Progresul omenirii in ultimii 25 de ani: unde am fost in 1989 si unde suntem acum
Ultimii 25 de ani s-au dovedit o adevarata provocare atat pentru lumea intreaga, dar in special pentru noi, romanii. Regimul comunist, urmat de regimurile de tranzitie,cu schimbari repetate ale decidentilor in sanatate,precum si schimbarile ce au avut loc in toate celelalte domenii, in plan politic general, social si economic, ne-au marcat drumul spre actualul stadiu de evolutie.
Intr-un videoclip postat pe retelele de socializare, Bill Gates, fondatorul Microsoft, alaturi de sotia s-a Melinda Gates, au arata o serie din schimbarile petrecute in ultimii 25 de ani. Exista 3 mituri care s-au demonstrat a fi false, iar cei doi argumenteaza cu exemple si statistici pe site-ul fundatiei lor:
1. “Tarile sarace sunt condamnate sa ramana sarace”
2. “Ajutorul international este o mare pierdere”
3. “Salvarea vietilor duce la suprapopulare”
Astfel, daca in 1989 poliomielita facea ravagii in cateva sute de mii de cazuri (aproximativ 261.000 de copii), in prezent au scazut la doar cateva sute “si ne apropriem de eradicarea acestei boli (n.r. poliomielita) in toate tarile”, mentioneaza Bill Gates.
Poliomielita ramane endemica in trei tari – Afganistan, Nigeria si Pakistan. (toate tarile enumerate raman cu risc de import de poliomielita) „Centura de import poliomielitic” a tarilor din Africa de Vest pentru Cornul Africii.
Eradicarea poliomielitei este posibila doar printr-o campanie sustinuta de vaccinare, in mod deosebit a copilor sub 8 ani. ” Orice gol in vaccinare determina reaparitia de epidemii” (Voiculescu, Ed Medicala, Boli infectioase, vol II., pag 311).
Bill Gates este de asemenea cunoscut pentru activitatea sa de filantrop, fiind implicat activ prin Fundatia Gates, donand sume importante de bani pentru progresele medicinei, precum si eradicarea unor boli grave din Africa printre care SIDA si poliomielita.
“In acelasi timp, rata mortalitatii la copiii mai mici de 1 an a scazut la jumatate”, anunta sotia sa, Melinda. Rata mortalitatii infantile este un factor important pentru economia unei tari. In functie de acesta, fiecare tara primeste o “nota”, in special datorita faptului ca sanatatea unei tari se cuantifica pe baza calitatii serviciilor de sanatate acordare bebelusilor intre 0 si 1 an, aceasta fiind o perioada critica in dezvoltarea lor.
Asigurand servicii de calitate sectorului copiilor 0-7 ani, o tara isi asigura viitorul, pentru ca acesti copii vor fii cei care urmeaza sa ridice o tara prin munca lor si sa contribuie mai departe la intreg sistemul social de pensii/asigurari de sanatate/salarii dar mai ales, la progresul general al tarii careia ii apartin.
In Romania, rata mortalitatii infantile este de 10,1%, una dintre cele mai ridicate valori din Uniunea Europeana. La capitolul speranta de viata, Romania este urmata doar de Republica Moldova si de Bulgaria.
„Daca va intrebati unde va ajunge lumea in urmatorii 25 de ani, ganditi-va cat de departe am ajuns„
Melinda Gates
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.