Ingrijirea pielii bebelusilor (video)

3 decembrie 2020 by Dr. Valeria Herdea0
IMG_20160703_143502-1200x900.jpg

Pielea reprezinta cel mai intins organ al unei persoane indiferent de varsta sa. Poate cantari aprox 5 kg la adult de 70 kg. Pielea respira, transpira, comunica cu mediul extern si intern permanent.

Pielea sugarilor difera de cea a adultilor sau a varstnicilor in mod fundamental:

Aspect:  pielea este fina, matasoasa, catifelata (este cat se poate de reala expresia folosita- desi nu este limbaj academic- atunci cand facem referire la cate un personaj din lumea mondena: “are pielea fina precum un fundulet de bebelus”)

Hidratare– pielea unui bebelus are aprox 70% continut de apa Pa parcursul vietii noastre, odata cu imbatranirea organismului, continutul de apap al pielii se reduce semnificativ, pielea are tendinta la ingrosare, uscare, descuamare a stratului superficial (Keratinizare in limbaj medical)

-Functiile pielii se modifica odata cu inaintarea in varsta. Apararea organismului fata de agresiunile externe: ploaie, vant puternic, temperaturi joase sau caldura excesiva, reducerea umiditatii sunt toto atatia factori care concura la modificarea aspectului sau strcturii pielii noastre.

In cazul bebelusilor care stau in scutece de unica utilizare pentru mult timp, fara a fi schimbati frecvent (la min 3 ore), pot aparea iritatiile de scutec cunoscute ca dermatita de contact sau dermatita nespecifica a sugarului.

Termenul “nespecifica” denota, multitudinea cauzelor care pot produce iritatia pielii. Pielea initial este roz, apoi rosiatica, pe arii mai mici initial, zone neregulate, apoi extensie zonala sau tendinta la generalizare (in cazuri grave suprainfectate). Pielea poate fi chiar edematiata usor (acumulare de lichid in straturile superioare ale pielii, ca urmare a mentinerii umiditatii si frictiunii locale prin contact cu urina sau materiile fecale (zone usor tumefiate, umflate denota procesul inflamator local). Aspectul descris se poate complica cu eriteme erozive (leziuni ale pielii cu tendinta de a “sapa” in structura profunda a pielii). Frecvent, acest ultim aspect se poate complica cu suprainfectie locala, extindere cu descuamari periferice, modificari de stare generala, apetit capricios.

Ce putem face concret ca sa prevenim” dezastrul”? Sa ingrijim cu blandete, dupa un program bine stabilit, pielea fina a bebelusului, adaptandu-ne tehnica de ingrijire, la tipul de piele a sugarului nostru, stare de sanatate, greutate, predispozitii catre alergii, posibile infectii urinare. Ideal: schimba-ti-l des! Spala-l draga mamica sub jet de apa calda. Nu faceti rabat la hainutele de schimb! (oricum raman mici intr-o luna! Si le veti face cadou altor prunci pentru ca acestia sa se bucure din plin!) Schimbati pampers-ul la maxim 3 ore sau ori de cate ori este necesar, lasand pielea copilului sa se bucure de contactul cu aerul minim 5-10 minute intre cele doua toaletari.

Dupa spalare, pielea se va usca bland, fara a freca, se sterge cu un servet moale de finet, apoi se poate aplica un unguent protector, pe intreaga zona expusa umezelii si eroziunilor. Unguentul asigura o bariera de protectie a pielii, care va permite regenerarea tesuturilor, respiratia pielii, astfel incat sa nu existe riscul aparitiei eritemului fesier si/sau a suprainfectiei.

Pielea asfel ingrijita “respira”, ramane hidratata, pastreaza un aspect sanatos, ingrijit iar bebelusul nostru se va bucura de sanatate deplina.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors