Ecografia de sold la bebelusi – displazia de dezvoltare a soldului si luxatia congenitala de sold

ecografia-de-sold-e1679610607788-1200x708.png

Ecografia de sold a bebelusului reprezinta o investigatie non-invaziva, nedureroasa, care se realizeaza in primele luni de viata pentru depistarea precoce a unei probleme in dezvoltarea normala a soldului, numita si displazia de dezvoltare a soldului. Medicul Ortoped Pediatru realizeaza mai intai examenul clinic al bebelusului, iar apoi face ecografia de sold.

Cand este recomandata ecografia de sold?

Ecografia de sold la bebelusi si nou-nascut
Ecografia de sold la bebelusi si nou-nascut

Ecografia de sold este recomandata in primele 6 saptamani de viata, dar poate fi realizata pana mai tarziu, spre varsta de 4-6 luni. Dupa acest moment, doar radiografia poate fi folosita pentru diagnostic si monitorizarea evolutiei. Daca problema la nivelul soldurilor este depistata la timp, tratamentul poate fi inceput imediat, iar rezultatele au un procent mare de reusita in majoritatea cazurilor.

Ce este displazia de dezvoltare a soldului?

Displazia de dezvoltare a soldului (denumirea actuala pentru ceea ce era intitulat ca “Luxatia congenitala de sold”) reprezinta o boala in evolutie. Cele doua componente, respectiv capul femural si acetabulul, nu se dezvolta corespunzator, iar in timp, apar modificari ce duc la luxatia ireductibila a capului femural si displazia acetabulara.

Displazia de dezvoltare a soldului este o malformatie intalnita la 1 din 1000 nou nascuti, poate afecta unul sau ambele solduri, iar adesea este insotita si de alte malformatii precum piciorul stramb congenital, piciorul tal-valg, torticolis.

De ce apare displazia de dezvoltare a soldului?

Au fost descrisi o serie de factori favorizanti pentru producerea acestei malformatii, cum ar fi:

– nou-nascut de sex feminin: boala este mai frecventa la fete, 1 din 4 pacienti (1 din 6 dupa alti autori) fiind de sex feminin.

– prezentatia pelviana: de multe ori bebelusul nu se roteste corespunzator (in pozitie “craniala” – cu capul spre inainte) ci ramane “culcat” pe o parte (in pozitie “pelviana”), iar din cauza pozitiei intrauterine exista o suspiciune mare pentru displazia de sold

– transmitere ereditara: existenta in familie la unul dintre parinti, frati, surori a acestei probleme

– existenta altor anomalii congenitale precum piciorul stramb congenital, torticolis, piciorul tal-valg

–  malformatii congenitale: existenta unei imaturitati in dezvoltarea intrauterina a soldului in care complexul cap femural-acetabul nu este dezvoltat corect.

Care este tratamentul in cazul depistarii unei displazii de dezvoltare a soldului?

Ecografia de sold: sold normal vs. patologic
In urma efectuarii ecografiei de sold se poate stabili gradul de maturitate al soldului, precum si diagnosticarea unei displazii de dezvoltare a soldului.

In functie de problema intalnita la nivelul soldului, medicul poate sa mentioneze dignostice precum “Sold imatur”, “Displazie de sold Graf tip 2C”, “Luxatie de sold”, etc. in functie de severitate. Prin urmare, metodele de tratament sunt adaptate fiecarei etape in care se regaseste soldul respectiv:

  • Simpla urmarire clinica si ecografica, precum si evitarea folosirii metodei infasatului a membrelor inferioare
  • Utilizarea unui ham pentru cresterea abductiei membrelor inferioare: Ham Pavlick, Ham Tubingen, Perna Frejka
  • Imobilizare in aparat gipsat a membrelor inferioare
  • Interventia chirurgicala pe parti moi sau pentru refacerea anatomiei normale din zona soldului, pentru cazurile care nu au fost diagnosticate la timp, sau la care s-a intarziat aplicarea precoce a unei metode de tratament

Mesaje cheie de retinut

  • Consultul la medicul ortoped pediatru + ecografia de sold sunt obligatorii in primele 6 saptamani de viata.
  • Deformarile diagnosticate devreme pot beneficia de un tratament aplicat din timp.
  • Tratamentul se urmareste prin ecografie de sold la varsta mica, apoi se continua monitorizarea prin intermediul radiografiei pana la vindecarea totala.

Inainte de a incepe un tratament pentru copilul dvs., ascultati sfaturile medicului ortoped pediatru. In urma unui consult de specialitate, se poate pune un diagnostic corect, urmat sau nu de un tratament, in functie de caz si patologie.

Dr. Alexandru Herdea

Medic Specialist Ortopedie Pediatrica. Programeaza-te pentru un consult chiar acum.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors