Picior plat la bebelusi: intre mit si realitate

7 noiembrie 2021 by Dr. Alexandru Herdea2
Picior-plat-la-bebelusi.png

Modul in care arata picioarele unui bebelus sau felul in care iti tine piciorusele atunci cand paseste, au reprezentat constant un subiect de mare interes pentru orice parinte.

Este adesea un motiv de ingrijorare, astfel incat copilul sa nu sufere mai tarziu “cand va fi mare”.

Impreuna vom vedea in acest articol care sunt miturile si care sunt realitatile legate de piciorul plat al bebelusului.

Mituri:

– Bebelusului meu ii lipseste scobitura din talpa, deci are picior plat

picior plat fiziologic - varsta 1, 2 si 3 ani
picior plat fiziologic – varsta 1, 2 si 3 ani

Fals: Aspectul normal fiziologic al piciorului la un bebelus, ne arata o talpa destul de dreapta, lipsita de bolta plantara (intitulata popular “scobitura piciorului”. Bolta plantara incepe sa apara undeva in jurul varstei de 5-6 ani, atunci cand zona de grasime (“fat pad”) din regiunea mediopiciorului incepe sa se resoarba.

Exista totusi si situatii patologice care trebuie excluse asa cum sunt astragalul vertical sau alte forme de picior stramb al bebelusului.

– atunci cand il pun in picioare, bebelusul meu calca stramb, sigur are platfus

Fals: Retinem de la inceput ca mersul nu trebuie fortat sub nici o forma. Consideram ca un copil “merge” sau “calca” atunci cand paseste singur, nesustinut, ceea ce se poate intampla in mod fiziologic oricand intre 10 luni si 1,6 luni (recomandat dupa varsta de 1 an).

Luxatia de sold reprezinta motivul cel mai frecvent care duce la intarzierea mersului, motiv pentru care se recomanda screeningul displaziei de sold cat mai curand dupa nastere.

– copilul calca stramb, calca spre interior, toceste ghetuta pe interior, are picior plat

Fals: Hiperlaxitatea ligamentara de la varsta mica face ca piciorul sa devieze in timpul mersului in functie de axul membrelor inferioare. Aproape toti copii calca la fel, spre interior, in primii ani de viata, fara nici un impact asupra felului in care va pasii mai tarziu in viata de adult.

Un control anual la medicul ortoped pediatru pune diagnosticul de certitudine si evalueaza corect postura piciorului in timpul mersului.

Realitati:

Piciorul talus-valgus (tal-valg)
Piciorul talus-valgus (tal-valg)

– o mare parte din bebelusi se nasc cu o conditie numita “picior tal-valg” care isi poate reveni de la sine sau are nevoie de tratament, in unele cazuri.

– primii pasi ai bebelusului sunt diferiti de mersul lui definitiv, fiind doar o schita a mersului.

nu exista platfus sau picior plat-valg la bebelus.

 

Solutii practice – consultul la medicul de familie, preluarea si examinarea bebelusului cat mai precoce dupa nastere, urmata de examinarea la un medic ortoped pediatru in primele 4-6 saptamani, raman optiuni simple de rezolvat, neinvazive, nedureroase, accesibile fiecarui copil.

 

Ati auzit si alte mituri sau nelamuriri privind piciorul plat al bebelusului?

Le asteptam in rubrica de comentarii.

 

Inainte de a incepe un tratament pentru copilul dvs., ascultati sfaturile medicului ortoped pediatru. In urma unui consult de specialitate, se poate pune un diagnostic corect, urmat sau nu de un tratament, in functie de caz si patologie.

Dr. Alexandru Herdea

Medic Specialist Ortopedie Pediatrica. Programeaza-te pentru un consult chiar acum.


2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors