Instructiuni bebelusi. Primii pasi in ingrijirea bebelusului
Dragi mamici, intrucat ati trecut intr-o noua etapa a vietii dumneavoastra, in primul rand sa va spunem “Sa fiti sanatoase”, si dumneavoastra si puiutii dumneavoastra, urmeaza un drum extrem de lung..dar extrem de frumos din viata dumneavoastra si a juniorului/junioarei.
Va prezentam un minim necesar pentru “primii pasi” in ingrijirea bebelusului dumneavoastra.
Temperatura din camera bebelusului
– in camera 22-24 grade Celsius (temperatura se masoara la nivelul podelei, sub patutul bebelusului)
– amplasarea patutului se face intr-un loc luminos, ferit de curenti de aer puternici, intr-o camera cu posibilitati de aerisire rapida
– la baie 26 grade celsius- aerul (apa trebuie sa fie calda, puteti masura cu termometru sau “babeste” cu antebratul dumneavoastra)
Cum pregatim baita bebelusului
Pentru baie: 1-2 pumni de tarate +1 oala apa se fierb pana dau in clocot (3 minute). Se lasa sa se aseze taratele. Se strecoara si apa obtinuta se foloseste pentru baita lui bebe. Alternative: produse cosmetice pentru baie din gama Bepanthol Baby pentru bebelus – gel de dus pentru curatare delicata din prima zi de viata (nu contine conservanti, coloranti sau alcool. Este hipoalergenic, nu usuca pielea).
Funduletul murdar de fecale se spala cu apa de robinet (Toaleta atenta bont ombilical-apa, comprese alcool-la 3 ore!)
>> Vezi video: Baita zilnica a bebelusului
Masajul bebelusului
Pentru masaj: ulei special de bebelus (de preferat produse hipo-alergenice de foarte buna calitate – Bepanthol, Mustela HypoAlergenic, Atoderm, Trixerra).
Sfat util : va rugam sa achizitionati cantitati mici de uleiuri de corp/lapte de corp, deoarece produsele odata deschise se oxideaza in 7-14 zile devenind toxice pentru pielea bebelusului. In cazul in care nu puteti achizitiona un produs hipoalergenic utilizati un produs fara culoare (transparent), fara miros de buna calitate (Nivea, Johnsons baby products, etc).
Daca bebelusul dumneavoastra nu a tolerat nici un produs de mai sus, se recomanda prepararea uleiului de masaj in casa: din 100ml ulei(floarea soarelui/ masline ) fiert pe baie de aburi 2-3 min., se lasa sa se raceasca si se adauga 10 ml solutie uleioasa de vitamina A(se poate pastra maxim 5 zile de la preparare). masaj toracic( pe spate) si plantar(talpi), picioare si maini se face cate 10 minute de 3 ori pe zi. Este bine sa cereti sfatul medicului pentru a sti care sunt miscarile pe care trebuie sa le faceti la masaj.
>> Vezi video: Masajul bebelusului
Alimentatia bebelusului
Alimentatie– de preferat exclusiv la san. Sugarul alimentat la san, nu are nevoie de suplimente alimentare. Doar la nevoie (in caz de temperaturi ridicate = e foarte cald afara) se poate suplimenta cu apa plata fiarta si racita sau ceai: 100ml apa + 1 lingurita de chimen, fenicul, anason. In cazul in care laptele de mama este insuficient se poate suplimenta cu lapte praf doar la recomandare medicala.
>> Citeste: Modele de regim alimentar pentru 0-1 an
Pentru gurita (in caz de depozite albicioase bucale):
a) 100 ml apa fiarta si racita +1 lingurita rasa de bicarbonat alimentar. Se agita inainte de folosire si cu un tifon se sterge bebe in gurita.
b) depozite multiple-glicerina 20ml + stamicin 2 drajeuri, din care se va adm 0,5ml la 3-4 ore in gurita sugarului (doar la prescrierea MF).
Pentru ochi, nas si urechi: se spala cu ser fiziologic, se sterge cu tampon de vata (exclusa utilizarea betisoarelor pentru urechi – sunt nesterile, nesigure, si pot infecta copilul). Se pun cateva picaturi de lapte de mama direct din san, fara a atinge copilul cu mamelonul sau cu pipeta din laptele muls intr-un recipient steril, in unghiul interior al ochiului (la baza nasului), in nas in ambele nari, si in ureche. Se vor pune 5-6 picaturi de lapte matern utilizarea laptelui matern este indicata la nivelul mucoaselor bebelusului, deoarece laptele dvs. contine factori de protectie locala a mucoaselor (imunoglobulina A – cu rol antiviral, substante antibacteriene dezinfectante) care protejeaza bebelusul de infectii ulterioare.
Cum pregatim patutul bebelusului
Patutul – salteaua trebuie inclinata fata de patut la 20-30 de grade, trebuie facuta dintr-un material rezistent cu posibilitatea de a fi dezinfectat usor.
Bebelusul trebuie culcat pe o parte sau pe cealalta alternativ, sustinut de un sul de prosop in fara si in spate. Are voie sa doarma pe burta sau pe spate doar in prezenta adultilor dupa varsta de 1-3 luni (exclus sub varsta de 1 luna si nesupravegheat).
>> Vezi video: Cum pregatim patutul bebelusului?
Cand iesim afara cu bebelusul
Plimbare: din a 7-a zi de viata, progresiv, incepand cu 15 min, 20, 30 min pana la 2-3 ore.
Bebelusul nu are voie afara in caz de ceata deasa, ploaie, vant puternic sau temperaturi sub minus 7 grade celsius. Este indicata plimbarea zilnica.
Cum prevenim rahitismul
Profilaxia rahitismului cu Vigantol 2- 3 picaturi /zi din a 14-a zi de viata.
Flaconul se schimba la 21 zile (notati data pe frigider).
>> Citeste: Rahitismul
Colicile sugarului
Pentru colici: Sab-Simplex (Espumisan) 30 picaturi de trei ori pe zi.
Infachol 0,4mlx3/zi (Sab-Simplex, Espumisan, Infachol = Simeticona, produse de firme diferite. Va rugam atentie, nu le administrati concomitent, pentru ca reprezinta aceeasi substanta medicamentoasa).
– Bonnisan 30 picaturi de trei ori pe zi.
– Gripe Watter 2,5 ml de trei ori pe zi
– Debridat 2,5 ml de trei ori pe zi
Colief – enzima lactaza, se administreaza de 3x10pic/zi, la sugarii mici la care exista un deficit in productia enzimei numita lactaza, utilizata in procesul de prelucrare al laptelui. Are efect benefic, intrucat favorizeaza absorbtia rapida a produsilor de descompunere ai laptelui.
Se pot administra separat sau impreuna.
>> Citeste: Colicile sugarului
Alimentatia mamei care alapteaza
Alimentatia mamei care alapteaza- poate manca aproape orice aliment, dar se va tine cont de toleranta bebelusului.
Regula – alimentele se vor introduce progresiv, crescand.
Fructe: mar, banana
Lactate: lapte dulce, branzeturi neafumate, nesarate, nefermentate
Carne : alba de peste (pastrav sau salau, fiert sau gratar) sau de pui (de tara) fiert sau gratar.Recomandare : a nu se consuma carne rosie, tocaturi, sosuri, prajeli, rantasuri, pizza, snacksuri.
Legume: dovlecel, morcov, albitura, cartof copt
Preparate pe baza de orez: pilaf de orez, orez cu lapte.
Preparate pe baza de paste fainoase: budinca de paste fainoase cu branza, etc.
Lauzele sunt sfatuite sa foloseasca pe perioada alaptarii vitamine + fier + calciu (Gama Elevit).
NU – varza, mazare, fasole boabe, muraturi, condimente in exces
>> Vezi video: Alimentatia mamei care alapteaza
Temperatura bebelusului
Temperatura: temperatura normala a sugarului = 36,5 grade Celsius +/- 0,6 (atentie: temperatura nu se ia dupa baie, somn sau plans, agitatie, sau masa).
>> Citeste: Cum masuram corect temperatura bebelusului
Urgente sugari
Febra inseamna temperatura peste 38 de grade Celsius. In caz de febra:
1. Hidratati (san, apa plata fiarta si racita, ceai, lapte)
2. Paracetamol = Panadol/Aldol/Calpol/Efferalgan/Tylenol
1 doza=120 mg/ 5 ml
Doza recomandata= 40 mg/kg/zi
Exemplu: copil 3000g doza rec 40 mg/kg/zi …5 ml/zi= 2,5 ml X 2/zi
3. Novocalmin supozitor 300 mg
Doza= 50 mg ————– 1 kg / zi
1 supozitor ————– 300 de mg
Atentie ! Nurofen (Ibuprofen. Ibalgin, Marcofen) nu se administreaza sub varsta de 3 luni !!!
4. Impachetari in cearceafuri ude cu apa rece (NU spirt, NU otet) din cap pana in picioare, doar fata ramane afara. Se poate pune deasupra o patura uscata. Cearceaful se schimba la 5 minute
SAU
Dus bland in brate la parinte-initial apa la temperatura de baie apoi se scade treptat temperatura apei treptat pana la temperatura camerei.
Reanimarea bebelusului
In caz de stop respirator (copilul nu mai respira, nu are puls, este palid si nu se misca) – A/B/C/3/1
– se aseaza copilul pe podea sau pe o suprafata dura
– A-se curata cavitatea bucala (gura) de resturi alimentare sau obiecte straine (cai aeriene libere!) A
– B-parintele inspira profund, se apleaca deasupra copilului si se efectueaza respiratie gura la gura+nasul copilului (breath=respiratie) B
– C-masaj cardiac la nivelul toracelui/ cosul pieptului (CORD) C
Succesiune 3 compresiuni toracice la 1 insuflatie (conform protocolului de terapie intensiva min 120 compresii/minut).
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.
51 comments
croitoru mirabela
7 iulie 2010 at 21:10
multe lucruri interesante si utile,dar stiam ca in cazul febrei merge si otetul.nu am avut pana acum probleme,baietelul meu are 2 luni si jumatate.asteptam si alte articole interesante.multi pupici pt.bebici
Cornelia
28 septembrie 2010 at 18:19
Buna ziua. Bebelusei mele I-a cazut buricutul, dar inauntru a ramas un fel de cojita neagra…cum curat? Cu spirt? Inauntru? Sau doar pe langa? Mai pun compresa sterila cu spirt cum faceam inainte sa cada? Si la baita? Trebuie sa feresc locul?
Dr. Herdea
28 septembrie 2010 at 21:12
Buna seara, trebuie sa curatati cu apa si sapun foarte bine zona de unde s-a desprins ombilicul, apoi aplicati compresa cu spirt pe toata perioada in care va mai “zemui”(probabil una, doua saptamani)
Cornelia
1 octombrie 2010 at 15:15
Buna ziua. Am si eu o intrebare: din ce cauza apare sughitul si cum putem sa il oprim? Multumesc
Dr. Herdea
1 octombrie 2010 at 16:32
Din cauza iritatiei nervului frenic (cel care inerveaza diafragmul-muschiul care separa toracele de abdomen). Iritatia apare ca urmare a distensiei abdominale cauzate de gazele rezultate din procesul de descompunere al alimentelor. Se administreaza lichide caldute, se pun comprese calde si umede pe burtica copilului, se administreaza ceai de chimen-fenicul-anason-roinita. Se pot administra aceleasi substante care sunt trecute la schema de instructiuni de bebelusi pentru colici.
Alina Bujoreanu
1 octombrie 2010 at 23:42
Buna seara. in urma cu o zi am vaccinat bebelusul cu vaccinul pentru 6 luni. La unul din picioruse locul unde a fost intepat a devenit ca o galma tare si un pic vanata.Vreau sa va spun ca am tinut cont de acea ora de masaj si comprese reci. Ce mai putem face in acest caz?
Va multumim.
Dr. Herdea
2 octombrie 2010 at 8:36
Buna dimineata,
folositi un gel de diclofenac si Fenistil(puneti in palma 0,5cmdin Diclofenac si 0,5cm de Fenistil)Masati forte bine zona,in sens invers acelor de ceasornic si aplicati o batista cu apa rece pe locul respectiv.Se face aceeasi manevra e 3-4 ori pe zi,pana la disparitie.Puteti administra Nurofen,in dozele prescrise 2-3 zile.
Maria
3 octombrie 2010 at 0:00
Buna seara, fetita mea in varsta de 6 luni a cazut de pe pat de la aprox. 40cm, pe dusumea. Nu prezinta nici o urma vanata, nu a sangerat, nu a vomitat , nu si-a pierdut starea de constienta este la fel de vioaie ca si inainte de incident. Credeti ca are nevoie de supraveghere medicala? Multumesc
Dr. Herdea
3 octombrie 2010 at 0:02
Va rog sa supravegheati cu mare atentie starea generala a sugarului – varsaturi in jet, tipat modificat fata de obisnuit, modificari de respiratie, tonus general – supravegherea se face timp de minim 3 saptamani, iar daca vreunul din semnele de mai sus apar, atunci trebuie sa va prezentati la neurochirurgie (spitalul Bagdasar-Arseni).
ALINA MARIA
3 octombrie 2010 at 16:11
buna am si eu o intrebare ,am o fetita de 7 luni jumate si de o luna jumate se trezeste foarte mult noaptea si tre sa ii dau piept ca altfel nu se linisteste nu stiu daca este de la dintisori care deja au iesit sau are ceva probleme cu somnul.
Dr. Herdea
3 octombrie 2010 at 16:24
Buna ziua, in primul rand as dori sa va identificati numele bebelusului pentru care intrebati. Raspunsurile se dau pentru pacientii cabinetului, nu pentru orice pacient din afara, pentru ca nu este blog, este un site adresat pacientilor cabinetului. In viitor cand vom realiza rubrica de “Consultatii online”, veti putea adresa orice intrebari doriti. Cat despre bebelusul dvs. ,alaptati-l si faceti un consult cat mai repede la medicul sau. Agitatia poate fi cauza a mai multor afectiuni.
ALINA MARIA
3 octombrie 2010 at 17:50
bebelusul meu se numeste Daiana Alexandra Visan si nu avem cum sa fim pacienta dv pt ca nu locuim in romania .eu am crezut ca dv raspundeti la toti cei care se inregistreaza pe situ dv. Multumesc”
Maria
3 octombrie 2010 at 19:16
Felicitari pentru site si pentru promtitudinea cu care raspundeti mesajelor!Toate cele bune!
Cornelia
4 octombrie 2010 at 11:07
Buna dimineata
Va multumim si noi pt promtitudine si pt sfaturile care ne sunt de mare ajutor.
Avem si noi o intrebare. Bebelusa noastra nu poate respira bine, are tot timpul mucisori si ”haraie”, cand o aspir e totul in regula insa dupa 5-10 minute (daca de ex mananca intre timp) incepe iarasi sa ”haraie”. Uneori nu poate manca daca o supara mucisorii. Ce si cum pot sa fac sa nu mai o supere problema asta si cat de des o pot aspira? De asemenea va intreb: cu ce recomandati aspirarea in acest caz? Va multumesc si va doresc o zi usoara
Gradinaru Maria
4 octombrie 2010 at 18:32
Buna seara!
bebelusul Pirvu Gradinaru Vlad a facut astazi vaccinul Pentaxim.
daca nu a facut temperatura, mai sunt necesare antitermicele?
Dr. Herdea Laura
4 octombrie 2010 at 21:56
@Gradinaru Maria: sunt necesare 2 zile asa cum v-am scris pe schema de tratament atat ca antitermice cat si ca antialgice (anti-durere), intrucat orice intepatura doare.
Dr. Herdea
4 octombrie 2010 at 22:00
@Cornelia: Buna seara, in primul rand ce varsta are bebelusul dvs, cate kg are, de cand e bolnav, ce culoare au secretiile nazale, are si alte simptome de boala? (exp febra)
1. Se pulverizeaza in nas sterimar/marimer sau ser fiziologic, si se aspira cu batista bebelusului la interval de cel mult 3 ore, obligatoriu cu 10 minute inainte de masa, dupa care se aplica vibrocil sau ophtamesone in functie de varsta bebelusului.
2. Se administreaza un fluidifiant (ambroxol, sinupret), tot in functie de varsta.
3. Se administreaza un anti inflamator (peste 3 luni -> nurofen)
simona
6 octombrie 2010 at 14:26
buna ziua, sunt mama unui bebe de 2 luni, nascut la termen cu 3,1 kg, actualmente 4,5 kg. si ma confrunt cu marea problema a colicilor. am incercat cam tot ce exista pe piata dar fara prea mare rezultat.as dori sa incerc si espumisan dar am o mare nedumerire.in prospectul medicamentului este trecuta doza zilnica uzuala de 20 picaturi. nu imi este foarte clar modul de administrare, 20 de picaturi se impart la cele 6 mese, respectiv 7 picaturi/masa sau 20 de picaturi la fiecare masa.multumesc si astept un raspuns cit mai urgent posibil..
simona
6 octombrie 2010 at 14:46
revin asupra postarii anterioare cu o corectura in loc de 7 picaturi/masa se va citi 3 picaturi/masa.scuze,
Dr. Herdea
6 octombrie 2010 at 16:03
Buna ziua, se dau 30 de picaturi de 3 ori pe zi atunci cand e nevoie de ele (cand bebelusul plange si este agitat si strange piciorusele, ghem). Puteti sa asociati Espumisan cu Bonisan de 3 ori 30 de picaturi, se poate adauga la acestea Grippe Water de 3 ori 2,5ml pentru greutatea bebelusului dvs. Daca nu dau rezultate, se poate adauga si Debridat.
Elena Neacsu
22 noiembrie 2010 at 9:20
Buna ziua ,
nu stiu daca e corect sa pun acest mesaj in aceasta sectiune , sper sa fie ok : va rugam sa scrieti un articol despre ce trebuie facut in cazul casaturilor , loviturilor . Baietelul meu a patit asa ceva si nu am stiut cum sa reactionez si ce sa fac . Ma gandesc ca le-ar fi util si altor mamici .
Multumesc
Simona
16 martie 2011 at 16:00
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca este indicata instalarea unui aparat de aer conditionat in camera in care doarme bebelusul – pentru a putea mentine o temperatura de 22-23 grade. Voi naste in luna iunie, iar bebelusul va dormi in aceeasi camera cu mine.
Multumesc frumos
Dr. Herdea Valeria
17 martie 2011 at 21:12
Re: Buna seara,
Da, puteti pune un aparat de aer conditionat in camera bebelusului, dar cu conditia foarte clara sa nu fie patutul asezat in dreptul aparatului. Aparatul trebuie sa fie la cel putin 3-4 metri de copil, iar fluxul de aer trebuie sa bata in alta directie decat cea a patutului. Se recomanda mentinerea aparatului de aer in functiune – intervale scurte 15-20 min – si schimbarea filtrelor foarte des. Evitati oscilatiile mari de aer.
——————————-
in data de 2011-03-16 16:00:23, Simona
a scris:
“Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca este indicata instalarea unui aparat de aer conditionat in camera in care doarme bebelusul – pentru a putea mentine o temperatura de 22-23 grade. Voi naste in luna iunie, iar bebelusul va dormi in aceeasi camera cu mine.
Multumesc frumos”
zhang
19 martie 2011 at 12:59
Buna ziua doamna doctor sambata dupa ce vam sunat am mers cu bebe la Grigore Alexandrescu la ORL miau dat reteta sa-i dau cate 5 mil de augmentin la 12 ore si nurofen sau panadol doar la febra miau zis sa nui mai fac aerosol si nici eurespal sa nui mai dau ,a terminat ieri de luat augmentinul dar acum tot ai mai curge nasul si are o tuse care rupe mam uitat in gatisorul lui si inca este rosu,ce pastilute sa-i mai dau?Multumesc frumos.
Dr. Herdea Valeria
19 martie 2011 at 13:53
Re: Buna ziua, puteti sa-i administrati Ambroxol de 3×10 pic. , Zyrtec 5 pic/zi, Peritol seara 5ml, Tantum verde spray din 3 in 3 ore, Sterimar sau Marimer la 3 ore in nas.
——————————-
in data de 2011-03-19 12:59:38, zhang
a scris:
“Buna ziua doamna doctor sambata dupa ce vam sunat am mers cu bebe la Grigore Alexandrescu la ORL miau dat reteta sa-i dau cate 5 mil de augmentin la 12 ore si nurofen sau panadol doar la febra miau zis sa nui mai fac aerosol si nici eurespal sa nui mai dau ,a terminat ieri de luat augmentinul dar acum tot ai mai curge nasul si are o tuse care rupe mam uitat in gatisorul lui si inca este rosu,ce pastilute sa-i mai dau?Multumesc frumos.”
Marian
20 martie 2011 at 19:25
Buna seara,
Sunt tatal bebelusului Horia-Andrei, care va este pacient, si as dori sa va intreb care este frecventa normala a scaunelor pentru un bebelus abia trecut de 1 luna. Va intreb deoarece, in decursul ultimelor 24 ore, Horia nu a mai avut nici un scaun, singurele iesiri fiind cateva bobite de tip “omleta” pe care cred ca le elimina in timpul flatulentei.
Va multumesc.
Dr. Herdea Valeria
20 martie 2011 at 19:50
Re: Buna seara, daca este alimentat la san, poate sa aiba chiar si un scaun la 2 zile, sau maxim 5-6 pe zi. Totul tine de alimentatia mamei. Daca vedeti ca este agitat, puneti-i un supozitor cu glicerina, dar sa nu devina un obicei. Puteti folosi solutiile de la Instructiunile de bebelus, care se folosesc si pentru colici.
——————————-
in data de 2011-03-20 19:25:09, Marian
a scris:
“Buna seara,
Sunt tatal bebelusului Horia-Andrei, care va este pacient, si as dori sa va intreb care este frecventa normala a scaunelor pentru un bebelus abia trecut de 1 luna. Va intreb deoarece, in decursul ultimelor 24 ore, Horia nu a mai avut nici un scaun, singurele iesiri fiind cateva bobite de tip “omleta” pe care cred ca le elimina in timpul flatulentei.
Va multumesc.”
Marian
21 martie 2011 at 9:59
Re:
Buna ziua.
Va multumesc pentru raspuns. Problema s-a rezolvat aseara, in urma baitei de seara si a unei mici stimulari cu termometrul anal, in timp ce i se lua temperatura lui Horia. A avut scaune si aseara si in timpul noptii.
Inca o data, va multumesc.
——————————-
in data de 2011-03-20 19:50:13, Dr. Herdea Valeria
a scris:
“Re: Buna seara, daca este alimentat la san, poate sa aiba chiar si un scaun la 2 zile, sau maxim 5-6 pe zi. Totul tine de alimentatia mamei. Daca vedeti ca este agitat, puneti-i un supozitor cu glicerina, dar sa nu devina un obicei. Puteti folosi solutiile de la Instructiunile de bebelus, care se folosesc si pentru colici.
——————————-
in data de 2011-03-20 19:25:09, Marian
a scris:
“Buna seara,
Sunt tatal bebelusului Horia-Andrei, care va este pacient, si as dori sa va intreb care este frecventa normala a scaunelor pentru un bebelus abia trecut de 1 luna. Va intreb deoarece, in decursul ultimelor 24 ore, Horia nu a mai avut nici un scaun, singurele iesiri fiind cateva bobite de tip “omleta” pe care cred ca le elimina in timpul flatulentei.
Va multumesc.” ”
Daniela
2 aprilie 2011 at 19:53
Buna seara, Sunt mama bebelusului Horia-Andrei, care va este pacient, si as dori sa va intreb ce as putea sa ii fac lui Horia, care are un albul unui ochi cu o tenta rosiatica cam din ultimele 24 ore. S-a mai intamplat sa aibe unul dintre ochi rosu, dar era din cauza ca se freca la el si in cateva ore (3-4 maxim) redevenea alb.
Va multumesc.
Daniela
11 aprilie 2011 at 20:00
Buna seara, Sunt mama bebelusului Horia-Andrei, care va este pacient, si as dori sa va intreb ce as putea sa ii fac lui Horia, care a prezentat un eritem alergic, care aparea si disparea cam la 2 zile, iar de 4-5 zile prezinta in permanenta un ten al fetei foarte aspru, cu bubite, care se inrosesc. Cam de 2 zile tenul a inceput sa se descuameze, la fel cum si urechile sunt in continuu pline de cojite, cam din acelasi timp de cand a inceput sa i se aspreasca si tenul. Incepand de ieri au inceput sa ii apara cojite si pe caput.
Va multumim.
Dr. Herdea Valeria
13 aprilie 2011 at 22:20
Re:
Buna seara, ceea ce descrieti dvs. in ambele cazuri par a fi manifestari de alergie, este posibil sa fie legate de alimentatie, de cosmetice, detergenti, care apar pe un fond pe dispozant. Trebuie consultat un alergolog.
——————————-
in data de 2011-04-11 20:00:07, Daniela
a scris:
“Buna seara, Sunt mama bebelusului Horia-Andrei, care va este pacient, si as dori sa va intreb ce as putea sa ii fac lui Horia, care a prezentat un eritem alergic, care aparea si disparea cam la 2 zile, iar de 4-5 zile prezinta in permanenta un ten al fetei foarte aspru, cu bubite, care se inrosesc. Cam de 2 zile tenul a inceput sa se descuameze, la fel cum si urechile sunt in continuu pline de cojite, cam din acelasi timp de cand a inceput sa i se aspreasca si tenul. Incepand de ieri au inceput sa ii apara cojite si pe caput.
Va multumim.”
radu gabriela
9 iunie 2011 at 17:26
buna ziua, am un bebelus de o luna si 2 zile, acum 4 zile i-au aparut un fel de iritati uscata lai nteriorul ambele sprancene, arata ca o piele uscata si putin galbuie asa e zona acea, l-am spalat cu ceai de galbenele si i-am pus lapte de la san dar nu se vede nici o ameliorare, ce sa fac?va multumesc!
Dr. Herdea Laura
11 iunie 2011 at 13:21
Re: Buna ziua,ideal pentru zonele uscate este sa le hidratati ,adica cu 1-2 ore inainte de baia de seara dati cu ulei vitaminizat din abundenta si lasati asa pana la baie unde in timp ce spalati cu apa cu tarate (vezi instructiuni de bebelus) sau cu ceai de musetel masati bland zona afectata ca sa indepartati cojitele.Daca asta nu functioneaza ar trebui sa fie vazut de un dermatolog
——————————-
in data de 2011-06-09 17:26:12, radu gabriela
a scris:
“buna ziua, am un bebelus de o luna si 2 zile, acum 4 zile i-au aparut un fel de iritati uscata lai nteriorul ambele sprancene, arata ca o piele uscata si putin galbuie asa e zona acea, l-am spalat cu ceai de galbenele si i-am pus lapte de la san dar nu se vede nici o ameliorare, ce sa fac?va multumesc!”
zoarca
15 iunie 2011 at 8:33
Buna ziua doamna doctora,sunt mama lui Zoarca Eduard -Gabriel,in varstade 9 luni,si as avea si eu o intrebare ,am dori sa plecam in weekend la munte si as dori sa stiu cam ce as ar trebui sa am pt el la mine ,[stam cam 4 zile,],ce medicamente/?ar trebui sa ma pt el.Multumesc mult si va doresc o zi buna .
Dr. Herdea Laura
15 iunie 2011 at 21:56
Re: Buna seara, lista de medicamente ar fi destul de lunga pentru a fi trecuta intr-un scurt mesaj, asa ca va voi recomanda esentialul.
Pentru febra: Nurofen, Panadol, Novocalmin, Diclogesic.
Pentru alergii: Zyrtec, Fenistil, Peritol, Calciu gluconic.
Pentru diaree: Smecta, Hidrasec, Ercefuryl
——————————-
in data de 2011-06-15 08:33:28, zoarca
a scris:
"Buna ziua doamna doctora,sunt mama lui Zoarca Eduard -Gabriel,in varstade 9 luni,si as avea si eu o intrebare ,am dori sa plecam in weekend la munte si as dori sa stiu cam ce as ar trebui sa am pt el la mine ,[stam cam 4 zile,],ce medicamente/?ar trebui sa ma pt el.Multumesc mult si va doresc o zi buna ."
Stoica Adriana
5 iulie 2011 at 14:35
Buna Ziua! Sunt mama gemenilor Stoica in varsta de 3 ani si 4 luni,si ne confruntam cu lipsa poftei de mancare.Fructe,sucuri,legume, nu le accepta.Daca e o mancare agreata de ei,gusta de doua ori si atat.Va rog sa-mi spuneti daca au nevoie de un supliment sau analize.in rest ei sunt energici si vioi.va multume sc din suflet pentru timpul acordat.Cu respect, StoicaAdriana!
Dr. Herdea Valeria
6 iulie 2011 at 0:04
Re: Buna seara,
faceti o programare la cabinet, ii vad cu drag si stabilim ce avem de facut in continuare.
O seara frumoasa,
Valeria Herdea
——————————-
in data de 2011-07-05 14:35:51, Stoica Adriana
a scris:
"Buna Ziua! Sunt mama gemenilor Stoica in varsta de 3 ani si 4 luni,si ne confruntam cu lipsa poftei de mancare.Fructe,sucuri,legume, nu le accepta.Daca e o mancare agreata de ei,gusta de doua ori si atat.Va rog sa-mi spuneti daca au nevoie de un supliment sau analize.in rest ei sunt energici si vioi.va multume sc din suflet pentru timpul acordat.Cu respect, StoicaAdriana!"
Cirnu Elena
31 iulie 2011 at 15:06
Buna ziua, Stimata D-na Doctor, Baietelul meu are varsta de 7 zile, dupa baita de seara s-a invinetit in jurul guritei, de la nasuc in jos, inclusiv cu barbia. Precizez ca pana atunci ne-a ajutat bunica la baie si nu am mai remarcat acest lucru.Noi ca parinti am intrat in panica!!! pana dimineata a mai disparut s-a mai atenuat culoarea de vanat dar tot a mai ramas putin sub nasuc pana la buza superioara.Este oare o reactie a faptului ca l-am tinut cu fata in jos mai mult, nu a fost temperatura optima pentru baie sau este oare un semn de boala? El mananca exclusiv de la san, la un interval de 4-5 ore si papa cam 20 min la fiecare san.Doresc sa mentionez ca la externare, s-a precizat ca un testicul nu a coborat fiind localizat pe canal.Va multumesc din suflet si raman in asteptarea raspunsului Dvs.Elena Cirnu0724273399
Herdea Valeria
31 iulie 2011 at 20:03
Buna seara,Este bine sa va vasda un cardiolog.va puteti adresa la Sp Cl Fundeni -Clinica de cardiologie pediatrica.Bebelusii pot face criza de apnee cu cianoza,dar cel mai bine este sa cereti un consult cardio.Culcati copilul pe o parte sau pe alta si la 30 grade ridicat in pat si tineti-l in sus pana eructeaza(scoate aerul, ragaiie) dupa masa.
iuliana
7 august 2011 at 22:09
Buna seara doamna doctora,sunt mama lui Zoarca eduard in varsta de 11 luni,si as dori sa va adresez si eu o intrebare;il ciupesc tantari si ii raman semne,acum la-u ciupit si are doua semne mai accentuate ,am incercat si cu baneocin pudra ,baneocin crema si fenistil dar semnele sunt tot asa rosii si au inceput sa-l manance si se scarpina,cu ce as mai putea sa-i dau ?multumsc mult.
Ghemus Carmen
8 noiembrie 2011 at 23:22
Buna seara, doamna doctor, sunt mamica unui baietel de 6 luni si ma confrunt cu o mare problema si anume constipatia. Copilasul meu nu poate iesi afara decat la 4 zile si asta numai cu supozitor, scaunul este foarte tare, arata ca un bolovan si are si sange. Mentionez ca nu vrea sa bea apa deloc. As dori sa ma ajutati cu cateva solutii pentru rezolvarea acestei probleme. As putea sa incerc sa-i dau tarate de grau?
Marian Mincof
16 noiembrie 2011 at 19:16
Buna seara Dna Doctor,
Sunt tatal pacientului dvs. Mincof Horia Andrei si i-ati prescris aerosoli pentru laringita. In schema de tratament, ati trecut 3 medicamente care trebuie administrate cate 0.5 ml la fiecare sesiune de aerosoli, dar ati trecut si Ser fiziologic 3 ml. Acest ser fiziologic se adauga la fiecare sesiune de aerosoli?
Multumesc.
Alina
3 decembrie 2011 at 17:52
buna seara Doamna Doctor,am o fetita de 4 luni alimentata la san,cam de 1 saptamana pare sa aiba colici,agitata,a avut 2 zile un pik de diaree mai ca mucusul dar fara sange fara nimic,doar asa mai lipicioasa parca,acum face caca foarte putin,si da sa traga tare din san,cu pofta apoi il scuipa si tipa,a luat si suzeta pe care ea o refuza si trage tare cu putere din ea.Poate fi hipogalactie sau vreu dintisor??
liliana
11 aprilie 2012 at 17:33
buna ziua d mna docrtor am o fetita de 6 luni si are mai mereu nasucul infundat iar cand o pun la san nu prea maninca ca nu poate sa respire cum trebuie si se inneaca va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac ca cum merge putin afara imediat se infunda la nasuc mia prescris medicii fel de fel si preparate colargol bioparox si pivalone dar testez pe pielea copilului ca mai rau ii fac recomandatimi va rog ceva pt binele fetitei va multumesc din suflet
Andreea
11 decembrie 2012 at 11:14
Re: Buna,am vazutmesajul tau si ti impartasesc din experienta mea…aceeasi problema am avut si eu cu bebe meu acum are 2luni jumate si am folosit si eu aceea solutie 5zile si aspirat cu pompita si la fel.am fost la un medic specialist orl si mi-a zis sa incetez copilul enormal sa aiba secretii si muculeti se curata iar tratament mi-a dat urm. instructiuni. 1mll ser fiziologic in nariin ambele si apoi cate 2 picaturi de vitamna A in fiecare nara,acum nu mai avm probleme .mai se infunda dar muculetii ies singuri si ai curat cu un betisor d ureche.bafta si sanatate
——————————-
in data de 2012-04-11 17:33:55, liliana
a scris:
"buna ziua d mna docrtor am o fetita de 6 luni si are mai mereu nasucul infundat iar cand o pun la san nu prea maninca ca nu poate sa respire cum trebuie si se inneaca va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac ca cum merge putin afara imediat se infunda la nasuc mia prescris medicii fel de fel si preparate colargol bioparox si pivalone dar testez pe pielea copilului ca mai rau ii fac recomandatimi va rog ceva pt binele fetitei va multumesc din suflet
"
Silvia
16 ianuarie 2013 at 17:27
Buna ziua,Am un baietel de 6 sapt., de 2 sapt. este foarte agitat, plange f. mult, nu se poate odihnii. Mentionez ca ii administrez pentru colici: baby water gripe, debridat, espumisan si bea lapte anti-colici de la Novalac, cu toate acestea nu avem nici un rezultat. Nu stim ce sa ii mai facem, poate ne dati un sfat.Va multumesc.
Dr. Herdea
16 ianuarie 2013 at 23:54
Re: Fara sa examinezi un bebelus la varsta aceasta, orice sfat devine doar teorie.Consultati articolele de pe site, programati un consult, verificati meniul (laptele),daca il preparati corect, urmariti daca are febra, scaune modificate….etc.
——————————-
in data de 2013-01-16 17:27:50, Silvia
a scris:
"Buna ziua,Am un baietel de 6 sapt., de 2 sapt. este foarte agitat, plange f. mult, nu se poate odihnii. Mentionez ca ii administrez pentru colici: baby water gripe, debridat, espumisan si bea lapte anti-colici de la Novalac, cu toate acestea nu avem nici un rezultat. Nu stim ce sa ii mai facem, poate ne dati un sfat.Va multumesc."
ioana
20 ianuarie 2013 at 22:47
Re: buna silvia, in cazul baietelului meu nu am ameliorat colicii decat cu colief, si rezultatul a inceput sa se vada numai dupa cateva zile. multa sanatate
——————————-
in data de 2013-01-16 23:54:40, Dr. Herdea
a scris:
"Re:
Oana Chis
19 noiembrie 2013 at 12:45
Buna ziua. Sunt mama unei bebeluse in varsta de 8 luni, inscrisa la dvs la cabinet. Intrucat fetita a crescut si “i-a ramas mic” primul patut cumparat (dimensiuni 100×50 cm) i-am achizitionat unul mai mare de 140×70 cm. Intrebarea mea este daca si in acesta trebuie sa-i pun saltea de cocos sau ce alt tip de saltea ar trebui sa luam (spuma, burete, cu arcuri)?
Multumesc.
Cristina
26 iulie 2014 at 20:17
Re: Buna ziua!
Va rog sa a ajutati, spuneti-mi de unde ati luat patutul cu dimensiunea 100×50 sau ce marca, eventual daca il vindeti.
Am neapartat nevoie de o dimensiune mai mica la patut.
Multumesc!
——————————-
in data de 2013-11-19 12:45:26, Oana Chis
a scris:
– Buna ziua. Sunt mama unei bebeluse in varsta de 8 luni, inscrisa la dvs la cabinet. Intrucat fetita a crescut si ,,i-a ramas mic,, primul patut cumparat (dimensiuni 100×50 cm) i-am achizitionat unul mai mare de 140×70 cm. Intrebarea mea este daca si in acesta trebuie sa-i pun saltea de cocos sau ce alt tip de saltea ar trebui sa luam (spuma, burete, cu arcuri)?
Multumesc. –
ana maria
23 martie 2015 at 4:51
Legat de baie si de ingrijirea bebelului eu folosesc la recomandarea unui medic produsele naturale de la Aubrey Organics. Sunt tare multumita de aceste produse naturale pe care le folosesc si mereu le-am recomandat cu drag. Imi place tare mult de la ei samponul natural, lotiunea naturala de corp si sapunul natural. Le recomand cu mare incredere.