Valoarea reala a analizelor de sange anuale
Organismul uman trece prin diverse tipuri de provocari-ale varstei, ale anotimpurilor, ale diverselor conditii fiziologice sau patologice, in mod deosebit ale Timpului care trece implacabil peste fiinta umana.
Cum putem face ca aceste “atingeri” ale Timpului sa isi minimalizeze efectele?
Avand o atitudine preventiva, pe care sa invatam sa o promovam de la cea mai frageda varsta. Mai intaii preventia este “invatata” in mica copilarie-spalarea maiinilor, folosirea batistei de unica utilizare…mai apoi prin sport-care este practicat firesc, natural, la varsta copilariei, apoi devenind un: “lux” sau”o corvoada”, pentru multi adulti sedentari, la vremea maturitatii. Un alt mod de “a trai preventiv”, implica alimentatia pe care o avem, putand varia de la regim carnat la regim ovo-lacto-vegetarian si –peste, trei mese de fructe si doua de legume, pentru propria sanatate, alegerea, fireste ne apartine….ca de altfel si beneficiile “alegerilor”mai mult sau mai putin corecte.
Putem alege sa fim persoane sanatoase sau putem alege sa fim “pacienti”-sta in puterea noastra si a modului nostru de viata.
Ce mai putem face in acest sens?
Standardul de aur in preventie, ramane indiscutabil-consultul clinic cel putin o data pe an, la medicul de familie al fiecaruia dintre noi!
Un consult clinic, inseamna in primul rand, o discutie deschisa cu medicul nostru curant, o examinare clinica completa si nu in ultimul rand, o baterie de investigatii paraclinice, in functie de problemele pe care le evidentiaza consultul medical.
Discutia cu medicul nostru de familie, anamneza, va permite acestuia sa identifice potentialii factori de risc pe care fiecare ii avem prin prisma ereditatii, prin prisma locului de munca fie prin prisma modului nostru de viata, eventualele stari patologice cu care ne confruntam.
Examinarea clinica completa, va permite medicului sa evidentieze afectiuni sau stari care preced o imbolnavire. Succesul in acest caz, ramane indiscutabil prevenirea aparitiei bolii.
De ce avem nevoie de investigatii paraclinice?
Despre investigatii paraclinice sau analize medicale, se discuta foarte mult la toate nivelurile:
– la nivel medical, ele permit punerea unui diagnostic mai corect, mai complet si fireste permit instituirea unui tratament rapid si corect.
– la nivelul pacientului, analizele, in primul rand actioneaza asupra constiintei acestuia “am fost la doctor, am facut analizele, nu am nimic…” , asta fireste daca rezultatele au fost corect interpretate in context clinic (analize+consult medical) sau: “am fost la doctor, am facut analizele…sunt grav bolnav“…asta daca pacientul intalneste “un bun samarinean“, fara prea multa educatie medicala, care va interpreta analizele catastrofic pentru pacientul in cauza.
– a treia posibilitate legata de efectuarea analizelor de laborator, ramane cea mai apropiata de realitatea cotidiana a pacientului-rezultatele vin in intampinarea concluziilor examenului clinic: evidentierea unor parametrii clinici specifici, permit orientarea rapida asupra diagnosticului corect, daca investigatiile de laborator au fost insotite de un consult clinic corect.
De retinut in cazul investigatiilor de laborator:
– se efectueaza la recomandare medicala, in urma unui consult clinic complet
– se efectueaza in laboratoare acreditate dupa standard civilizate
– se efectueaza in anumite conditii (ex. glicemia – inainte de masa)
– interpretarea se face in context clinic (si anamestic)
– este de preferat sa fie repetata “o baterie” de analize, daca exista suspiciuni despre o afectiune cu potential agravant, decat sa tergiversam din varii motive o investigatie de laborator care ar putea orienta clar asupra unui diagnostic amenintator de viata.
Beneficitatea analizelor medicale
Beneficitatea investigatiilor clinice si paraclinice anuale, cu o programare simpla la medicul de familie, s-au dovedit in practica multor altor tari, nu doar cost-eficiente pentru economia statului respectiv, dar pe termen lung, cultivarea acestui tip de atitudine preventiva, a permis atingerea unor indicatori in sanatate de invidiat pentru orice manager autentic.
Atitudinea preventiva (controlul medical fara ca persoana care se prezinta la medic sa aiba si acuze clinice, in mod special) devine pe termen mediu si lung modalitatea optima de a ne mentine sanatatea.
Constientizarea de catre fiecare persoana a statutului sau de partener activ in ingrijirea propriei sale sanatati, alaturi de cadrele medicale, este conditia fara de care o stare de sanatate optima, nu mai poate fi conceputa, indiferent de tipul de sistem de sanatate abordat.
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.