Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni

1279490939-feeding baby.jpg

In acest articol vom vorbi despre alimentatia bebelusului cu varsta cuprinsa intre 6 si 9 luni.

1. Varianta ideala – San la cerere + alimentatie de tip complementar (diversificare corecta!). 

2. Varianta Lapte Praf + alimentatie de tip complementar (diversificare corecta!). 

3. In caz de hipogalactie materna se va incerca adminstrarea de san pana la ultima picatura de lapte posibila. 

 

4. In cazul in care mama nu mai are lapte suficient entru a alimenta sugarul la san, se va introduce treptat un lapte praf de buna calitate (de preferat un lapte hipoalergenic). Trecerea se va face introducandu-se cate 30ml la fiecare masa si crescand cantitatea administrata in functie de necesitatile sugarului si de lactatia mamei, insistand pe administrarea laptelui matern.

 

5. In cazul in care mama nu mai poate alapta din diferite alte motive foarte bine intemeiate, se va administra initial un lapte praf hipoalergenic, acesta fiind mai bine tolerat la inceput de catre sugarul mare (se poate administra dupa 6 luni). Ulterior se poate trece la un preparat de lapte integral. 

 

Alimentatie complementara a bebelusului

1. Introducerea progresiva a alimentatiei complementare 

2. NU se introduc 2 alimente noi in aceeasi zi 

3. Chiar daca bebelusul primeste cu placere alimentatia complementara, NU administrati cantitati mari din prima zi.

 

Caracteristicile unui lapte praf de buna calitate

– Sa NU contina zahar

– Sa NU contina edulcoranti (arome)

– Sa NU aiba concentratie mare de lipide si proteine (peste ratia recomandata de OMS – valori cat mai apropiate de laptele matern)

– Sa fie adaptat pentru varsta sugarului

– Sa contina pre-biotice si pro-biotice, LC-Pufa si factori necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos central al copilului si pentru stimularea imunitatii sugarului

 

De retinut

NU introduceti lapturi praf in mod nejustificat, fara consiliere medicala

NU schimbati formulele de lapte praf de la o firma la alta la intervale scurte de timp deoarece riscati sa induceti intoleranta la lactoza (diaree, varsaturi, scadere ponderala, alergii).

 

Alimentatia bebelusului intre 6 si 9 luni

Ce ar trebui sa manance bebelusul nostru de la varsta de 6 luni pana la 9 luni? Vom schematiza acest model de regim alimentar pentru sugarii de 6-9 luni, impartindu-l pe mese si pe ore.

 

Masa 1 – 7:00 – lapte matern (ideal) sau lapte praf (plus 1-2 lingurite cereale – orez/porumb/tapioca). La sugarul peste 8 luni se pot administra si cereale cu gluten.

 

Masa 2 – 10:00 – piure de fructe+branza de vaca (facuta in casa)

     Branza de vaca facuta in casa: 1 litru de lapte 1.5% fiert 20 min + 8 tablete de Calciu lactic, adaugate dupa ce laptele a fiert si a fost luat de pe foc. Veti observa ca se separa zerul de branza; dupa ce s-a racit, treceti prin strecuratoare si un tifon fiert in prealabil si se pune la scurs (3-4 ore). Branza rezultata poate fi utilizata 48 de ore, daca este pastrata corect (2-8° C). Introducerea ei se va face progresiv, incepand cu 1 lingurita (1,2,3…).

 

     Se pot introduce mere, pere, piersici, caise, banane, mandarine, portocale, pepene galben (dupa 7-8 luni), grapefruit, lamaie, in functie de preferintele sugarului.

 

Masa 3 – 13:00

a) La sugarul alimentat la san se pastreaza laptele matern

 

b) La sugarul alimentat cu lapte praf:

– Primeste piure de legume (morcov, dovlecel, telina, patrunjel, pastarnac, fasole verde proaspata, cartof, rosie, praz, ardei). Broccoli se poate introduce dupa varsta de 7 luni, iar conoipda dupa 9 luni. Se recomanda adaugarea a 1-2 lingurite de ulei vegetal (germeni de porumb sau floarea soarelui)sau unt proaspat/smantana de buna calitate si fff proaspata.

 

– NU introduceti sfecla, spanac, macris sub un an, deoarece au un continut mare de oxalati si pot afecta rinichiul copilului. Un mit frecvent este legat de continutul de fier din aceste legume (NU contribuie la preventia anemiei).

 

Masa 4 – 17:00 (la fel ca masa 2) Se mai poate administra de la varsta de 7 -8 luni iaurt de casa  cu fructe proaspete (Atentie!!! Nu se va administra iaurt cu fructe cumparat din comert!!!) 

 

     Preparare Iaurt de casa – 1 litru de lapte se fierbe 20 min. Se adauga 1 lingura mare de iaurt si 1 lingura mare de smantana de buna calitate la laptele fierbinte si se amesteca. Se lasa 4-6 ore acoperit cu un tifon la temperatura camerei. Iaurtul obtinut se poate utiliza max 24-48 h tinut la frigider la 2-8 grade Celsius. Se adauga fructe proaspete la iaurt. Se serveste la temperatura camerei.

 

Masa 5 – 21:00 (la fel ca masa 1)

     Se pot administra mai multe mese de lapte simplu (matern sau praf), in functie de nevoile sugarului. Va recomandam sa nu exagerati cu cerealele, pentru ca acestea pot produce paratrofie (sugar “pastos”, “pufos”).

 

Alimente introduse bebelusului cu varsta intre 6 si 7 luni

alimente introduse intre 6 si 7 luni

1. Galbenusul de ou (introdus progresiv in 4 saptamani, cate un sfert de 2 ori pe saptamana)

2. Smantana foarte proaspata

3. Ulei de germeni de porumb sau floarea soarelui

4. Unt proaspat

     TOTUL se introduce in cantitati mici, progresiv. Alimentele de la pozitiile 2,3,4 NU se administreaza in aceeasi zi; ele se adauga in cantitati mici (jumatate de lingurita – 1 lingurita) la piureul de legume gata preparat. 

 

Alimente introduse bebelusului cu varsta intre 7 si 8 luni

1. In cazul in care NU se cunosc alergii la peste (in familie), se recomanda introducerea de peste alb slab (pastrav/salau PROASPAT)

2. Cereale cu gluten

 

Alimente introduse bebelusului cu varsta intre 8 si 9 luni

1. Gris cu lapte (maxim 1-2 dati pe saptamana)

2. Orez cu lapte

3. Mamaliga cu smantana si branza

4. Papanasi fierti

5. Biscuiti “in manuta”

 

!!! NU se recomanda introducerea ficatului si a carnii rosii sub un an, deoarece acestea contin toxine care pot afecta cresterea si dezvoltarea copilului dvs.

Carnea se va prepara separat, nu in supa.

 

>> Citeste in continuare: Regim alimentar la varsta de 9-12 luni

>> Vezi si Alimentatia bebelusului intre 0 si 1 an

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors