Mituri despre controversatul vaccin ROR (rujeola, oreion, rubeola). Ce e fals, ce e adevarat?

28 aprilie 2015 by Dr. Valeria Herdea0
mituri_despre_vaccinul_ror_rubeola_oreion_rujeola_ce_e_fals_ce_e_adevarat-1200x675.jpg

Mulţumita vaccinurilor, miliarde de copii au fost salvaţi de la boli infecţioase care in urma cu cateva zeci de ani faceau ravagii in lume. Nici o alta descoperire medicala nu a adus mai multe beneficii pentru omenire decat vaccinarea, acest act atat de disputat in momentul de faţa şi care imparte populaţia in trei mari categorii.

 

O prima categorie este reprezentata de cei care sunt conştienţi de raportul risc-beneficiu şi accepta sa-şi imunizeze copiii; a doua tabara este intruchipata de cei care resping categoric vaccinarea din cauza unor informaţii eronate propagate in mediul virtual dar şi in numeroase publicaţii ale caror autori nu sunt nici pe departe indreptaţiţi sa-şi dea cu parerea vizavi de acest subiect; cea de-a treia categorie este formata din parinţii indecişi, care ştiu ca este bine sa işi vacineze copiii dar care se tem totuşi de zvonurile negative. 

 

     Vaccinul trivalent impotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) este deseori adus in discuţie şi incriminat in randul anti-vacciniştilor atunci cand vine vorba de siguranţa vaccinarii.

     Exista numeroase mituri in privinţa acestui vaccin, consecinţele acestora vazandu-se in scaderea semnificativa a numarului de parinţi care refuza sa-şi vaccineze copiii de teama reacţiilor adverse mai mult sau mai puţin adevarate.

     Un studiu realizat recent in Danemarca arata ca unul din zece copii nu este vaccinat impotriva acestor trei afecţiuni ale copilariei iar incidenţa lor a crescut spectaculos in ultimii ani, ca urmare a refuzului parinţilor de a-şi vaccina copiii.
     De curand, un copil a murit in Germania din cauza complicaţiilor aparute in urma rujeolei, relateaza cei de la Sciencenordic.com. De fiecare data cand apar noi cazuri de rujeola, oreion sau rubeola, exista riscul ca infecţia sa se raspandeasca rapid in randul copiilor nevaccinaţi, motiv pentru care sunt binevenite cateva lamuriri in privinţa riscurilor asociate vaccinului ROR, de care se teme majoritatea parinţilor şi care, de multe ori, sunt exagerate şi promovate agresiv de persoanele publice complet neavizate, fara studii care sa le sprijine afirmaţiile.

Vaccinul NU conţine substanţe chimice in doze crescute, care pot da reacţii adverse grave

Substanţele din compoziţia vaccinului ROR – este de departe cel mai aprig subiect dezbatut pe forumurile de mamici. Se creeaza in acest spaţiu virtual o teorie a conspiraţiei greu de patruns de o persoana raţionala, cu capul pe umeri şi care ţine cont de sfaturile unui medic cu  experienţa şi studii vaste in domeniu.

 

De fapt, mercurul in stare pura nu este deloc utilizat in acest tip de vaccin. El ia forma tiomersalului, un conservant pe baza de etil-mercur care previne contaminarea cu bacterii, compus blamat de anti-vaccinişti pentru efectele sale negative asupra dezvoltarii cognitive a copilului.

     Tiomersalul este folosit in doze controlate in aceste vaccinuri, ca de altfel şi aluminiul sau alte substanţe privite cu suspiciune, nu sunt periculoase pentru sanatate şi joaca rol de stabilizanţi, de conservanţi ai vaccinului, iar prin folosirea lor se augmenteaza efectul benefic al vaccinurilor. Aceste ingrediente beneficiaza de mulţi ani de studiu din partea unor experţi inainte de a fi introduse in vaccinuri şi puse ulterior pe piaţa, spune Dr. Valeria Herdea, medic primar medicina de familie, membru al Asociaţiei Romane pentru Educaţie Pediatrica in Medicina de Familie.

 

Painea cea de toate zilele şi laptele, consumate de copil intr-o singura zi, conţin niveluri mult mai mari de mercur şi aluminiu decat toate vaccinurile facute pe tot parcursul copilariei, adauga medicul.

 

     Reacţiile adverse la care parinţii fac cel mai des referire au loc in unul din 1.000 de cazuri şi constau in reacţii locale (roşeaţa, tumefacţie) sau sistemice (apariţia febrei), care trec  de la sine in scurt timp.

 

Dr. Valeria Herdea

“De multe ori preferam sa absorbim informaţia negativa şi sa ignoram complet aspectele pozitive, ceea ce ne dauneaza pe toate planurile, cu atat mai mult in privinţa vaccinurilor. Cred ca vaccinarea ar trebui sa fie o norma sociala, un gest de responsabilitate faţa de propriii copii şi faţa de semenii noştri. Nu uitaţi ca banala gripa a omorat mai mulţi oameni decat Primul Razboi Mondial! Acelaşi lucru se poate intampla daca lucrurile scapa de sub control in privinţa vaccinarilor. Boli care pana nu demult erau cazuri izolate devin astazi din ce in ce mai vizibile iar riscul unei epidemii este iminent”, adauga Dr. Valeria Herdea.

 

Vaccinul ROR si riscul de autism, o teorie dezastruoasa aparuta din dorinta de a fi in centrul atenţiei

Isteria vaccinului ROR şi riscul de apariţie a autismului, afecţiune care capata din ce in ce mai mult teren din cauza unor factori ramaşi inca necunoscuţi, a pornit odata cu publicarea in revista medicala The Lancet a unui studiu realizat de Andrew Wakefield in Anglia, pe un eşantion de doar 12 copii proveniţi din relaţii cosangvine, unde partenerii consumau cantitaţi mari de alcool şi existau mulţi factori de risc specifici in apariţia autismului.

 

“Un detaliu pe care mulţi oameni obişnuiţi nu il ştiu este ca acest medic a fost exclus din clinica unde profesa, tocmai pentru ca utiliza practici neortodoxe pentru a obţine rezultate negative, care sa şocheze populaţia şi care sa ii aduca un capital de imagine. Pentru a determina daca suspiciunea lui  Wakefield a fost corecta, cercetatorii au efectuat o serie de studii prin care au comparat sute de mii de copii care au fost vaccinaţi  cu sute de mii de copii care nu au fost vaccinaţi niciodata. Ei au descoperit ca riscul de autism a fost acelaşi in ambele grupuri. Vaccinul ROR nu a provocat autism. Studiul controversat a avut insa timp, in cei caţiva ani de la publicare, sa produca un val de consecinţe dramatice pentru populaţie, ca urmare a refuzului categoric de vaccinare. Mii de copii au murit pana ca studiul sa fie scos din revista medicala iar medicului sa i se retraga dreptul de libera practica.”, spune Dr. Valeria Herdea.

Procentul vaccinarii in Romania este sub 85%. E foarte probabil ca in urmatorii ani sa ne confruntam cu o epidemie de boli infecţioase

Este foarte important pentru parinţi sa conştientizeze ca vaccinurile salveaza vieţi. Ei trebuie sa ţina cont ca raportul cost-eficienţa atarna in favoarea familiei lor daca aleg sa previna astfel de boli, in loc sa le trateze. Refuzul vaccinarii este o dovada de lipsa de informare, sau mai bine spus o informare din surse incorecte, o dovada de inconştienţa şi ipocrizie ce poate avea repercusiuni grave asupra copiilor.

 

”O rata de vaccinare inferioara recomandarilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sanatate publica, crescand riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populaţia sa cunoasca pericolele care pot aparea in cazul neacoperirii vaccinale corespunzatoare, deoarece vaccinurile ofera protecţie nu numai individului, ci şi colectivitaţii, impiedicand transmiterea multor boli infecţioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizarii trebuie sa fie realizata exclusiv din surse credibile, de catre profesionişti in domeniul medical sau de catre persoane instruite in acest sens. Atragem atenţia ca reticenţa cu privire la utilitatea vaccinarii este cauzata de multe ori de o informare eronata sau incompleta, alimentata de surse neavizate”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedinte Societatea Romana de Microbiologie. 

 

Saptamana 24-30 aprilie este dedicata Imunizarii prin Vaccinare, conform Organizaţiei Mondiale a Sanataţii.

Cu acest prilej vor fi organizate diverse campanii de informare a publicului in privinţa beneficiilor vaccinurilor.
Potrivit unui raport OMS din 2013, unul din cinci copii nu este vaccinat. Peste 21 de milioane de decese au survenit ca urmare a lipsei vaccinului care sa previna boala.

 

** sursa: Adevarul

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors