Masajul bebelusului
Unul dintre momentele de rasfat ale zilei, pentru bebelus, va ramane intotdeauna masajul. Efectuat seara sau dimineata, la mijlocul zilei, inainte sau dupa baie, rolul de baza al masajului este acela de a tonifia musculatura bebelusului, de a activa circulatia sanguina, de a stimula eliminarea secretiilor pe care micutul nu are capacitatea de a o face la acesta varsta.
Rolul masajului
Masajul poate avea:
– rol profilactic-stimulativ pe grupe musculare,
– curativ – daca bebelusul are o afectiune musculo-ligamentara (picior tal valg, stramb congenital – forma usoara, etc.)
Masajul poate fi efectuat de catre:
-parinti – daca acestia au fost instruiti cum sa procedeze in mod corect
-profesionisti – kinetoterapeuti, maseuri, medici sau asistente
Materiale de care avem nevoie pentru masajul bebelusului
Materiale necesare:
– ulei de baie – poate fi ulei inainte (avant) de baie sau dupa baie (après) – (Exp.: Bepanthen Unguent)
– Scutece de finet moale
– unguent pentru fundulet (pe baza de pasta de zinc, emoliente, hidratant, cu textura consistenta grasa)
Cum ne pregatim de masaj?
Conditii de masaj:
– caldura 25-26 grade, la bebelusul mic si in functie de anotimp, conditii de locuit
– masa de masaj suficient de mare pentru a avea spatiu suficient
– posibilitati de acces bilateral la masa, pentru ca cei doi parinti sa se poata aborda usor copilul
Ca durata, masajul bebelusului variaza intre 5 minute si 10 minute, durata se adapteaza la varsta, greutate, stare generala, starea de agitatie a copilului, starea de boala sau sanatate
Masajul nu se face cand bebelusului ii este foame
Nu efectuati masajul atunci cand bebelusului ii este foarte foame, pentru ca va “urla”- la propriu, plansul de “alint” fiind o palida amintire, fata de un astfel de moment mai putin fericit ales si nu va veti intelege dvs. adultii intre dvs., cu atat mai putin cu bebelusul dvs.
Efectuati masajul la aprox o ora dupa masa sau cu o jumatate de ora – 45 de minute inainte de ora mesei, pentru a-l avea relaxat, linistit si nu in ultimul rand pentru ca Beneficiarul masajului efectuat de catre dvs., sa poata “savura” momentul! Citeste mai multe despre alimentatia bebelusului.
Tipuri de masaj
Se recomanda miscari blande, dar ferme, sigure (pentru bebelus este esential sa se poata baza pe dvs., sa va simta siguri pe dvs., pt ca el la randul sau sa se simta in siguranta, protejat).
Folositi-va causul palmelor, pentru a face tapotaj toracic (batai usoare la nivelul spatelui , mai ales). Este zgomotos si pare ca “bati” copilul. Nu este deloc asa – tapotajul reprezinta o miscare efectuata, cu marginile palmelor dvs., zgomotul de insotire este dat de vibratia aerului la contactul cu palmele. Nu este dureros, nu produce discomfort, este relaxant pentru bebelus. Activeaza circulatia si destinde bebelusul, foarte bine.
Miscari circulare, pe grupe musculare (pentru torace – din centru spre periferie, pentru membre – dinspre extremitati/degete spre radacina membrului).
Oferiti bebelusului siguranta
Daca va simte nesiguri, nehotarati, el la randul sau se va simti stingher, nesigur, va fi agitat, va plange si se va simti inconfortabil. Daca va va simti echilibrati, se va relaxa sub palmele dvs. si masajul pe care il veti efectua isi va atinge scopul-prim, acela de relaxare, destindere si linistire a copilului. Il va ajuta sa se pregateasca de somn, va dispare tensiunea de peste zi.
Chiar si bebelusii au zile mai grele..
Este fals sa credeti despre un bebelus, ca nu are “zile grele” – fiecare zi este o provocare, fiecare experienta il poate tensiona, modul in care organismul bebelusului traduce acest discomfort este plansul, agitatia, lipsa poftei de mancare, somnul nelinistit.
In cazul piciorului stramb congenital al bebelusului diagnosticat la nastere de catre medic, nu se recomanda interventie prin masaj la domiciliu, fara indicatia unui ortoped/kinetoterapeut. Citeste mai multe despre piciorul stramb congenital al bebelusului.
In concluzie – masajul ramane un mijloc terapeutic cu rezultate foarte bune in viata bebelusului, cu conditia respectarii unor minime recomandari si indiscutabil efectuat cu blandete, fermitate si multa, extrem de multa dragoste.
Masajul bebelusului este una dintre activitatile zilnice extrem de importante atat pentru bebelusi cat si pentru mama. Se efectueaza cu fermitate, cu blandete, cu manevre precise, recomandarea este sa incercati intotdeauna sa insotiti perioada de masaj cu muzica armonioasa, de preferat clasica sau ambientala, eventual sunete din natura, astfel incat bebelusul dvs. sa se relaxeze iar perioada de masaj sa devina si pt dvs. o perioada placuta si relaxanta.
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.