Eruptia dentara a bebelusului

13 martie 2011 by Dr. Valeria Herdea0
09-dr.jpg

Eruptia dentara a sugarului reprezinta una dintre perioadele cele mai incarcate de “evenimente”, atat din viata micutului dar mai ales a parintilor sai. Ea poate fi insotita sau nu de dureri locale, de hipersalivatie, de agitatie nocturna, lipsa apetitului, sau poate trece fara nici un fel de tulburari in cea mai deplina liniste.

 

 

     Perioada in care erup dintii sugarului, reprezinta una dintre provocarile serioase ale familiei tinere. Eruptia dentara poate fi “zgomotoasa”cu lacrimi si jale din partea tuturor, incepand cu sugarul si terminand cu parintii sau “linistita”, fara ca parintii sa isi aminteasca peste ani, foarte multe”ispravi de ale bebelusului” sau despre nopti la rand pierdute, in plimbari prelungite sau medicamente impotriva durerii. Bebelusii au propriul lor bioritm si in consecinta reguli proprii dupa care se dezvolta.

 

La ce varsta apar dintisorii bebelusului?

     Fiecare bebelus are un “program” propriu dupa care ii erup dintii, in majoritatea cazurilor acestia apar in jurul varstei de 6 -8 luni. Dintii pot erupe extrem la 2-3 luni sau la 1 an si 2 -3 luni. Eruptia la varste extreme, ramane totusi mult mai rara, majoritatea sugarilor inscriindu-se in modelul clasic, in care eruptia incepe in jurul varstei de 6 luni si se termina, pentru “dentitia de lapte”, in jurul a 2 ani si jumatate, chiar 3 ani.

 

Ordinea in care erup dintisorii

     Eruptia nu respecta o regula clara, dar de obicei apar incisivii mediani primii – cei de jos, apoi cei doi incisivi mediani de sus. Ulterior erup incisivii laterali, ultimii erup molarii.

 

Mituri despre aparitia dintisorilor

Exista multe mituri despre eruptia dentara:

1. Eruptia dentara este insotita de febra inalta

Argument – Febra nu este un fenomen de insotire obligatoriu, pe perioada eruptiei dentare. Copii pot dezvolta subfebrilitate (37,8-38 grade).

 

2. Eruptia dentara este obligatoriu insotita de diaree

Argument: Boala diareica acuta, reprezinta o afectiune virala, foarte frecventa, mai ales pe perioada primaverii-verii.  Adesea pacientii considera diareea ca fiind “marker” al eruptiei dentare, in mod eronat.

 

3. Dintii care erup repede se strica repede

     Distrugerea dintilor are foarte multe cauze printre care: cauze genetice, lipsa igienei dentare, parodontopatia, utilizarea biberonului (cariile de biberon), consumul de dulciuri.

Argument: ingirijea corecta a dintilor cu periaj dentar dupa fiecare masa, incepand cu varsta de 8-10 luni, optimizarea consumului de calciu, magneziu, fier la solicitarile organismului sunt tot atatea argumente care duc la mentinerea unei dentitii sanatoase.

 

Cum diferentiem febra reala de cea produsa de cresterea dintisorilor

     Daca observam pe la varsta de 6 luni o stare un pic mai agitata a copilului, primul pas este sa-i masuram temperatura (care in medie nu depaseste 37,2 sau 37,3). Obligatoriu este sa ne uitam in gurita lui si sa observam cu atentie. Se pot vedea gingiile mai rosii (turgescente), cu ceva aspru dedesubt, asta inseamnand inceputul eruptiei dentare.

 

Bebelusului au inceput sa-i iasa dintisorii, ce este de facut?

Recomandam mamicilor sa aibe intotdeauna un preparat de glicerina cu anestezina, din care sa se dea 0,5ml. Foarte important este sa consultati un medic pentru ca in urma consultatiei sa vada daca este vorba intradevar de o eruptie dentara sau nu.

 

Eruptia dentara, scaune moi, febra

Eruptia dentara alaturi de scaune proaste si febra sunt pur si simplu coincidente nefericite.Eruptia dentara poate fi insotita de o hiper salivatie (saliva abundenta) si eventual o stare subfebrila, alaturi de putina agitatie.

 

De retinut:

– dintii apar in jurul varstei de 6 luni

– eruptia dentara nu respecta “regulile” cunoscute

– copilul poate saliva mai mult sau este usor agitat

masuram temperatura copilului cu atentie

– consultul unui medic in vederea punerii unui diagnostic este obligatoriu

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors