Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni

1279488678-baby_4-6.jpg

In acest articol vom vorbi despre alimentatia bebelusului la 4 si 5 luni, precum si recomandari alimentare atunci cand plecam in vacanta cu bebelusul.

1. Varianta ideala – San la cerere.

 

2. In caz de hipogalactie materna se va incerca adminstrarea de san pana la ultima picatura de lapte posibila, cu verificarea cresterii ponderale a sugarului in fiecare saptamana (o data, in aceeasi zi, la aceeasi ora si cu sugar dezbracat).

 

3. In cazul in care mama nu mai are lapte suficient entru a alimenta exclusiv sugarul la san, se va introduce treptat un lapte praf de buna calitate (de preferat un lapte hipoalergenic). Trecerea se va face introducandu-se cate 30ml la fiecare masa si crescand cantitatea administrata in functie de necesitatile sugarului si de lactatia mamei, insistand pe administrarea laptelui matern.

 

4. In cazul in care mama nu poate alapta din diferite alte motive foarte bine intemeiate, se va administra initial un lapte praf hipoalergenic, acesta fiind mai bine tolerat la inceput de catre sugarul mic (se poate administra in primele 6 luni). Ulterior se poate trece la un preparat de lapte integral recomandabil dupa varsta de 6 luni.

 

Alimentatia bebelusului in absenta laptelui matern

– 0-3 luni (4 luni) – lapte praf hipoalergenic.

– varsta >4-6 luni – lapte praf integral + alimentatie complementara introdusa progresiv si sub supraveghere medicala.

 

Alimentatie complementara a bebelusului

1. Introducerea progresiva a alimentatiei complementare

(Ziua 1 – 1 lingurita, Ziua 2 – 2 lingurite, …)

2. NU se introduc 2 alimente noi in aceeasi zi

3. Chiar daca bebelusul primeste cu placere alimentatia complementara, NU administrati cantitati mari din prima zi

 

Caracteristicile unui lapte praf de buna calitate

– Sa NU contina zahar

– Sa NU contina edulcoranti (arome)

– Sa NU aiba concentratie mare de lipide si proteine (peste ratia recomandata de OMS – valori cat mai apropiate de laptele matern)

– Sa fie adaptat pentru varsta sugarului

– Sa contina pre-biotice si pro-biotice, LC-Pufa si factori necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos central al copilului si pentru stimularea imunitatii sugarului

 

De retinut

– Alimentatia cu lapte matern reprezinta alimentatia ideala a sugarului (0-1an)

– NU introduceti lapturi praf in mod nejustificat, fara consiliere medicala

– NU schimbati formulele de lapte praf de la o firma la alta la intervale scurte de timp deoarece riscati sa induceti intoleranta la lactoza (diaree, varsaturi, scadere ponderala, alergii)

 

Alimentatia bebelusului la 4 luni

Ce ar trebui sa manance bebelusul nostru la varsta de 4 luni? Vom schematiza acest model de regim alimentar pentru sugarii de 4 luni, impartindu-l pe mese si pe ore.

 

Masa 1 – 7:00 – lapte matern (ideal) sau lapte praf (plus 1-2 lingurite cereale – orez/porumb/tapioca)

 

Masa 2 – 10:00 – se va introduce progresiv sucul de fructe

– sucul NU inseamna diversificarea sugarului

– Sucul contine vitamine in stare naturala, saruri minerale si fibre

– Se administreaza mai ales la sugarii cu constipatie

– Se incepe cu 1 lingurita suc (ziua 1), crescand progresiv cu 1 lingurita/zi (Ziua 1 -1 lingurita, Ziua 2 – 2 lingurite, …).

 

Dupa ce ati introdus 5-6 lingurite dintr-un suc (ex: mar), puteti incepe sa introduceti al doilea suc (ex: piersica, morcov, para, portocala, mandarina). Cresterea se face progresiv, la fel ca la primul suc. Sucurile se amesteca in acelasi recipient si se administreaza inainte de a i se da lapte (fiind o cantitate mica, oricum sugarului nu i se inlocuieste o masa, sucul fiind un supliment). Dupa suc se poate administra laptele (fara probleme), atat cat necesita sugarul pentru masa respectiva.Dupa ce s-au administrat aprox 60-80ml suc fructe se pot administra piureurile de fructe (mar, piersica, para..).

 

Masa 3 – 13:00

a) La sugarul alimentat la san se pastreaza laptele matern

 

b) La sugarul alimentat cu lapte praf:

– se pot adauga 1-2 lingurite cereale (orez/porumb/tapioca) la 1 biberon

– se poate incepe prepararea supei (morcov/dovlecel/orez) – 1 litru de apa + 300 grame morcov carota (mici, noi) + 1 dovlecel mic + 10 lingurite cu varf de orez. Se fierb pana “infloreste” bobul de orez, dupa care se poate pastra la rece 24 de ore (IN FRIGIDER).

 

-Ziua 1 – se incepe cu 3-4 lingurite de zeama din supa

-Ziua 2 – se pot administra 8-10 lingurite de zeama

-Ziua 3 – se paseaza 1 lingurita de morcov

-Ziua 4 – se paseaza 2 lingurite de morcov

-Ziua 5 – se paseaza 2 lingurite de morcov + 1 lingurita de dovlecel…

 

Masa 4 – 17:00 (la fel ca masa 2)

 

Masa 5 -21:00 (la fel ca masa 1)

 

Se pot administra mai multe mese de lapte simplu (matern sau praf), in functie de nevoile sugarului. Va recomandam sa nu exagerati cu cerealele, pentru ca acestea pot produce paratrofie (sugar -pastos -pufos-).

 

La sugarul care prezinta eritem fesier (dupa sucurile acide), se poate introduce piure de legume (morcov, dovlecel) inainte de piureurile de fructe, trenand 2-3 saptamani introducerea piureurilor de fructe .La piureul de  legume se pot utiliza-morcov, dovlecel, praz (la sugarul cu tendinta la constipatie), telina, patrunje, pastarnac, fasole verde).

La piureul de legume se poate adauga dupa 5 luni-5luni si jumatate 1 lingurita de ulei de germeni de porumb/ floarea soarelui/un sfert de l-ta de unt foarte proaspat.

 

Alimentatia bebelusului la 5 luni

Ce ar trebui sa manance bebelusul nostru dupa varsta de 5 luni? Vom schematiza acest model de regim alimentar pentru sugarii de 5 luni, impartindu-l pe mese si pe ore.

 

Masa 1 – 7:00 – lapte matern (ideal) sau lapte praf (plus 1-2 lingurite cereale – orez/porumb/tapioca)

 

Masa 2 – 10:00 – se va introduce progresiv sucul de fructe (acolo unde nu s-a introdus pana la aceasta varsta, introducerea fructelor se va face intr-un ritm usor mai rapid decat la 4 luni, pentru ca sugarul are la 5-6 luni un bagaj enzimatic mai matur si mai pregatit pentru prelucrarea alimentatiei complementare).

 

– Sucul NU inseamna diversificarea sugarului

– Sucul contine vitamine in stare naturala, saruri minerale si fibre

– Se administreaza mai ales la sugarii cu constipatie

– Se incepe cu 1 lingurita suc (ziua 1), crescand progresiv cu 1 lingurita/zi (Ziua 1 – 1 lingurita, Ziua 2 – 2 lingurite, …)

 

Dupa ce ati introdus 5-6 lingurite dintr-un suc (ex: mar), puteti incepe sa introduceti al doilea suc (ex: piersica, morcov, para, portocala, mandarina). Cresterea se face progresiv, la fel ca la primul suc. Sucurile se amesteca in acelasi recipient si se administreaza inainte de a i se da lapte (fiind o cantitate mica, oricum sugarului nu i se inlocuieste o masa, sucul fiind un supliment). Dupa suc se poate administra laptele (fara probleme), atat cat necesita sugarul pentru masa respectiva.

 

Dupa ce ati reusit sa administrati 15 lingurite de suc, puteti introduce pulpa de mere, de piersica/portocala/para sau banana (aceasta din urma inspre varsta de 6 luni, deoarece se considera ca la sugarii cu tendinta la alergie/atopie poate accelera aparitia alergodermiilor – urticariei).

 

In jurul varstei de 5-6 luni se poate introduce in masa de fruct branza de vaca facuta in casa: 1 litru de lapte 1.5% fiert 20 min + 8 tablete de Calciu lactic, adaugate dupa ce laptele a fiert si a fost luat de pe foc. Veti observa ca se separa zerul de branza; dupa ce s-a racit, treceti prin strecuratoare si un tifon fiert(sterilizat) in prealabil si se pune la scurs (3-4 ore). Branza rezultata poate fi utilizata 48 de ore, daca este pastrata corect (2-8° C). Introducerea ei se va face progresiv, incepand cu 1 lingurita (1,2,3…).

 

!!! Atentie: acolo unde exista antecedente de alergie la lapte de vaca, atopii sau dermatite atopice, introducerea branzei de vaca se face dupa varsta de 6 luni.

 

Masa 3 – 1300

c) La sugarul alimentat la san se pastreaza laptele matern

 

d) La sugarul alimentat cu lapte praf:

– se pot adauga 1-2 lingurite cereale (orez/porumb/tapioca) la 1 biberon

– se poate incepe prepararea supei (morcov/dovlecel/orez) – 1 litru de apa + 300 grame morcov carota (mici, noi) + 1 dovlecel mic + 10 lingurite cu varf de orez. Se fierb pana “infloreste” bobul de orez, dupa care se poate pastra la rece 24 de ore (IN FRIGIDER).

– Ziua 1 – seincepe cu 3-4 lingurite de zeama din supa

– Ziua 2 – se pot administra 8-10 lingurite de zeama

– Ziua 3 – se paseaza 1 lingurita de morcov

– Ziua 4 – se paseaza 2 lingurite de morcov

– Ziua 5 – se paseaza 2 lingurite de morcov + 1 lingurita de dovlecel…

 

Masa 4 – 17:00 (la fel ca masa 2)

 

Masa 5 – 21:00 (la fel ca masa 1)

 

Se pot administra mai multe mese de lapte simplu (matern sau praf), in functie de nevoile sugarului. Va recomandam sa nu exagerati cu cerealele, pentru ca acestea pot produce paratrofie (sugar  pastos, pufos).

 

La sugarul  care prezinta eritem fesier (dupa sucurile acide), se poate introduce piure de legume (morcov, dovlecel) inainte de piureurile de fructe, trenand 2-3 saptamani introducerea piureurilor de fructe. La piureul de  legume se pot utiliza-morcov, dovlecel, praz (la sugarul cu tendinta la constipatie), telina, patrunje, pastarnac, fasole verde).

 

La piureul de legume se poate adauga dupa 5 luni-5luni si jumatate 1 lingurita de ulei de germeni de porumb/ floarea soarelui/un sfert de l-ta de unt foarte proaspat.

 

Alimentatia bebelusului cand plecam in vacanta

1. Nu utilizati pe cat posibil alt tip de alimentatie pt sugar in afara celei cu care a fost obisnuit 

 

2. Daca se utilizeaza “pape” pt sugari tip “borcanele”,va rugam sa fiti selectivi-utilizati asfel de alimente doar daca sursa  de la care procurati este sigura (farmacii, magazine specializate pt bebelusi), firma este una cunoscuta, sigura (ex. Nestle), preparatele au fost stocate la temperatura recomandata de producator. Luati informatii inainte de a pleca in calatorie si mai ales-VERIFICATI termenele de valabilitate ale papelor de bebelusi!!!

 

3. Nu utilizati alimente necunoscute pana atunci sau de calitate indoielnica

 

>> Citeste in continuare: Regim alimentar la varsta de 6-9 luni

>> Vezi si Alimentatia bebelusului intre 0 si 1 an

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


22 comments

  • elena neacsu

    12 octombrie 2010 at 17:40

    Buna ziua,
    bebe Eduard Mihai implineste maine 4 luni si vreau sa incep diversificarea alimentatiei . Intrebari : 1 – putem incepe din prima zi si cu cereale in lapte si cu suc de fructe separat sau este nevoie de cateva zile sa vedem daca bebe accepta mai intai cerealele ? 2 – este necesar sau indicat sa ii dau apa daca incepe diversificarea ? 3 – cum administram sucul de fructe – in biberon sau cu lingurita ?

    Reply

  • elena neacsu

    12 octombrie 2010 at 17:43

    si o completare la mesajul anterior : intrebare 4 : putem obtine de undeva o lista cu fructele si legumele si varsta la care este indicat sa intre in alimentatie ?

    Reply

  • Dr. Herdea

    13 octombrie 2010 at 0:29

    1. Se incepe cu cerealele, o lingurita/1 biberon de lapte timp de 3-4 zile nu se introduce alt aliment. Dupa acest interval se trece la introducerea sucului de fructe (exp. mar) in cantitate crescanda, urmatorul aliment se va introduce dupa minim 4-5 zile. A se vedea schema de diversificare. 2. Nu are nevoie de aport de apa suplimentar decat la temperaturi mari. In principiu se poate administra apa plata fiarta si racita.
    3. Alimentele de diversificare se introduc la lingurita
    4. Lista de diversificare pe varste

    Reply

  • Elena Neacsu

    15 noiembrie 2010 at 9:56

    Buna ziua ,
    am inceput diversificarea la 4 luni conform schemei dvstra si acum la 5 luni , bebe Edi mananca cu placere lapte cu cereale , suc de fructe si mai putin piure fructe si supica legume cu legume pasate .

    As dori sa stiu daca ii pot da in piure de fructe si avocado .

    multumesc

    Reply

    • Bianca

      1 martie 2022 at 13:39

      Bună ziua mămici, am o fetita de 5 luni si am început diversificarea , de curând am aflat ca este alergica la lactoza , îmi puteți da un sfat? Ce fel de preparate sa ii dau? Va mulțumesc!

      Reply

  • BRITA DELIA

    15 noiembrie 2010 at 10:05

    Buna ziua. As dori sa ma ajutati putin deoarece am cateva nelamuriri legate de diversificare! Orele de masa ale lui Darius (4 luni) sunt de regula: 8, 12, 16, 20, 23. Va rog sa-mi spuneti: 1. Cand sa-i dau supa? la ora 16?sau la 12? 2.Daca masa 4 e la fel cu masa 2, cf. schemei de pe site, nu e prea tarziu sa-i dau fructe la ora 20? 3.Dupa ce ii dau supa (sa spunem ca am ajuns la 60 ml + 4 lgte legume pasate) mai continui cu lapte sau este suficient ? 4. Cantitatea de piure de fructe creste progresiv pana inlocuieste masa de lapte sau ramane un supliment? 5. Dupa ce se inlocuieste sucul de fructe cu piureul, nu se mai da suc deloc? sau se poate da intre mese? daca e cazul, cam ce cantitate? (lui Darius ii place mult dar nu vreau sa-i dau mai mult decat trebuie) 6. cand creste cantitatea de supa (ex. 60ml), se poate pune in biberon sau trebuie data tot cu lingurita? Va multumesc mult si scuze pt timpul rapit!

    Reply

  • Dr Herdea Valeria

    15 noiembrie 2010 at 22:17

    Buna seara,
    1.la 16.2.nu este tarziu, tinand cont ca mai are o masa si la ora 23.3.Se continua cu lapte pana veti ajunge la cantitatea la care se satura.4.Da, creste pana se inlocuieste complet masa de lapte5.Sucul se poate administra si separat intre mese, se poate administra pana la 150-200 ml zilnic, important este sa fie proaspat sa nu se pastreze mai mult de 60 de minute din momentul prepararii pt ca se oxideaza principiile din suc.6.Supa se administreaza la lingurita .Exista si posibiliateta de a o administra la biberon dar ,caria de biberon este din pacate o realitate, asa ca este recomandat sa nu dati la biberon.O seara frumoasa!

    Reply

  • Dr Herdea Valeria

    15 noiembrie 2010 at 22:21

    @elenaneacsu:NU.Fructele exotice se administreaza dupa varsta de 10 luni, cele cu samburi dupa 1an si 6 luni.O seara frumoasa!

    Reply

  • Munteanu Cristina

    20 noiembrie 2010 at 10:56

    Buna ziua! Sunt mama Siminei, 9 luni, care la ultimul control, acum o saptamana, cantarea 7.050 kg. Ne-ati recomandat calciu haussmann si picovit, pe care am inceput sa i le administrez de a doua zi. De cateva zile, fetita mea are scaun foarte des, si de 5 ori pe zi, e normal? Va multumesc!

    Reply

  • Dr. Herdea

    20 noiembrie 2010 at 18:18

    Buna seara, este reactia la Fier, reduceti doza la jumatate si administrati in continuare. Puteti asocia Enterolactis picaturi: 10 picaturi seara, daca scaunele devin moi si depasesc 7-8 scaune, adaugati smecta odata pe zi pe perioada cat administrati fierul.

    Reply

  • BUDUROI NICOLETA

    10 februarie 2011 at 14:18

    Buna ziua.
    Am un baietel de 3 ani si de cand s-a nascut avem probleme cu constipatia. Mi-a recomandat cineva sa-i dau Enterolactis.
    E bun si pt. constipatie?
    As vrea sa ii dau Enterolactis Gocce picaturi. E ok?
    Schema de tratament care mi-a fost recomandata este:
    -tratament 3 saptamani
    -pauza 3 saptamani
    -tratament 10 zile
    -pauza 20 zile
    -tratament 10 zile
    E ok asa?
    Va rog sa-mi raspundeti, deoarece am incercat tot felul de siropuri si alte tratamente si nu stiu ce sa mai fac….
    Multumesc

    Reply

  • Admin

    10 februarie 2011 at 14:27

    Re: Re: Pentru a incerca sa va raspundem cat mai exact la intrebarile dvs., incepand cu luna Ianuarie 2011 am creat un nou serviciu denumit CallMed – serviciul de consiliere medicala, unde puteti suna in legatura cu orice sfat medical doriti. Pentru mai multe detalii accesati pagina oficiala CallMed

    ——————————-
    in data de 2011-02-10 14:18:41, BUDUROI NICOLETA
    a scris:
    Buna ziua.
    Am un baietel de 3 ani si de cand s-a nascut avem probleme cu constipatia. Mi-a recomandat cineva sa-i dau Enterolactis.
    E bun si pt. constipatie?
    As vrea sa ii dau Enterolactis Gocce picaturi. E ok?
    Schema de tratament care mi-a fost recomandata este:
    -tratament 3 saptamani
    -pauza 3 saptamani
    -tratament 10 zile
    -pauza 20 zile
    -tratament 10 zile
    E ok asa?
    Va rog sa-mi raspundeti, deoarece am incercat tot felul de siropuri si alte tratamente si nu stiu ce sa mai fac….
    Multumesc

    Reply

  • Adrian Calinescu

    14 octombrie 2012 at 18:01

    Buna ziua, dna doctor Herdea!
    Am citit articolul dv impreuna cu fetita si sotia si suntem incantati de ceea ce am citit.
    Sper ca ne puteti da un sfat pentru ca suntem intr-o situatie confuza.
    Fetita noastra, Maria-Antonia, are 5 luni si 2 saptamani, aprox 65 cm si 5.5 Kg. La nastere a avut 3.25 kg si a iesit din spital cu 3.26 Kg, datorita faptului ca au stat o saptamana, pe motiv ca sotia a fost in travaliu 22 ore, i-au facut analize fetitei si au fost bune.
    Pana acum 3 zile, Antonia, era hranita cu NAN 1, pentru ca s-a renuntat la san, din cauza ca asa ne-a spus medicul pediatru.
    In data de marti, am fost la spitalul Budimex, la dl dr Stanciu, care ne-a dat sa-i facem analize la sange si urina, iar Joi, cand le-a citit ne-a spus sa intrerupem orice aliment (Nan 1, suc morcovi, suc mere si supa legume), si sa trecem pe Humana SL, cereale si Protectis, pe motiv ca ar avea alergie la o proteina din lapte. Am schimbat alimentatia, dar nu intelegem de ce sa nu-i mai dam si sucurile de fructe si legume.
    Ati putea sa ne ajutati cu o parere?
    Mentionez ca dl dr Stanciu este al treilea medic pediatru la care mergem.
    Antonia este plina de viata, energica activa.
    Va multumim anticipat!

    Reply

  • Dr. Herdea Valeria

    14 octombrie 2012 at 21:09

    Re: Buna seara,Am sa incerc sa pun intrebari, pt ca sa inteleg situatia, corect:1.Pe ce baza s-a pus diagnosticul de intoleranta la proteina din Lapte de vaca?2.Testele din sange au aratat IG E la proteina  din lapte de vaca, la valori mai mari decat normalul? (daca da ,as dori sa vad valorile si valoarea laboratorului)3.Ce  regim a mai urmat copilul pana acum?4 Cum sunt scaunele?5 Daca are si alte semne clinice deosebite-ex scaune cu sange?6.Ce alte explicatii v-a mai dat dl dr Stanciu?In general,nu poti da diagnostic,decat dupa ce ai vazut un copil si l-ai investigat serios,asa ca tot ce am intrebat eu mai sus,nu sunt certitudini ci doar ipoteze,fara sa vad copilasul nu este corect sa emit pareri clinice,Cu stima Dr. Herdea
    ——————————-
    in data de 2012-10-14 18:01:04, Adrian Calinescu
    a scris:
    "

    Reply

  • Lore

    14 februarie 2014 at 13:15

    Copilul meu de 5 luni a acceptat foarte bine piureurile de legume, insa dupa ce le mananca (4 lingurite) nu mai vrea si formula de lapte cu care-l hranesc. Este prea devreme ca la pranz sa manance numai mancare solida? De asemenea, as dori sa stiu daca sucurile de fructe se pot oferi in loc de apa intre mese, sau e mai indicat ceaiul (apa simpla nu o accepta)? Multumesc!

    Reply

  • Crascov-Banica Mihaela

    4 martie 2014 at 10:20

    Buna ziua,
    am o fetita de 1 luna si o saptamana; pana la 3 spatamani a avut scaun aproape la fiecare masa(alapatata exclusiv la san), dupa care de aproximativ 2 saptamani se chinuie sa aiba scaun; am avut rabdare 3 zile si i-am pus supozitor cu glicerina, se chinuie foarte tare sa faca; mentionez ca i-am pus de 3 ori supozitor pana acum; ii dau debridat 2.5 ml de 2 ori pe zi+ceai de musetel 20 ml de 2 ori pe zi si nimic.
    Daca ma puteti ajuta cu un sfat in legatura cu aceasta problema.
    Si as vrea sa va mai intreb: este normal sa sughita aproape dupa fiecare masa?

    Reply

  • alina

    28 ianuarie 2015 at 11:13

    Buna ziua d-na doctor!am citit acest articol si sa stiti ca sunteti de apreciat pt sfaturile date in privinta alimentatiei!am si eu o intrebare ls dv.:am un baietel de 4luni si o saptamana,doctorul pediatru mi-a zis sa nu incep diversificarea pana la varsta de 6 luni si ns ce sa fac.Biatul are 7kg si ii hranesc cu lapte Lactana!ma puteti ajuta cu un sfat?va multumesc

    Reply

  • Ana

    29 mai 2015 at 0:55

    Buna ziua, Doamna Doctor
    Va citesc cu mare placere tot ce ati publicat si va multumesc pentru ca sunteti alaturi de noi proaspetele mamici. Am o fetita de 4 luni si 3 saptamani alaptata exclusiv la sa si doresc ca din luna a 5 a sa incep cu suc de fructe si legume asa cum ne -ati sfatuit. Dar as vrea sa ma lamuriti dupa administrarea a 5 -6 lingurite din zeama unui fruct se adauga inca un fruct dar cantitatea primului continua sa creasaca sau nu, iar piureul de legume cand incep sa il dau? ( fiind alaptata la san). Multumesc mult.

    Reply

  • Cami

    29 mai 2015 at 17:37

    Ce parere aveti despre aceasta mancare pentru bebelusi, vi se pare ok ?

    ww.lon..care-bebelusi-pere-goodness-gracious

    Reply

  • Pingback: Bebelușii la 4 luni | nastenatural.ro

  • Bianca

    1 martie 2022 at 13:40

    Bună ziua mămici, am o fetita de 5 luni si am început diversificarea , de curând am aflat ca este alergica la lactoza , îmi puteți da un sfat? Ce fel de preparate sa ii dau? Va mulțumesc!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors