de grade

– Baia generala se face zilnic! (vara de doua ori pe zi, iarna o data; la fundulet, se va spala ori de cate ori este nevoie, cu apa si sapun, avand grija ca la trei ore, sa schimbati pampers-ul, intrucat exista un risc serios de infectii urinare daca se schimba pampers-ul mai rar). Pana la 1 an, se face si toaleta scalpului zilnic (spalatul parului)

– Produsele de igiena trebuiesc adaptate varstei bebelusului, starii lui de sanatate (atentie la bebelusii cu alergii, dermatite infectioase, etc)

– Achizitionati cantitati mici de cosmetice, intrucat se oxideaza rapid si pot produce dermatite de contact

– Este de preferat oricand toaleta sub jet de apa curgatoare/dus/robinet, fata de baia clasica, intrucat baia clasica reprezinta o apa in care raman reziduuri, oricat ne vom stradui sa le evitam! (Valabil la orice grupa de varsta!)

– Asigurati copilului dvs., pe perioada cat sunteti la baie, fond musical placut, armonios, vorbiti tot timpul bland si cald, pentru a-l incuraja in a face din baie, un moment placut, de rasfat al zilei si nu o obligatie sociala!

– Puteti utiliza jucarii pentru baie din cauciuc, plastic cu margini rotunjite, cu conditia sa le schimbati des, sa fie sigure si adecvate varstei copilului, usor de igienizat, fara coloranti toxici, care ar putea periclita siguranta bebelusului

– Nu lasati bebelusul nesupravegheat nici macar o secunda! Riscul de accidente ramane constant valabil!

– Nu utilizati aparate electronice conectate la priza in/langa/baia copilului-risc de electrocutare!

– Nu hraniti bebelusul inainte de baie-exista risc de varsaturi!

– Ideal-ambii parinti sa fie prezenti la baia de seara a bebelusului, pentru ca baia va fi astfel un prilej de sarbatoare pentru micut!

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors