Utilizarea olitei la copilul mic

13 martie 2011 by Dr. Valeria Herdea0
47-dr.jpg

Exista la ora actuala numeroase controverse privind momentul in care ne educam micutii cum si cand sa foloseasca olita. Din punctul de vedere al unui pediatru, utilizarea olitei se recomanda din momentul in care bebelusul sta in fundulet (singur) foarte bine (6-7 luni). Reprezinta un proces de invatare, se efectueaza bland, repetitiv, fara a provoca traume afective micutilor. Se prefera utilizarea unei olite simple, pe care sa o incalzim inainte de utilizare (prin imersare in apa calda).

 

     Marea cruciada a parintilor vis-a-vis de momentul trecerii de la scutec la olita incepe pe la 6-7 luni, de cand bebelusul sta in fundulet. Din acest moment, cu blandete,fara a forta sau a fi brutal incepem procesul de invatare al noii activitati. In momentul in care am asezat copilasul, adultul se va  aseza  si el pe toaleta, pentru ca exemplul peronal ramane cea mai buna lectie pentru micut.Nu depasiti 5 minute, nu mai mult timp,pentru castatul pe olita ‘salvatoare” nu trebuie sa devina un calvar. Puteti sa-i cantati, sa-i povestiti, DAR NU PRELUNGITILA INFINIT MOMENTUL. Este bine ca micutul sa inteleaga de ce sta acolo si sa nu perceapa  statul pe olita drept o pedeapsa aplicata de cei mari.Nu uitati ca initial ati felicitat copilul pentru ca a facut in pampers, ar fi bine sa nu incepeti sa il certati pentru ca nu face la olita! NU IL FACETI AMBIVALENT DE MIC!

Copilul nu are nevoie de olita speciala

Nu se ia olita muzicala, nu se ia olita SPECIALA care susura. 

Cum convingem copilul sa stea pe olita

Nu disperati, sansele de reusita sunt in jur la 50%. Insa, ne putem pregati pentru ca sansa sa fie  de partea noastra, urmand cateva reguli

Reguli:

  1. Olita sa fie calda. Se introduce olita in apa calda, apoi se sterge uscat si se aseaza copilul pe olita calda.
  2. In camera trebuie sa fie cald si nu rece (atentie: a se masura temperatura pe podea unde sta copilul).
  3. Se face aceasta miscare in fiecare zi constant, dimineata la pranz si seara, cate 5 minute pe olita dupa ce sa trezit copilul.
  4. Nu lasati copilul nesupravegheat!. Foarte important, nu trebuie sa-i dati jucarii. Puteti sa-i dati nu biberon de ceai sau lapte. Nu pedepsiti copilul daca “nu a produs nimic!”. Daca refuza sistematic sa stea pe olita, il lasati 3-4 saptamani ca sa uite evenimentul, apoi o luati de la inceput cu nervi tari si cu rabdare.

Avantajele utilizarii olitei la copilul mic

     In jurul varsteri de 9 luni, dupa 1 luna de chinuiala, puteti obtine rezultate foarte frumoase, mai ales daca cel mic reuseste sa faca treaba mare la olita. Astfel, scapati de riscurile unei infectii urinare. Cat timp copilul face treaba mare in pampers, frecventa infectiilor urinare creste de 7-8 ori.

     Copilul trebuie recompensat si laudat pentru ca deja este “un copil mare”. Copii inteleg foarte bine lauda si recompensa, dar si interdictia sau “sentimenul rusinii”. Nu bateti, nu tipati la copil, este interzis orice abuz de putere.

De retinut

– trecerea de la scutec la olita se face la 6 luni

– Olita trebuie sa fie calda

– Utilizarea olitei la copilul mic scade frecventa infectiilor urinare

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors