Colicile sugarului

13 martie 2011 by Dr. Valeria Herdea0
35-dr.jpg

Colicile sugarului reprezinta o perioada din viata bebelusului cuprinsa aproximativ intre 1 si 3 luni, ele apar ca urmare a unei imaturitati enzimatice a sistemului digestiv al sugarului, fapt care duce la prelucrarea dificila a laptelui, fie matern fie artifical, si eliberarea unor produsi secundari in cursul procesului de digestie care produc distensie abdominala – meteorism abdominal (balonare) – irita nervul frenic prin distensie abdominala secundara si in consecinta pot da dureri abdominale colicative.

 

 

Atunci cand un sugar are colici este foarte important contactul cu bratele mamei, dar nu acel leganat disperat. Copilul nu este o fiinta amorfa, ea vine foarte bine pregatita si trebuie inteleasa. Copilul intelege mult mai multe decat credem noi.

 

Cum scapam de colici?

     Se ia copilul in brate in pozitia fetala, palma mamei se aplica pe abdomenul copilasului sau palma tatalui (pentru ca fiecare a fost genitor la copilul respectiv, atat mama cat si tatal). Se pune copilasul cu partea dorsala (spatele) lipit de pieptul mamei, se bate usor pe spate si se maseaza. Ideal este ca asezarea copilului sa fie intre sanii mamei si apoi batut usor pe spate. Copilul imediat se va linistit, iar intre timp se mangaie si se vorbeste cu el. De asemenea este foarte important sa asculte muzica.

 

In prima luna copilul nu se pune nici pe burta nici pe spate

     In patut copilul se aseaza la 30 de grade pe o parte sau pe cealalata, nu pe burta nu pe spate, se sprijina cu un ruolu de prosop si in fata si in spate. Nu are nevoie de perne. Practic, patutul devine ridicat la 30 de grade. Niciodata sugarul nu se aseaza in prima luna de viata nici pe spate nici pe burta. Ideal este pe o parte sau pe cealalta. De ce? Pentru ca altfel el dupa ce regurgiteaza scoate o cantitate de lapte pe care a supt-o in prealabil, pe care o aspira si face pneumonie de aspiratie ce va fi urmata de multe alte complicatii.

     Prin urmare il punem pe o parte sau pe cealalta, iar copilul se va linisti “ca prin minune”.

 

De retinut

– Contactul cu mainile mamei il calmeaza

– Copilul se bate usor pe spate

– Trebuie culcat doar pe o parte, nici pe burtica nici pe spate

– Patul trebuie inclinat la 30 de grade

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors