Varstele

1275842703-Baby_boy_3_month_old.jpg

     Copilul, acest minunat DAR al lui Dumnezeu, daruit noua oamenilor, pentru ca prin aducerea lui pe lume, sa avem putinta, sa ne apropiem de intelegerea a ce a insemnat cea dintai  dintre CREATII, aceea a Tatalui Ceresc, vine in viata noastra, pentru a aduce bucurie, tandrete, gingasie. El ne aduce implinirea menirii noastre celei mai de pret in aceasta lume-aceea de a fi parinti. 

     In viata, putem fi  orice ne dorim, putem avea cariere de vis, vieti pline de aventuri, averi fabuloase, putem accesa cunoastere si putere, dar daca nu am crescut un copil, am pierdut poate cea mai frumoasa aventura a vietii noastre (singura, care nu are echivalent!).
     Copilul, este aceea parte a sufletului nostru, pe care o putem lasa viitorului, pe care o putem modela ,astfel incat el sa fie, mai bun, mai frumos, mai plin de lumina decat am fi putut fi noi vreodata. El este partea nemuritoare din noi, singura palpabila si pe care o putem intalni intr-o existenta. El este si ramane DORUL sufletului nostru dupa ABSOLUT, materializata intr-o fiinta  delicata, sensibila si atat de draga noua, incat, fara sa clipim, am fi in stare, sa acceptam orice durere, orice sacrificiu, pentru ca el sa  fie protejat, aparat si  sa poata creste in siguranta.
     Datori suntem, de aceea, sa  facem tot ce ne sta in putinta sa nu gresim, in cresterea si educarea  lui. Firea noastra umana, ades supusa presiunilor lumii in care traim, are urcusuri si coborasuri, are zile  “cu soare  si zile fara soare”. Suntem parinti si in zilele noastre bune si in zilele noastre mai putin bune. Important este sa ne straduim, atat cat  putem, sa le dam lor, copiilor nostri  un exemplu cat mai bun putem.
     Trasaturile noastre de caracter, felul nostru de a actiona intr-o situatie sau alta,  modul de gandire,modul de comunicare, dar mai ales ce contin informatiile  pe care le transmitem copiilor nostrii, sunt elementare in educatia copilului nostru de la cea mai frageda varsta.
     Gradul de cultura al parintelui, educatia acestuia, primita din familie si apoi cizelata de anii de scoala, preocuparile cotidiene, orizonturile informationale proprii, vor fi cele care vor coordona , pasii copiilor nostri. Avem obigatia morala de a asigura copiilor nostri, baza educationala, pentru ca ei la randul lor sa fie parinti mai buni decat noi, mai deschisi la cerintele vremurilor in care vor creste si se vor dezvolta copii lor.
     Copilul are nevoie de o atmosfera de calm, de respect, de incredere, de prietenie, dar mai presus de toate, de dragostea parintelui sau si de prezenta sa. Marea drama a unui parinte implicat social, este faptul, ca nu petrece suficient timp cu copiii sai, ca uneori, nici in putinele momente de ragaz pe care le are cu familia sa, nu este lasat sa  se bucure de copilul sau din varii motive, unele legate de sine insusi, altele de cei din jur, anturaj sau obligatii sociale.
     Vom incerca sa creionam pe rand, in cateva ‘episoade‘,ce inseamna “varstele” copilului si ce inseamna la modul elementar, (pentru ca subiectele de genul acesta,  ar necesita tomuri intregi , nu doar un site  educational) prezenta parintilor in viata pruncului– aspecte ale implicarii parentale, nu doar legal, emotional, educational ci si medical, incepand cu etapa preconceptionala si apoi celelalte etape ale dezvoltarii copilului nostru, pana spre varsta de adult.
     Speram sa va alaturati, noua cu sugestii, cu intrebarile dvs. (la care, daca nu vom raspunde imediat , vom incerca sa  inseram  raspunsurile in textele pe care le vom publica pe site, in timp), cu framantarile dvs, pentru ca si noi, ca si dvs., crestem si invatam “meseria” de parinti, odata cu copiii nostri. Si pot sa va spun cu certitudine, ca nu se invata  nici cu primul, nici cu al doilea copil, nici cu al treilea copil, ci este cu siguranta “profesia” care solicita cel mai des reciclari pe diverse teme, puteti sa le spuneti: “cursuri post-universitare”,”masterat” sau alt fel, daca termenul ales va face un pic, unstrop, mai optimisti, dar va garantez un singur lucru, aceste cursuri nu au sfarsit, pentru ca lectia dumneavoastra de parinti, va fi cu siguranta urmata de lectia de bunici, de lectia de parinti ai propriilor dvs. copii, ea va fi reluata cu fiecare generatie,mereu si mereu…
     Se pare ca pe lume sunt trei lucruri, trei trairi fara sfarsit: “credinta, nadejdea si cea mai mare dintre toate-DRAGOSTEA!”. Doar fiind parinti, fiti siguri ca le veti trai, le veti simti si va vor da putere in fiece moment din existenta dvs., in lupta care nu are niciodata sfarsit, aceea de a face din copiii dumneavoastra, cel mai minunat si mai implinit Dar al Vietii!
Sa fi parinte, sa lasi in urma ta, Viitorului, unul sau mai multi oameni  intregi, adevarati, frumosi, care vor ajuta la randul lor pe multi altii, ramane cel mai frumos mod de a-I multumi lui Dumnezeu, ca te-a facut “o fiinta atat de minunata“, ca ti-a daruit Pamantul intr-o zi plina de Lumina si ti-a spus “stapaneste-l” si bucura-te de darul Meu tu si cei ce vor veni dupa tine!

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


0 comments

  • zhang

    7 iulie 2010 at 21:10

    buna seara bebelusul are 6 luni si jumatare si ini face vfebra e deranjat la burtica,tuseste pana varsa ce sa fac ?iam dat panadol si ibalgin dar nu sa ameliorat poare sa fie de la dintisori ce e de facut?va multumesc

    Reply

  • Dr. Herdea

    7 iulie 2010 at 21:10

    Puteti veni maine de dimineata la cabinet la prima ora (in jur de 8 – 8:30). Incercati sa-l hidratati, fara sa-l fortati sa manance mancare solida. Cititi regimul de enterocolita acuta si urmati pasii de acolo. Daca nu se opresc varsaturile si nu reusiti sa stapaniti febra, va rog sa va prezentati la camera de garda de la Institutul Bals din spatele Spitalului Colentina. Nu ramaneti cu bebelusul la domiciliu daca nu puteti sa-i scadeti temperatura! Ati procedat corect dandu-i panadol si nurofen, in rest hidratati la 10 min cate o lingurita de lapte fara lactoza, ceai de menta indulcit cu glucoza praf, apa plata, fiarta si racita

    Reply

  • zhang

    7 iulie 2010 at 21:10

    buna ziua bebelusului meu ii place foarte mult sa doarma pe burtica e bine sau ni?

    Reply

  • ZHANG

    9 august 2010 at 20:14

    buna seara doamna doctora nu ma mai inteleg cu bebe plange incontinu,refuza sa mai manance este deranjat la burtica,iau esit doi dintisori dar iam dat panadol si calgel dar nu il calmeaza deloc pot sa vin cu el maine la cabinet sa il vedeti.multumesc frumos

    Reply

  • Dr. Herdea

    9 august 2010 at 20:55

    Eu sunt in concediu, la cabinet va fi domnisoara Dr. Herdea Laura. Pentru urgente va rog sa o sunati pentru a stabili impreuna o programare, la numarul de telefon : 0723233908. Copilului administratii smecta, biotics si debridat, toate de 3 ori pe zi.

    Reply

  • zhang

    9 august 2010 at 23:02

    am fost cu el acum la grigore alexandrescu are rosu in gat si enterocolita acuta,mia dat reteta.ma este nevoie sa vin cu el la cabinet?

    Reply

  • Dr. Herdea

    10 august 2010 at 10:35

    Nu mai este nevoie sa veniti la cabinet, urmati tratamentul celor de la Grigore Alexandrescu.

    Reply

  • dragusin rebeca

    10 august 2010 at 14:32

    buna ziua! am un baietel de 6 luni si jumatate si in afara de vaccinarea din maternitate a facut doar vaccinul anti-hepatita de la 2 luni(cel gratuit, la medicul de familie).pentru celelalte vaccinuri dna doctor ne-a tot zis sa asteptam ca poate vin cele date de stat dar inca nu a venit nimic si dna doctor ne-a recomandat acum sa-l cumparam. vreau sa stiu daca e periculoasa pt copil intarzierea aceasta a vaccinarii. gasesc in farmacii doar infanrix penta si este foarte scump. ce sa fac? sa mai astept sau nu?

    Reply

  • Dr. Herdea Laura

    11 august 2010 at 18:57

    Buna ziua, presupun ca nu sunteti din Bucuresti, pentru ca aici exista vaccinuri de la stat. Nu se intampla nimic daca va vaccinati mai tarziu, important este sa va vaccinati. Mai exista alternative la Infanrix/Penta (mai ieftine): Pentaxim (acelasi lucru, difera firma) sau Tetraxim (lipseste Haemophilus Infl. B).
    Acesta din urma, este cel dat de la Stat gratuit in Bucuresti. Daca va uitati pe schema de vaccinari, o sa va lamuriti

    Reply

  • florentina

    13 august 2010 at 15:42

    Buna ziua,

    Bebelusul meu de 6 luni si jumatate se ridica in picioare si sta asa, sprijinit de patut. E foarte incantat si exerseaza ridicarea toata ziua. E prea devreme ? Ar putea avea probleme la sold sau la coloana daca sta de acum in picioare ?
    Multumesc frumos.

    Reply

  • Dr. Herdea

    14 august 2010 at 23:38

    daca se ridica singur, fara ajutor, si se sprijina singur in piciorus, si se tine de marginea patului, atunci nu este nici o problema. Dar daca se ridica cu ajutor – ridicat de manute de catre dvs. – atunci nu este in regula. La varsta de 6 luni, copilul sta in fundulet, nu are voie sa se ridice in picioare, intrucat nucleii de osificare ai femurului nu sunt inca formati complet, si riscati sa faceti o sub luxatie indusa de pozitia defectuasa. Bebelusilor le place sa se ridice in picioare ajutati de manute, dar nu este corect. Trebuie sa stea in picioare, la marginea patului incepand cu varsta de 9-10 luni.

    Reply

  • florentina

    16 august 2010 at 13:03

    Buna ziua doamna doctor,

    Tocmai de asta v – am scris mesajul, pentru ca nu il ajuta nimeni, se ridica singur, fara vreun efort prea mare si se tine de marginea patutului. Am incercat sa il descurajam dar plange daca nu il lasam. Cum sa procedam, il lasam sa stea in picioruse, asa cum doreste el ?

    Reply

  • Dr. Herdea Laura

    16 august 2010 at 16:46

    Mai depinde si de greutatea lui. Daca are greutate mai mare decat cea pentru varsta lui, atunci nu este indicat. Dar, daca are greutate normala sau sub normal, nu ar fi o problema daca el se ridica singur.

    Reply

  • Georgiana Boros

    27 august 2010 at 9:38

    Buna ziua, d-na doctor.
    Va pot deranja saptamana viitoare cu “pacientul Alexandru”, de 2 ani si 3 luni pentru un control de rutina si o discutie legata de analizele necesare intrarii in colectivitate(cresa)?
    Multumesc frumos

    Reply

  • Dr. Herdea Alex

    27 august 2010 at 10:07

    Pentru programari va rugam sa sunati la cabinet pe telefonul fix 021.324.36.88, in timpul programului de lucru (azi este pana la 13:30). Va multumim!

    Reply

  • Carmen

    31 august 2010 at 17:41

    Buna ziua, d-na doctor. Am o fetita de un an si 5 luni. De ieri (cred ca) are carcei la piciorul stang. Uneori plange si imi arata muschiul gambei. Un copil de acesta varsta poate avea crampe musculare? care ar putea fi cauza?
    multumesc mult

    Reply

  • gabi

    1 septembrie 2010 at 21:30

    Comentariu retras!
    Va rugam sa postati in sectiunea corespunzatoare (respectiv, articolul in care se mentioneaza date legate despre care aveti nelamuriri), altfel mesajul dvs. va fi anulat. La mai mult de 3 abateri = bann per ip/permanent.

    Va multumim pentru intelegere
    Dr. Herdea Alex

    Reply

  • Dr. Herdea

    2 septembrie 2010 at 22:54

    @Carmen : Pana la proba contrarie, este bine sa dati crezare durerilor pe care le acuza orice copilas. Consultati un ortoped pentru a exclude afectiuni specifice.

    Reply

  • Vlad Aurelia

    3 septembrie 2010 at 9:57

    Buna ziua D-na Doctor,
    Sunt mama Alexandrei si Anei Vlad de la gradinita Condor (D-na Eugenia Iorgulescu) as dori sa va trimit analizele facute Anei si filmuletele respective si sa va cer o opinie.Si mai ales daca cunoasteti unde as putea sa fac un EMG pentru un copil de 3 ani mai repede de 26.09.2010 cand am obtinut o progamare pentru acest lucru la Dl.Lupescu .
    As vrea cand aveti timp sa-mi oferiti o opinie a dvs ca pediatru.

    Multumesc,
    Reli Vlad 0723.18.22.08(aurelia@audithc.ro)

    Reply

  • Dr. Herdea

    6 septembrie 2010 at 23:46

    Stimata Dna. Vlad, EMG pentru copii, cel mai bine puteti face la Dr. Lupescu. Varianta la care ma gandeam, din pacate se adreseaza doar adultilor.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors