Regim alimentar intre 1 si 3 ani

18 aprilie 2011 by Dr. Valeria Herdea1
55-dr.jpg

     Alimentatia copilului mic, intre 1- 3 ani, este o mare provocare, este celebrul “nod gordian”, pe care noi, fie parinti, fie medici, trebuie sa il desfacem cu multa rabdare, cu multa finete,dar mai ales, cu multa atentie. Daca Alexandru cel Mare si-a putut folosi sabia, pentru a rezolva aceasta dilema a lumii antice, taind pur si simplu nodul, noi oamenii de azi, trebuie sa cautam o cale inteleapta, a moderatiei, a echilibrului, sa cautam acea cale, prin care sa imbinam utilul cu placutul, posibilitatile existente la dispozitie cu rezultate maxime asupra starii noastre de sanatate.

 

     Orice fiinta vie, reprezinta cumulul faptelor sale, vorbelor sale, gandurilor sale. Dezvoltarea personala a unei fiinte inteligente, este influentata de bagajul genetic si astral personal, de mediul in care traieste, de educatia pe care o primeste si eforturile proprii pe care le face pentru ca aceste achizitii, sa fie de cea mai buna calitate, de respectul fata de ceilalti si fata de sine. Corpul uman -structura sa fizica– este conturata de activitatile cotidiene, de exercitiile fizice, miscare in aer curat, dar mai ales de alimentatia de care beneficiaza.

 

     Influenta noastra asupra modului nostru de gandire, asupra  faptelor sau asupra mediului in care traim, este desigur vitala si posibila intr-un timp mai scurt sau mai lung, direct dependent de educatia noastra, cultura si personalitatea sau tenacitatea care ne caracterizeaza pe fiecare dintre noi. Ce putem insa influenta cu siguranta, rapid, direct si  sigur, cu rezultate extrem de bune, este alimentatia noastra, dar mai ales pe cea a copiilor nostri.


     Cand incepem sa ne preocupam de ce va manca puiul nostru?! Ce pasi avem de facut? Care este varianta optima pe care merita sa o alegem, putem sa o alegem sau pe care ne-o putem permite la momentul X? De ce este important sa influentam alimentatia copiilor nostri, cat mai devreme, intr-un  mod optim benefic dezvoltarii lor fizice si psihice? 

 

     Pentru ca un organism se modeleaza de la cea mai frageda varsta, pentru ca la varsta mica se creioneaza starea de sanatate a viitorului adult. In orice societate bine structurata, sanatatea inseamna in primul rand preventie. Procesul de preventie al bolilor, atunci cand vorbim despre o alimentatie sanatoasa , inseamna in primul rand, sa stim ce tare mostenite avem, ce boli legate de alimentatie au fost in familiile noastre  din care descindem – hipertensiune, cancer, diabet, boli neurologice degenerative etc., care este starea de sanatate a propriului nostru organism si ce ar  trebui sa mancam, ce alimente ar trebui sa utilizam zilnic, pentru a impiedica dezvoltarea in timp a unor boli pentru care avem o predispozitie genetica.


     Sub varsta de 1 an, copilul mic, este, intr-o situatie ideala, alimentat la san si se respecta reguli stricte de diversificare dupa 4- 6 luni de viata. La acest capitol lucrurile stau destul de bine. Exista ghiduri, algoritmi, bine pusi la punct si toata lumea, a inteles ca protejarea unui sugar prin respectarea unor reguli pre-stabilite, inseamna viata sanatoasa pentru micut si  linste in familie.Problemele de dietetica,apar dupa varsta de 1 an,atunci cand copilul trece inspre un alt tip de  alimentatie – de tranzit, inspre cea a adultului.

 

     Alimentatia copilului intre 1-3 ani, reprezinta baza pe care se va dezvolta acel copil. Mentinerea sanatatii copilului inseamna, o alimentatie complexa si completa care sa cuprinda: proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, fibre, in proportii echilibrate.

 

     Vom parcurge impreuna cativa pasi ,pentru a trasa cateva jaloane ale alimentatiei copilului intre 1 si 3 ani. Cele de mai jos sunt recomandari, rezultate din experienta proprie si din a acelor oameni minunati, care mi-au fost dascali de-alungul timpului. Dietetica este un proces lung-dureaza toata viata, este un proces in schimbare permanenta – se reannoieste aproape zilnic, depinde de anotimp,de loc, de oamenii alaturi de care traiesti, de tara,cultura, traditii, educatie.


     Nu se pot stabili aceleasi reguli pentru toti oamenii, exista doar jaloane, care traseaza principii, in rest, este o problema de atitudine personala, de locul caruia ii apartii, de istoria din care vii, de traditii, de timpul in care traiesti, de propria educatie si intelegere a capacitatilor si limitelor noastre ca oameni, de ce putem  sau nu putem face pentru a ramane sanatosi sau a ne lupta sa ne vindecam, atunci cand starea de boala si-a facut simtita prezenta. Dietetica ramane incontestabil cel mai la indemana MEDICAMENT pe care il avem la dispozitie, printre putinele sau poate singurul pe care pot il putem utiliza si in preventie si ca tratament.

 

Reguli de introducere a alimentelor:

  1. Se introduce un singur aliment nou odata.
  2. Se creste cantitatea alimentului nou introdus, progresiv, pentru a evita posibile alergii, intolerante.
  3. Introducerea alimentelor noi, se va face  in deplina stare de sanatate a copilului.
  4. Alimentele trebuie prezentate copilului proaspete, intr-un mod cat mai atragator, pentru a fi acceptate cu placere
  5. Daca un aliment este refuzat,nu insistati!Lasati sa treaca cel putin 3 sapatamani pana la o noua tentativa de introducere.

 

     Alimentatia 1-3 ani  este o alimentatie speciala, diversificata, complexa care se apropie de alimentatia adultului, cu o mare exceptie, care este si regula de baza – respectand regulile de preparare ale alimentelor pentru copii!!! 

 

Interzise:

– zahar, grasimi animale, sosuri, prajeli, tocaturi, rantasuri, afumaturi, sarat in exces, carne rosie: porc, organe de animal, muraturi in exces, condimente in exces, conserve, aditivi alimentari, edulcoranti, produse modificate genetic, produse congelate, decongelate si apoi recongelate, produse fara termene de garantie trecute pe ambalaj, produse fara aviz (control) sanitar, produse de provenienta necunoscuta sau incerta, produse de la vanzatori ambulanti fara documente de insotire si avizare sanitara din targuri, piete, etc.

– Verificati termenele de valabilitate si continutul in E-uri de trei ori …cel putin!!!

– Se va evita utilizarea cuptorului cu microunde, pentru prepararea, sau incalzirea alimentelor copilului mic! Prin utilizarea cuptorului cu microunde se distrug principii alimentare importante din aliment!

 

DE RETINUT!!!

     Este important in primii 7 ani de viata, sa evitam, pe cat posibil, sa introducem afumaturi, conserve, carnea rosie-vita, manzat, porc, organe de animal, grasimi animale, agenti de stabilizare (celebrele E-uri), afanatori din paiine, edulcoranti artificiali (substante care dau gust), bauturi acidulate din comert, coloranti,etc, in alimentatia copiilor. La ora actuala, pe plan international exista o lupta teribila pentru prevenirea bolilor grave care afecteaza cordul: hipertensiunea, infarctul de miocard, dislipidemia sau creierul: accidentele cerebro-vasculare, a bolilor degenerative ale sistemului nervos central, a bolilor de sistem: cancere de colon, intestin, san, ovar,etc

 

     Trebuie sa intelegem foarte clar diferenta dintre termeni: “a preveni” –  posibil si la indemana oricui, “a trata” – chiar si atunci cand este inca posibil, este un proces dificil, costisitor, invalidant pentru cel bolnav si familia sa, uneori insa, a trata este doar un cuvant, pentru ca poti face, doar ceea ce se numeste “paliatie” – ingrijiri terminale acordate unui pacient, aflat in afara unor resurse terapeutice potential vindecatoare.

 

     Introducerea conceptului de apoptoza celulara – pentru care Branner, Salstone si Gorwitz au  primit premiul Nobel – in 2002, a revolutionat toate conceptele despre preventie si terapie. Celulele noastre sunt conditionate de gene, care le programeaza viata si moartea. Moartea celulara poate fi accelerata de noi, mai ales prin toxinele pe care le introducem in propriul nostru organism, odata cu alimentele, celebrele E-uri, radiatiile, insecticidele, pesticidele din mediul ambiant, etc. Daca nu putem inotdeauna influenta mediul extern, cu siguranta, putem face foarte multe pentru a influenta ce mancam noi si ce dam copiilor nostri sa manance. Toxinele din alimentatie sunt cele care pot reduce drastic durata de viata a celulelor noastre si in consecinta pot declansa boli grave in organismul nostru. Suntem intr-un fel sau altul co-autori ai propriei noastre imbolnaviri sau ai mentinerii starii noastre de sanatate. Daca in cazul adultilor, acest fapt depinde de liberul lor arbitru,in cazul copiilor mici, devine cu atat mai grav, cu cat ei nu isi pot manifesta propriul lor liber arbitru iar noi il incalcam pe al lor in mod absolut grosier!

 

     Am facut aceste precizari, pentru ca, noi, ca natiune, facem parte dintr-o categorie eminamente carnivora; istoric vorbind, suntem un popor care este obisnuit sa “manance bine” – sa avem porcul nostru de Craciun, sa avem mielul de Paste, si cu tot ce decurge de aici…Nu intentionez sa aduc vreun afront nimanui, scriind aceste recomandari, dar ma intreb si imi permit, cu respect dar cu multa seriozitate si tristete – cat timp va mai trebui sa mai treaca peste noi,cata suferinta in noi si in familiile noastre, pentru ca sa nu mai fim primii in clasamentele de cancer, de boli cardio-vasculare, de accidente cerebro-vasculare din Europa sau din lume?


     Fiecare dintre dvs are dreptul la liberul sau arbitru, sa ia din aceste recomandari ceea ce i se potriveste, lui sau familiei sale sau sa nu ia in considerare nimic din ce apare aici. Din respect pentru viata copiilor pe care ii ingrijesc, a parintilor lor, voi sustine genul acesta de principii minimale de dietetica, pana cand stiinta va dovedi ca ele nu ar fi corecte si ca au aparut intre timp alte dovezi, despre un alt tip de alimentatie considerata corecta. In acel moment, in care vom avea astfel de dovezi, cu siguranta vom schimba recomandarile de mai jos.

 

Permise

-peste eventual pui de tara (a se evita, pe cat posibil, carnea, mai ales cea rosie sau organe; la produsele din comert exista un continut mare de estrogeni), legume, fructe proaspete, ou fiert moale sau ochi moldovenesc (2-3 saptamanal), cereale integrale ,nuca, grau incoltitsucuri naturale stoarse la storcator sau obtinute prin preparare la rece, paste fainoase, branzeturi si lactate nefermentate (atentie la laptele praf – sunt de preferat marcile de lapte praf pentru alimentatia copiilor 0-3 ani, care au continut de probiotice, in conformitate cu recomandarile ESPGHAN – autoritatea europeana care stabileste principiile, continutul, dozele minime si maxime de vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti, in produse alimentele de uz pediatric,pentru Europa) – faina de malai, secara, faina integrala neagra, condimente naturale-cimbru, busuioc, patrunjel, coriandru, leustean, etc. -miere cu aviz sanitar, zahar brun in cantitati moderate (zaharul nu este indicat in alimentatie, dar daca tot se utilizeaza, atunci indicatia este de zahar brun, net superior zaharului alb), sare iodata – moderat, lichide in cantitate corespunzatoatre varstei si anotimpului (Atentie! – creierul nostru se hraneste cu glucoza si apa, mentinerea unei stari de bine este conditionata de aportul acestora, in cantitati corecte si sub supraveghere)

 

Recomandari

– Preparati paiine in casa, utilizand doar drojdia de bere pentru a facilita cresterea aluatului!!!

– Carnea-peste sau pui, se va prepara doar prin fierbere sau gratar! Atentie, carnea se spala in apa rece de mai multe ori, se fierbe 10-15 minute , dupa care apa rezultata se va arunca. Se spala din nou in apa rece, se pune din nou la fiert. Apa care a fost aruncata, contine toxine si nu este indicat sa o utilizati in alimentatia dvs sau a copilului dvs.!

– Acriti cu lamaiie sau bors proaspat, din surse cunoscute

– Adaugati ulei de masline sau floarea soarelui dupa ce supa este gata si urmeaza sa stingeti focul

– Asigurati copilului dvs. un consum de lichide corespunzator varstei – apa, lapte, ceai, suc natural stors la storcator de catre dvs.

– Apa pe care o primeste micutul dvs, trebuie sa fie apa plata, dar este recomandat sa utilizati surse de apa diferite (la aprox. 2 saptamani se schimba marca de apa utilizata), pentru ca fiecare apa, are continut diferit de saruri minerale. Incarcarea cu saruri minerale a rinichiului copilului, poate duce la diselectrolitemii, ele putand fi cauza pentru dureri abdominale recurente ale copilului dvs.      

 

Alimentatie copilului intre 1 an si 1,6 ani

     Copilul mic trece de la alimentatia de sugar la cea adecvata varstei. Manifesta independenta, apetit uneori capricios, dar cu siguranta se va bucura de schimbare si participa activ la masa.

 

Model de alimentatie

     La trezire -lapte san – (daca se poate, alimentatia la san se poate prelungi chiar si pana la 2 ani!)lapte praf junior / lapte1,5%-250ml (indulcit cu miere – nu zahar!)

 

 Masa1

– suc fructe proaspat-mar,grapefruit,portocale,mandarine,morcov

– ou fiert moale (max 2/saptamana) sau branza dulce/cas/urda slaba

– pulpa de rosii

– unt, miere de salcam

– paiine, in combinatii si in cantitati acceptate de copil

 

Variante masa 1

 – lapte+paiine+unt+miere salcam

– lapte+paiine+branza telemea desarata/cas/urda+unt+pulpa rosii

– lapte+cereale integrale

 

Masa 2

 – fructe cu branza de vaca/iaurt cu fructe proaspete/grau incoltit cu fructe

 – cereale

 

Masa 3

supa crema de legume-crutoane paine/supa galusti

– piure de legume/ciulama/peste alb slab-pastrav/salau

 

Masa 4

– orez cu lapte/lapte de pasare/placinta cu mere sau branza dulce – preparat in casa/fructe “in manuta”/iaurt cu cereale

 

Masa 5

– mamliguta cu branza si smantana/pilaf dietetic de orez-peste alb, slab sau cartof copt la cuptor cu unt

 

La culcare

 – san sau aprox. 250ml lapte  praf/ lapte integral degresat fiert proaspat

 

Reguli minime-teorie si practica…

1. Masa nu trebuie sa dureze mai mult de 30 minute (cu limite in functie de rabdarea parintelui, dar mai ales a micutului dvs….)

2. Masa nu este “un camp de razboi” ( combatantii sunt mai multi, de obicei insa, va castiga micutul- in 90% din cazuri)!

3. Masa – recomandarea este de a fi servita in bucatarie/sufragerie – in primul rand din motive de igiena – nu se recomanda artificii, gen: azi mancam la televizor, la desene, maine mancam in baie,pe balcon… (in teorie recomandarea este ideala, in practica, tot “micutul” castiga…)

4. Pentru a servi masa unui copil mic este suficient un adult (teorie), acest lucru nu inseamna si, ca acel adult, va reusi sa faca fata, singur, cu brio micutului…

 

Alte reguli

     Cantitatile se adapteaza la nevoile copilului.

     Nu fortati copilul sa  manance mult la o masa.

     Sunt de preferat mese mici si dese (la 3-4 ore)

     Asezati copilul la masa adultilor. Se va bucura si autoservirea va fi un prim pas care sa va recompenseze si pe dvs. pentru eforturile depuse.


     In orice familie este recomandat ca macar o data pe zi sa existe o masa “in familie” – in comun. Bucuria de a fi alaturi de cei dragi, nu poate fi inlocuita usor, ea intareste unitatea familiei  iar copilul va intelege ca este parte integranta a acelei familii, are locul lui si rostul lui foarte clar, ca apartine acelui grup, care este preocupat de cresterea lui, formarea lui si pe care se poate baza oricand – masa nefiind doar un mijloc de satisfacere a unor nevoi instinctuale de supravietuire, ci in principal, este modalitatea cea mai directa, in care familia comunica, se destinde, se cunosc, se armonizeaza. Devine un  moment intim al zilei, asteptat de toti membri familiei si de dorit este ca ea sa se desfasoare cat mai  placut, fara conflicte, fara stari de furie, reprosuri, certuri care pot duce in timp la disfunctii severe (ex. anorexie psihogena a copiluli mic si mai apoi a adolescentului)

 

Alimentatia copilului intre 1,6 ani si 2 ani

 alimentatia se diversifica treptat. Masticatia si tendinta la autoservire a copilului devin din ce in ce mai eficiente. Se diversifica si paleta alimentelor. Apar preferintele ferme.

 

Model de alimentatie

La trezire

– formula lapte junior / lapte 1,5% fiert

 

 Masa 1

– suc fructe proaspat

– ou fiert moale (max 2-3/saptamana) + branza telemea desarata/cas/urda slaba/cascaval nesarat, neafumat-+rosii (initial doar pulpa , dupa 1,6-1,8 ani intregi)

– paiine, cereale integrale, grau incoltit cu fructe

– miere, unt, iaurt cu cereale

 

Masa 2

– gustare-iaurt cu cereale/fructe proaspete-mere, banane/dulce lactat

 

Masa 3 

 – supa cu galusti/ciorba legume/supa crema de legume/ciorba de perisoare(perisoarele se fierb separat)- se adauga dupa preparare, ulei de masline sau floarea soarelui sau la servire, smantana sau iaurt (pentru continut de lipide)

– pilaf dietetic

– peste alb slab/pui de tara

– placinta cu mere/pandispan/fructe/deserturi lactate 

 

Atentie! – prajiturile se vor prepara strict in casa, nu vor contine creme nefierte sau adaosuri de edulcoranti artificiali.

 

Masa 4

 – budinca de orez cu mere/placinta cu branza si stafide/fructe/iaurt/deserturi lactate/salate de fructe

 

Masa 5

 – sote de legume-peste/paste fainoase cu branza/mamaliguta cu smantana si branza/cartofi copti la cuptor cu unt/sufleuri de legume cu smantana

 

La culcare

 -250ml lapte

 

Recomandari

     Ideal este sa se recurga la alimente in stare proaspata(fructe, cereale, miere, nuci, pentru a asigura “dulcele” zilnic si a se evita asfel excesul de fainoase si dulciuri concentrate din prajituri.

 

Atentie la cantitati

– Nu uitati, este de preferat putin si des, decat mult si rar!

 

Alimentatia copilului intre 2 ani si 3 ani

 Model de alimentatie

– Copilul de autoserveste, are vizibil preferinte alimentare, incepe sa consume mancare din mancarea adultilor

 

Masa 1

– lapte formula junior / lapte integral (se va fierbe in prealabil, pe foc, nu la cuptorul cu microunde!). Se prefera – lapte degresat

– ou fiert moale/ochi moldovenesc (max 3/saptamana)

– branza dulce/desarata/cas/urda/cascaval neafumat        

– paiine

– miere salcam

– cereale integrale,grau incoltit cu fructe  si nuci

– iaurt

 

Masa 2

– gustare-suc fructe natural +paiine+unt +cascaval

– mere/banane

 

Masa 3

 – supa de legume/ciorba de perisoare peste sau pui

– sote de legume+peste fiert sau gratar (pastrav, salau, somon, cod)

– fructe/desert lactat

 

Masa 4

– orez cu lapte/budinci pe baza de lapte/pandispan/cozonac de casa

– fructe-mere/banane/salate de fructe

 

Masa 5

– mamaliguta cu branza  si cascaval la cuptor servit cu iaurt

– cartofi  cu smantana si branza la cuptor

– desert lactat/prajitura de casa/fructe proaspete  

 

Optional – Lapte indulcit cu miere de salcam (o lingurita de miere de salcam la o cana de 200ml lapte) -la culcare (Se recomanda laptele pana la varste  mai mari, intrucat  este un aliment complex si  aprox 500ml lapte zilnic aduc aportul de calciu necesar unei diete echilibrate zilnice!)

 

Recomandari

se va tine cont la stabilirea programului meselor, de orele de odihna si de programul de activitati zilnice ale copilului.

– este indicat sa fie stabilit orarul meselor ,astfel incat sa nu fie administrate seara mese tarzii  

– este de dorit ca masa de cina sa fie mai usoara,fata de restul meselor de peste zi.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


One comment

  • Adrian

    21 octombrie 2020 at 18:56

    cum anume mai exact se distrug nutrientii la microunde si care sunt nutrientii in primul rand?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors