Port-Bebe – Sisteme sanatoase de purtat copilul

21 decembrie 2015 by Dr. Valeria Herdea0
portbebe_sisteme_sanatoase_de_purtat_copilul.jpg

     Inainte de a avea un copil, ne-am stabilit foarte hotarati, impreuna cu sotul meu, cateva “reguli de conduita pentru parinti moderni”:

– nu o sa o invatam in brate,

– nu o sa doarma cu noi in pat

– am sa o alaptez macar pana la primul vaccin.

 

Doar o privire de a ei si totul s-a schimbat:

– nu am mai vrut sa o dau jos din brate,

– nu am vrut sa stau departe de ea noaptea,

– am alaptat-o aproape doi ani

 

     Motivatia mentinerii alaptarii pentru perioada indelungata, a fost simpla- dupa nastere, m-am intors foarte repede la cabinet (fetita mea avea 1 luna). Am vazut ca alaptata creste puternica, sanatoasa si evolueaza neuropsihomotor foarte frumos, asa ca decizia de a alapta pana la aproape 2 ani, a venit de la sine.

 

     Orice mama, fie si implicata social, poate alapta. Sanatatea copilului nostru, sta in deciziile pe care le luam-fie ca privesc alaptarea, fie ingrijirea de zi cu zi, fie modul in care ne purtam copiii: in brate, in sisteme de purtare sau in carucior. Fiecare pas sau decizie luata, vor influenta viata micutului nostru si implicit pe a noastra, astfel incat, este recomandabil, sa cumpanim foarte bine, inainte de a lua o decizie sau alta cu impact pe termen lung

 

Purtatul sanatos al copilului.

     Strict din experienta personala: Imi pare atat de impersonal caruciorul, atat de rece si formal. Prin profilul profesiei mele, petrec (din pacate) , mult mai putin timp cu copilul meu, decat mi-as dori. Vreau sa o simt pe fetita mea aproape de mine, sa vad daca are nasul rece, manutele reci, daca o deranjeaza ceva. Este bun si caruciorul, indiscutabil- daca doresti sa iesi la cumparaturi, ai nevoie sa mergi in locuri aglomerate- e chiar perfect, in unele situatii- poti agata greutatile/cumparaturile de el, protejezi copilul de accidente,etc. Recomandarea de a utiliza caruciorul se impune desigur, daca mama are probleme cu coloana vertebrala, a suferit interventii chirurgicale la nivelul micului bazin sau copilul, este in grija unei persoane cu afectiuni musculo-scheletale asa. Caruciorul ofera siguranta atat copilului cat si celui in a carui grija se afla copilul, fireste, daca se respecta anumite standarde de constructie, materiale de buna calitate, dimensiuni, varsta copilului, posibilitatea de igienizare periodica, functiuni multiple si nu in ultimul rand, sisteme personalizate de siguranta.

In ce priveste sistemul de purtare ‘In brate’

     Primim in dar multe asemenea sisteme, de la prieteni, rude dragi, care insa nu au intotdeauna informatii corecte despre cadoul pe care tocmai l-au facut si pentru care de multe ori au dat banuti munciti din greu.

Pro si Contra in folosirea port-bebe-ului/marsupiu/ham/etc.

a)      CONTRA Sistemul “chilot” – este  destul de incomod pentru parinte, copilul are o pozitie nesanatoasa in el.

     Dupa ce incerci un astfel de sistem, incepi sa cauti, sa citesti, sa te informezi.

     Am ajuns la concluzia ca trebuie sa existe o solutie mai buna. Cand a trebuit sa facem o drumetie pe munte, care ar fi durat 2 ore am inceput sa cautam intens solutii practice. Surprinzator, facebook-ul a adus solutia.

b)      PRO Am descoperit site-ul ‘’Poarta-ma/ajutor in baby wearing’’- accesarea acestui site, ne-a  adus informatii noi despre subiectul care ne framanta. Am cumparat prin intemediul acestui site, un sistem de purtare, care nu a fost ieftin, dar si-a dovedit utilitatea in timp. Sistemul este comod si pentru mama si pentru copil. Mama are mainile libere, isi poate face treburile casnice, copilul este in siguranta.

     Ce mi-a placut:

    Poti sa alaptezi comod si de discret (Am alaptat stand la coada la supermarket si nimeni nu o observant ce facea fetita mea acolo).

     Drumetiile au devenit o placere si pentru copil. Adormea la urcare, o treceam in spate, puneam protectia peste ea (sistemul de purtare este dotat cu o “patura” de protectie care este impermeabila), si se mai trezea sus, cand ne opream din mers.

     Recomandarile de pe intenet nu sunt intotdeauna cel mai grozave, de multe ori informatiile nu au suport stiintific, sursa de informatie ar trebui sa ramana specialistii in domeniu: kinetoterapeuti sau ortopezi. In acesta situatie insa, informatiile oferite de site si-au dovedit utilitatea.

     Recomand cu caldura si curaj, celor care imi intra in cabinet cu sisteme neergonomice / nesanatoase, sa utilizeze sisteme evaluate si avizate sanitar. Este esential sa le aratam cat de placut si comod este sa iti porti copilul aproape de tine, ajutand in acelasi timp, copilul sa mentina o forma sanatoasa a corpului. Tin sa mentionez, ca tin mereu in masina SSC-ul si cateodata si slingul. Spre marea mea bucurie, sunt multi pacienti de ai nostri, care au invatat sa isi poarte copilul in sisteme de purtare sanatoase.

Sistemele de purtare grupate pe varste

A. 0-6 luni

– Sistem de purtare din material textile –  “carpe”, wrap elastic, wrap tesut, sling fix, sling cu inele

– dupa 2 luni – se poate utiliza Marsupiu, Mei tai, Soft tai

B. peste 6 luni

SSC (soft structured carrier)  unul dintre cele mai comode, sigure si mai simplu de utilizat sisteme de purtare

– Sistemele de purtare se grupeaza in functie de greutatea copilului, de patologia de insotire (in cazul diverselor malformatii).

– Ex.- un prematur care la 6 luni are 5000 g si 58 cm nu va umple un SSC si nu va fi sanatos pentru el, sau daca este un “gigant” care la 4 luni are 8000 g si 70 cm va intra foarte repede intr- un Marsupiu.

Reguli de baza in alegerea unui sistem de purtare pentru copilul tau

– solicita un sfat profesionist(medic de familie, ortoped pediatru, kinetoterapeut)

– alege acel sistem care se potriveste cel mai bine copilului tau, respectand criteriile de calitate.

Sistemele de purtare sanatoase/ergonomice

– genunchii copilului stau mai sus decat funduletul, descriind litera M – poate preveni aparitia displaziei luxante de sold

– spatele copilasului sta relaxat descriind litera C.

– fabricate din materiale naturale, netratate, colorate cu coloranti naturali (care sa nu fie daunatori copiilor care vor dormi in ele si vor “molfaii” incetisor, din… bretele cu care este prevazut sistemul de purtare)

     Bonus pentru parinte: un sistem bun de purtare/sanatos, va imbunatati postura celui care poarta copilul, il  va determina sa stea drept,va permite independent miscarilor pentru mainile mamei.

Exp. : Iti tii copilul in brate si el se ghemuieste la pieptul tau, aude bataile cardiace ale mamei, ii simte respiratia, mirosul familiar al pielii, permite contactul direct cu mama, acesti factori reduc stress-ul copilului, pemitandu-i sa se simta in siguranta si sa se relaxeze).

Sistemele de purtare nesanatoase/ne-ergonomice:

– toata greutatea copilul este sprijinita pe zona lui inghinala, pe care se exercita o presiune nefireasca,

– picioarele copilului ‘’atarna’’, aparand:

Inconveniente pentru copil

a. poate accentua o luxatie de sold

b. spatele/coloana copilului sta curbata in plan frontal, cauza de scolioza sau atitudine scoliotica mai tarziu

Inconveniente pentru purtator

c.atunci cand parintele paseste, picioarele copilului lovesc la fiecare pas in coapsele lui

d. pentru cel care poarta, este extrem de incomod: toata greutatea copilului este distribuita in cele 2 bretele subtiri, sintetice, putin buretate de pe umeri.

In concluzie: ASA NU / ASA DA

 Despre sisteme sanatoase de purtat bebelusul

Sursa: International Hip Dysplasia Institute


Si pentru ca “o imgine face mai mult decat 1000 de cuvinte”, va recomand cu drag “asa da“:

PortBebe de mers in drumetie

Spor la sisteme sanatoase de purtat copilasi!…si la fragute.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors