Piciorul varus-equin

26 aprilie 2021 by Dr. Alexandru Herdea1
picior-varus-equin-1-1.png

Piciorul varus-equin, mentionat uneori ca fiind piciorul stramb congenital, reprezinta o cauza de ingrijorare pentru parinti, mai ales cand citesc acest diagnostic de pe biletul de externare din maternitate.

Picior varus equin - medioplantar
Picior varus equin – medioplantar

Considerat a fi una dintre marile urgente ale ortopediei pediatrice, piciorul varus-equin reprezinta o malformatie congenitala tridimensionala in care piciorul este deformat in toate axele sale. In mod clasic se considera ca tratamentul unui astfel de picior stramb congenital ar trebui inceput inca din maternitate, sau cat mai curand.

Generalitati

Picior varus-equin - privit din lateral
Picior varus-equin – privit din lateral

Este cea mai comuna malformatie a membrului inferior, intalnindu-se in medie intre 0,5-7 din 1000 de nasteri vii. Poate sa afecteze ambele picioare (50% sanse) sau poate sa se manifeste la un singur picior, in timp ce piciorul controlateral este sanatos.

Examen clinic

Picior varus-equin - privit din medioplantar
Picior varus-equin – privit din medioplantar

Din punct de vedere clinic, se observa cum intreg membrul inferior, incepand de sub genunchi, este modificat in comparatie cu cel sanatos. Se observa atrofia muschilor gambei, tibia si peroneul membrului afectat sunt mai scurte. In general, restul corpului este dezvoltat normal. Exista totusi si situatii cand alaturi de picior varus-equin se asociaza si alte malformatii, motiv pentru care trebuie examinat cu atentie copilul “din cap pana in picioare“.

Picior varus-equin - privit din posterior
Picior varus-equin – privit din posterior

Privit din medio-plantar se observa cum piciorul vine in continuarea gambei, fiind in equin, aspectul piciorului este de “bob de fasole”, prezentand un sant plantar medial. Antepiciorul este deformat in supinatie si inversie. Se observa concavitatea marginii mediale. Privit din lateral se observa proeminenta capului astragalului si convexitatea marginii laterale a piciorului. Privit din spate, se observa contractura tendonului achilean, deformarea in varus si equin a retropiciorului, prezenta santului posterior, absenta cutelor normale ale piciorului.

Examenul clinic este suficient pentru a pune diagnosticul unui picior varus-equin. Nu este nevoie de radiografii sau alte investigatii suplimentare.

Tratamentul piciorului varus-equin

Fiind o urgenta, tratamentul piciorului varus-equin trebuie inceput cat mai curand. Cu cat diagnosticul este pus mai precoce, cu atat rezultatele aplicarii tratamentului vor fi mai bune, intr-un timp mai scurt.

Trebuie inteles inca de la inceput ca doua picioare varus-equin nu sunt identice, si fiecare picior stramb congenital este unic (conform clasificarii Pirani sau Dimeglio). Prin urmare, si rezultatele vor fi diferite in functie de severitatea initiala a piciorului varus-equin.

Pana in secolul trecut, singurele variante de tratament cunoscute la noi in tara erau reprezentate de interventii chirurgicale extensive, alaturi de imobilizari gipsate care precedau si urmau acestor interventii.

Metoda Ponseti pentru piciorul varus equin
Metoda Ponseti pentru piciorul varus equin

In prezent, tratamentul modern pentru piciorul varus equin este reprezentat de manipulari si imobilizari gipsate succesive (in medie 5-6 gipsuri), urmate la final de o interventie chirurgicala minim-invaziva de tenotomie a tendonului Achilean. Metoda Ponseti are rezultate favorabile in 95% din cazurile de picior varus-equin idiopatic. Deformarile piciorului se corecteaza in ordinea: cavus, adductus, varus si in ultimul rand equin-ul.

Metoda Ponseti pentru piciorul varus equin
Metoda Ponseti pentru piciorul varus equin

Astfel, in urma acestor manipulari si imobilizari gipsate, picioarele bebelusului vor ajunge la normal in decurs de aproximativ 2 luni. In momentul in care piciorul se afla in pozitie corectata de abductie maxima, se decide realizarea tenotomiei percutane a tendonului Achilean pentru corectarea equin-ului, urmata de un aparat gipsat final in pozitia corectata.

Daca picioarele bebelusului sunt drepte, de ce trebuie sa continui cu alt tratament?

Orteze Ponseti in tratamentul piciorului varus-equin
Orteze Ponseti in tratamentul piciorului varus-equin

Una dintre marile provocari ale acestei boli este gradul mare de recidiva. Chiar daca la sfarsitul tratamentului prin imobilizare gipsata si tenotomie percutana a tendonului achilean  piciorul arata normal, el va recidiva in lipsa continuarii tratamentului.

Astfel, dupa obtinerea pozitiei normale a piciorului, tratamentul continua prin kinetoterapie si orteze Ponseti sau orteze Dennis-Browne purtate 24 de ore din 24, timp de 3 luni consecutiv, si ulterior doar pe perioada noptii (12-14 ore) pana la varsta de 4-5 ani.

Mesaje cheie de retinut:

  • piciorul varus-equin reprezinta o urgenta ortopedica, iar inceperea tratamentului reprezinta o prioritate
  • Metoda Ponseti in tratamentul modern al piciorului varus-equin -> gold standard
  • controalele regulate la medicul ortoped pediatru, mentinerea ortezelor si exercitiile de kinetoterapie vor preveni recidivele

Inainte de a incepe un tratament pentru copilul dvs., ascultati sfaturile medicului ortoped pediatru. In urma unui consult de specialitate, se poate pune un diagnostic corect, urmat sau nu de un tratament, in functie de caz si patologie.

Dr. Alexandru Herdea

Medic Specialist Ortopedie Pediatrica. Programeaza-te pentru un consult chiar acum.


One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors