Preventia cancerului de col uterin in comuna Cumpana
Locuitorii comunei Cumpana vor fi mai bine informati in domeniul vaccinarii impotriva Virusului Papilloma Uman (HPV). In data de 12 martie, sala de sedinte a comunei Cumpana a gazduit un seminar pe tema prevenirii cancerului de col uterin, cauzat de infectia cu HPV. La eveniment au participat medici si asistenti medicali din comuna, cadre didactice, asistenti maternali, inspectori din cadrul Primariei comunei Cumpana si ai Primariei Gradina, precum si specialisti de la Societatea Nationala de Medicina de Familie (SNMF).
„Impactul imunizarii HPV in politicile de sanatate din Romania” a fost genericul sub care s-au purtat discutiile cu privire la importanta informarii corecte asupra deciziei de vaccinare anti-HPV, atat la fetitele de scoala gimnaziala, cat si la persoanele adulte. „Prin educatie si vaccinare reusim sa protejam. imunizarea, alaturi de testarea Babes Papanicolau, ar putea scadea riscul aparitiei cancerului de col uterin cu pana la 94%. Prima campanie de vaccinare a fost un esec. acum trebuie sa o redesenam, in sensul ca este nevoie de o informare corecta, este nevoie de implicare la nivelul comunitatii locale”, a declarat medicul Valeria Herdea, specialist al SNMF – amfitrioana intalnirii.
De la seminar nu a lipsit nici primarul comunei Cumpana, economist Mariana Gaju, care a recunoscut ca este inspaimantata de statisticile care arata ca in anul 2013, la fiecare 2 minute, o femeia deceda din cauza cancerului de col uterin. „Ma bucur ca ne sunt alaturi cadrele medicale si cadrele didactice din comuna. ii rog pe profesori sa transmita elevilor si parintilor ca, saptamana viitoare vom organiza la Caminul Cultural o intalnire cu parintii fetitelor cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani, unde, impreuna cu medicii din comunitate, vom incerca sa explicam importanta imunizarii anti-HPV”, a declarat primarul Mariana Gaju.
In Romania sunt depistate, anual, peste 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, numarul total al pacientelor aflate in evidenta este de aproximativ 40.000. Rata de mortalitate a celor care sufera de aceasta maladie este in tara noastra de 18,3%, adica de 4 ori mai mare decat in restul Uniunii Europene. Vaccinul anti-HPV este singura modalitate de prevenire a acestei maladii. Fetitele cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani pot face gratuit imunizarea impotriva Virusului Papilloma Uman printr-o cerere depusa de catre parinti la medicul de familie.
–> Galerie foto a evenimentului
Sursa: Ziua de Constanta
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.