Piciorul tal-valg (talus-valgus)
Majoritatea bebelusilor se nasc cu “tal valg pozitional” – picior stramb pozitional. In termeni mai simpli este echivalentul faptului ca unii copii stau “inghesuiti in burtica mamei” (cel mai adesea din cauza greutatii/dimensiunii mari), cu picioarele incrucisate pana la nivelul talpii, favorizand pozitia vicioasa. Fiind o deformare des intalnita, reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parinti, mai ales cand citesc acest diagnostic de pe biletul de externare din maternitate.
Diagnosticul de picior tal-valg este cunoscut in literatura si sub alte denumiri care descriu aceeasi patologie: piciorul talus-valgus, piciorul calcaneo-valg, talipes calcaneovalgus.
Examen clinic
Piciorul tal-valg (talus-valgus) reprezinta eversia si hiperflexia dorsala a picioarelor (peste limita considerata normala) si este intalnita adesea la nou-nascut, la care este considerata cvasinormala, in limitele varstei. Diagnosticul de tal-valg poate fi pus unui copil care nu a achizitionat inca mersul, ulterior vorbim de “picior valg fiziologic”.
La manevra de hiperflexie a picioarelor se poate observa cum acestea ating partea anterioara a gambei, spre deosebire de normal la care nu se poate efectua hiperflexia totala a piciorului pe gamba. In plus, extensia plantara este limitata in diverse grade ca rezultat al contracturii structurilor de pe fata anterioara a gleznei.
Este o afectiune nedureroasa, iar uneori se poate constata o pozitie in rotatie externa a picioarelor alaturi de o deviere in valg a retropiciorului (calcaiului).
Exista forme usoare, in care dorsiflexia se realizeaza exagerat, dar fara ca piciorul sa intre in contact cu gamba, si forme severe in care piciorul atinge gamba cu usurinta.
Examenul clinic este suficient pentru a pune diagnosticul unui picior tal-valg. Nu este nevoie de radiografii sau alte investigatii suplimentare.
Dupa varsta de 1 an/dupa inceperea mersului, nu mai putem considera ca un copil sufera de tal-valg. Intre varsta de 1 an si 7 ani, imaginea unui “picior plat” este fiziologica.
Tratamentul piciorului tal-valg
Majoritatea copiilor cu tal-valg isi vor reveni spontan, indiferent daca aplicam un tratament sau nu.
Luam in calcul varianta unui tratament atunci cand observam o dorsiflexie exagerata si o conditie musculara slaba.
Hiperflexia dorsala marcata apare ca urmare a unei musculaturi slab dezvoltate de la nivelul gambei, care in mod normal s-ar fi opus aceste miscari, limitand-o la normal.
Daca bebelusul ar putea merge…si-ar rezolva problema singur. Insa, pana la momentul achizitiei mersului, kinetoterapia sau masajul la domiciliu conform indicatiilor medicului ortoped pediatru vor duce la remedierea problemei.
In cazurile severe, se pot aplica 1-2 imobilizari gipsate in pozitie corectata (de varus-equin), care vor readuce piciorul intr-o pozitie normala.
Exista studii care stabilesc o corelaţie între piciorul calcaneovalg şi piciorul plat valg simptomatic (platfus-ul) de la copilul mare, adolescent si adultul tanar.
Mesaje cheie de retinut
- cel mai frecvent diagnostic intalnit la nou-nascut, cu rezolutie spontana mare
- cazurile severe au nevoie de tratament prin imobilizari gipsate si kinetoterapie
- formele usoare pot fi abordate prin kinetoterapie sau exerciţii de stretching la domiciliu
Inainte de a incepe un tratament pentru copilul dvs., ascultati sfaturile medicului ortoped pediatru. In urma unui consult de specialitate, se poate pune un diagnostic corect, urmat sau nu de un tratament, in functie de caz si patologie.
Dr. Alexandru Herdea
Medic Specialist Ortopedie Pediatrica. Programeaza-te pentru un consult chiar acum.
3 comments
Pingback: Piciorul stramb congenital al bebelusilor – Herdea.ro – Portal Medical
Pingback: Piciorul plat (platfusul) la copil si adolescent – Herdea.ro – Portal Medical
Pingback: Controlul la medicul Ortoped Pediatru si Ecografia de sold, necesare in primele 6 saptamani de viata – Herdea.ro – Portal Medical